Narzędzia w TURBOCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Autor tematu
mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 239
Rejestracja: 12 wrz 2004, 14:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

Narzędzia w TURBOCNC

#1

Post napisał: mawwo » 05 lis 2004, 20:51

witam
Zaczynam użytkować program TURBOCNC ,udało mi się nawet coś pofrezować , natomiast nie wiem co i jak poustawiać w narzędziach.
Można coś poustawiać aż w 20 narzędziach , co to daje?
Próbowałem powpisywać jakieś wartości ale nie zauważyłem jakiś różnic.


pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238

Tagi:


geo205
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 06 cze 2004, 22:15
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: geo205 » 05 lis 2004, 22:09

Magazynek narzedzi zwykle stosuje sie dla wygody, po zmianie narzedzia program zmienia predkosci skrawania itp, odpowiednie dla charakterystyk kazdego narzedzia, takze nie musisz wszystkiego w czasie realizacji kodu robic na "sucho"

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5248
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#3

Post napisał: adam Fx » 06 lis 2004, 07:33

nie robiłem wtym prognamie ale umnie na na maszynach podaje się korektor tzn. pod D15 może sie kryć np nażędzie o długośżci 40 średnicy 20 .... isłuży to do tego aby nie zmieniać co chwile bazy materiałowej .... poprostu masztna wie gdzie jest koniec na(ostrze) narzędzia :wink:


Autor tematu
mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 239
Rejestracja: 12 wrz 2004, 14:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#4

Post napisał: mawwo » 06 lis 2004, 18:01

Czyli zmieniając średnice freza program to uwzględnia i wymiar frezowanego elementu jest taki sam?
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


geo205
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 06 cze 2004, 22:15
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: geo205 » 06 lis 2004, 19:46

korekta srednicy freza powinna byc dokonana bezposrednio w konwersji g-code, turbocnc w narzedziach niema tej opcji.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5248
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 07 lis 2004, 14:45

jeśli chodzi o T.CNC to tak jak mówiłem niewiem jak to jest na sinumerikach .. na których się ucze wpisuje się wszystkie informacje o nażędziu w korektożę np D14 ...

a co do tej średnic7y to szczerze nie dokońca jestem pewien ... ale chybba rczej materiał nie będzie miał tych samyc wymiaów ... bo przecież w G-kodzie podejemy ścieżkę po której ma się pruszać jrodek freza .....


Mariusz H.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 241
Rejestracja: 15 cze 2004, 18:59
Lokalizacja: KrakĂłw/Bia?ystok

re korekta narzędzia

#7

Post napisał: Mariusz H. » 09 lis 2004, 10:22

Jeśli chodzi o korekte narzędzia w Turbo-CNC to owszem posiada on takową ale niestety w wersji pełnej. Wiem bo miałem ten problem jakiś czas temu w momencie gdy musiałem z niej kożystać. W wersji darmowej korekcji narzędzia nie ma.

Awatar użytkownika

ottop
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 346
Rejestracja: 07 cze 2004, 13:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

#8

Post napisał: ottop » 09 lis 2004, 23:19

adam Fx pisze: a co do tej średnic7y to szczerze nie dokońca jestem pewien ... ale chybba rczej materiał nie będzie miał tych samyc wymiaów ... bo przecież w G-kodzie podejemy ścieżkę po której ma się pruszać jrodek freza .....
Jednym z podstawowych założeń korekcji jest uzyskanie tych samych wymiarów obrabianego przedmiotu niezależnie od średnicy freza. Oczywiście wymagane jest napisanie odpowiednio programu, ruch opisujemy po krawędzi przedmiotu, a nie jak w przypadku programowania bez korekcji gdzie opisujemy ruch osi freza. Oczywiście koniecznym jest też stosowanie odpowiednio lewo i prawostronnej korekcji (G41,G42, G40 – wył. korekcji). Podobnie korekcja ma zastosowanie przy toczeniu – tu jest ona związana z zaokrągleniem ostrza noża (płytki).


Autor tematu
mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 239
Rejestracja: 12 wrz 2004, 14:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#9

Post napisał: mawwo » 09 lis 2004, 23:33

O to mi chodziło , a w jakim programie występuje taka korekcja?
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238

Awatar użytkownika

ottop
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 346
Rejestracja: 07 cze 2004, 13:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

#10

Post napisał: ottop » 09 lis 2004, 23:36

Jest np w Mach2

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”