NX Cam vs Edgecam


Autor tematu
strahodekox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 84
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

NX Cam vs Edgecam

#1

Post napisał: strahodekox » 22 wrz 2020, 03:05

↔ Witam.

Rozpocząłem nauke NX Cam (wcześniej pracowałem w Edgecam), ogarniam już obróbkę 3 osiową i chciałbym przejść krok dalej tj. do indeksowania osi.

W Edgecam robiłem tak, że tworzyłem sobie nowy punkt zerowy i ustawiałem go tak (pochylenie i obrót) jak chciałem zindeksować osie, po czym pod stworzonym narzędziem wybierałem opcję „indeksuj do” i tu wybierałem obrócony układ. Dalej to już obróbka 3-osiowa.

Czy ktoś mógłby opisać jak wygląda „procedura” indeksowania w NX?

Z góry dzięki


HEHEHELMANS


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 518
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

Re: NX Cam vs Edgecam

#2

Post napisał: mateu5 » 22 wrz 2020, 13:30

Podobnie z tym że nie musisz tworzyć dodatkowych układów współrzędnych. W każdej operacji 3 osiowej przechodzisz do ustawień narzędzia, tam do ustawień osi narzędzia i wybierasz sobie dogodny dla ciebie sposób indeksowania.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


Autor tematu
strahodekox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 84
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: NX Cam vs Edgecam

#3

Post napisał: strahodekox » 22 wrz 2020, 13:58

Dzieki bardzo za odpowiedź, będę testował.

Zauważyłem jeszcze jakąś opcję "odchyl oś narzędzia" - klikając prawym na operację>ścieżka narzędzia> odchyl oś narzędzia - do czego służy ta opcja? Niestety na wersji studenckiej wywala mi "brak licencji" (początkowo myślałem, że to jest indeksowanie).
HEHEHELMANS


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 518
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

Re: NX Cam vs Edgecam

#4

Post napisał: mateu5 » 22 wrz 2020, 18:39

Ta opcja służy do konwersji ścieżek 3 osiowych na 5 osiowe (płynne 5 osi).
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”