Narzędzia w TURBOCNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Narzędzia w TURBOCNC
witam
Zaczynam użytkować program TURBOCNC ,udało mi się nawet coś pofrezować , natomiast nie wiem co i jak poustawiać w narzędziach.
Można coś poustawiać aż w 20 narzędziach , co to daje?
Próbowałem powpisywać jakieś wartości ale nie zauważyłem jakiś różnic.
Zaczynam użytkować program TURBOCNC ,udało mi się nawet coś pofrezować , natomiast nie wiem co i jak poustawiać w narzędziach.
Można coś poustawiać aż w 20 narzędziach , co to daje?
Próbowałem powpisywać jakieś wartości ale nie zauważyłem jakiś różnic.
pozdrawiam
Wojtek
mawwo
504-045-238
Wojtek
mawwo
504-045-238
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
jeśli chodzi o T.CNC to tak jak mówiłem niewiem jak to jest na sinumerikach .. na których się ucze wpisuje się wszystkie informacje o nażędziu w korektożę np D14 ...
a co do tej średnic7y to szczerze nie dokońca jestem pewien ... ale chybba rczej materiał nie będzie miał tych samyc wymiaów ... bo przecież w G-kodzie podejemy ścieżkę po której ma się pruszać jrodek freza .....
a co do tej średnic7y to szczerze nie dokońca jestem pewien ... ale chybba rczej materiał nie będzie miał tych samyc wymiaów ... bo przecież w G-kodzie podejemy ścieżkę po której ma się pruszać jrodek freza .....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
re korekta narzędzia
Jeśli chodzi o korekte narzędzia w Turbo-CNC to owszem posiada on takową ale niestety w wersji pełnej. Wiem bo miałem ten problem jakiś czas temu w momencie gdy musiałem z niej kożystać. W wersji darmowej korekcji narzędzia nie ma.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Jednym z podstawowych założeń korekcji jest uzyskanie tych samych wymiarów obrabianego przedmiotu niezależnie od średnicy freza. Oczywiście wymagane jest napisanie odpowiednio programu, ruch opisujemy po krawędzi przedmiotu, a nie jak w przypadku programowania bez korekcji gdzie opisujemy ruch osi freza. Oczywiście koniecznym jest też stosowanie odpowiednio lewo i prawostronnej korekcji (G41,G42, G40 – wył. korekcji). Podobnie korekcja ma zastosowanie przy toczeniu – tu jest ona związana z zaokrągleniem ostrza noża (płytki).adam Fx pisze: a co do tej średnic7y to szczerze nie dokońca jestem pewien ... ale chybba rczej materiał nie będzie miał tych samyc wymiaów ... bo przecież w G-kodzie podejemy ścieżkę po której ma się pruszać jrodek freza .....