Naprawa tokarki cnc

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Mack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 31
Rejestracja: 11 sty 2007, 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

Naprawa tokarki cnc

#1

Post napisał: Mack » 04 lut 2008, 20:59

Szukam osoby która by się podjęła naprawy tokarki emco turn 120. Bardzo proszę o jakąś pomoc w tej sprawie. Mam drugą taką tokarkę ze sprawną elektroniką więc napewno będzie ona pomocna. Sam nie chce się za to zabierać bo nie czuję się na siłach. Jest to dla mnie sprawa niemal życia i śmierci żeby ją naprawić, jeszcze raz proszę o pomoc.

Pozdrawiam.



Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1319
Rejestracja: 24 cze 2007, 20:42
Lokalizacja: Świdwin / Worcester

#2

Post napisał: CNCRob » 05 lut 2008, 20:02

jakie sa objawy?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.


Autor tematu
Mack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 31
Rejestracja: 11 sty 2007, 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

#3

Post napisał: Mack » 05 lut 2008, 20:21

Nie wyświetla się nic na monitorze, wentylatory pracują, klawiatura działa.
Uszkodzenie powstało w wyniku złego podpięcia instalacji i przez chwilę było na tokarce napięcie 400V tam gdzie powinno być 230V. Nic więcej nie mogę napisać bo nie ma innych objawów. Gdy nie działa monitor to nie dużo można powiedzieć tak z zewnątrz.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6782
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#4

Post napisał: bartuss1 » 05 lut 2008, 20:42

miernik i pomierzyc co z czym sie łączy i czy aby ktos nie mieszał w kablach, moze jakie zwarcie instalacji ?


Autor tematu
Mack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 31
Rejestracja: 11 sty 2007, 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

#5

Post napisał: Mack » 05 lut 2008, 20:55

Instalacja zasilająca już jest ok. W tokarce też nie jest namieszane, bo przed podłączeniem u mnie działała. Tak jak pisałem chwilowe napięcie 400v ją uszkodziło ( spaliła się natychmiast żarówka od oświetlenia, warystor w zasilaczu poszedł z dymem no i jeszcze coś co powoduje że nie działą wyświetlacz - pewnie karta graficzna padła). Po czymś takim sam nie chce w niej grzebać bo mogę zrobić więcej złego jak dobrego, dlatego szukam jakiegoś serwisanta który by się podjął naprawy. Mam całą elektronikę z drugiej takiej samej tokarki ale nauczony przykrym doświadczeniem sam jej nie będę wymieniał (chodz to niby tylko same płyty przełozyć).


sda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 07 maja 2009, 19:58
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

#6

Post napisał: sda » 10 maja 2009, 14:07

Troche za daleko jak dla nas. Działamy głównie w dolnośląskim. Koszty naszego przyjazdu byłyby większe niż koszty pracy. Jeżeli jednak byłby Pan zainteresowany to zapraszamy na stronę: www.sda.org.pl

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6597
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#7

Post napisał: WZÓR » 10 maja 2009, 14:43

sda pisze:... Koszty naszego przyjazdu byłyby większe niż koszty pracy....
... ciekawe jakie one są ( te koszty)? :roll:
p.s. Mack wysłał ten post w 2008.02.04 - chyba już do tej pory tokarkę naprawił. :wink:


Autor tematu
Mack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 31
Rejestracja: 11 sty 2007, 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

#8

Post napisał: Mack » 10 maja 2009, 20:25

Tak, tokarkę już naprawiłem, można powiedzieć ''za grosze''. Jeśli by ktoś miał podobny problem to mogę dać namiary na osobę która się tym zajmuje bardzo profesjonalnie i bierze za to normalną kasę. Teren działania Polska południowo-wschodnia. Pozdrawiam.


Endrju76
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 349
Rejestracja: 30 wrz 2008, 21:17
Lokalizacja: Śląsk

#9

Post napisał: Endrju76 » 12 maja 2009, 20:40

Witam. Zobaczyłem ten post dopiero teraz. Też mamy tokarkę EMCO TURN 120 czy twoja jest na sterowaniu EMCOTRONIC TM02? U nas czasami zanika obraz na monitorze i pojawia się szachownica. Program leci klawiatura działa ale na monitorze można grać w szachy. Czasami jest to denerwujące. Pozdrawiam.
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli


Autor tematu
Mack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 31
Rejestracja: 11 sty 2007, 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

#10

Post napisał: Mack » 13 maja 2009, 07:06

Ja mam sterowanie T1 ale większość kart jest identyczna jak w T2(jak nie wszystkie bo różnią się tylko wgranym oprogramowaniem). Najprawdopodobniej coś nie tak jest z kartą graficzną, może którąś pamięć trzeba wymienić. Praktycznie każdy układ który jest na karcie graficznej można kupić w sklepie. A czy ta szachownica pojawia się od czasu do czasu czy może jak sprzęt chwilkę pochodzi i się nagrzeje. U mnie było tak że jak się nagrzewał to stopniowo znikało to co na ekranie, okazało się że wadliwy był układ scalony 7474 za 1zł. A poza tym jak się maszynka sprawuje?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”