Naprawa tokarki cnc

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Endrju76
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 349
Rejestracja: 30 wrz 2008, 21:17
Lokalizacja: Śląsk

#11

Post napisał: Endrju76 » 13 maja 2009, 20:24

Mack pisze:Ja mam sterowanie T1 ale większość kart jest identyczna jak w T2(jak nie wszystkie bo różnią się tylko wgranym oprogramowaniem). Najprawdopodobniej coś nie tak jest z kartą graficzną, może którąś pamięć trzeba wymienić. Praktycznie każdy układ który jest na karcie graficznej można kupić w sklepie. A czy ta szachownica pojawia się od czasu do czasu czy może jak sprzęt chwilkę pochodzi i się nagrzeje. U mnie było tak że jak się nagrzewał to stopniowo znikało to co na ekranie, okazało się że wadliwy był układ scalony 7474 za 1zł. A poza tym jak się maszynka sprawuje?
Sprawuje się dobrze. Sterowanie Emco nie jest złe. A jak toczę bardziej skomplikowane kształty to kod generuję na Edge Cam i wszystko hula praktycznie bez poprawek. Dzięki za podpowiedź w sprawie monitora. Pokażę to moim elektronikom.


Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli

Tagi:


Waclaw Jablonsk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2009, 05:29
Lokalizacja: Kanada

#12

Post napisał: Waclaw Jablonsk » 29 maja 2009, 06:01

Mam kłopot z uruchomieniem tokarki Emco 120. W kartach sterujących motorami x,z przepalają się bezpieczniki 1A S3.Nie włączają się motory x,z, natomiast motor główny i uchwyt narzędziowy obracają się. Nie załącza się lampka e16 i wentylatory obu kart. Maszyna długo nie była używana i nie mam pewności czy msd które wgrałem jest prawidłowe. Zastanawia mnie czy przyczyną są uszkodzone karty, czy powodem ich uszkodzenia było coś jeszcze.

ja.wacek


Autor tematu
Mack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 31
Rejestracja: 11 sty 2007, 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

#13

Post napisał: Mack » 29 maja 2009, 08:25

Jeśli msd było od emco 120 to nie powinno się nic stać typu przepalone bezpieczniki, a nawet w ogóle jakby było od innej maszyny. Prawdopodobnie przy złym msd wyskoczył by jakiś błąd przy wgrywaniu. Czy po wymianie bezpieczników przepalają się ponownie? Czy maszyna wcześniej działała? Może była już wcześniej uszkodzona. Ten bezpiecznik sugeruje że jest coś nie tak z zasilaniem karty (napędu osi). Czy na 100% jest prawidłowo podłączona do sieci?

Pozdrawiam
Maciej.


Waclaw Jablonsk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2009, 05:29
Lokalizacja: Kanada

#14

Post napisał: Waclaw Jablonsk » 30 maja 2009, 00:38

Bezpieczniki po wymianie się przepalają. Maszynę mogłem otrzymać uszkodzoną. Nie ma możliwości dowiedzieć się od poprzednich właścicieli co ewentualnie było uszkodzone. Z tą maszyną przyszła druga identyczna. W ten sam sposób podłączałem i działa.
Co jeszcze to "uszkodzona" maszyna miała wyrwany wyłącznik bezpieczeństwa, który wymieniłem na nowy . Myślę że kabli nie pomyliłem gdyż po jego wduszeniu monitor informuje o włączeniu. Ponadto znalazłem rozgniecione połączenie we wtyczce x31 łączącej maszynę z komputerem ale nawet przy włączeniu samej "części komputerowej" bez przyłączonej tokarki bezpieczniki się przepalają. Wartość bezpiecznika S3 - 1A 250v tzw. "slow" (wolny). Taki był zamontowany. Dokumentacja podaje 1A slow bez wartości napięcia. Załączam schematy dotyczące s3.Obrazek

Obrazek


Autor tematu
Mack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 31
Rejestracja: 11 sty 2007, 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

#15

Post napisał: Mack » 19 cze 2009, 08:40

Udało się naprawić maszynę?


ROLF1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2013, 16:17
Lokalizacja: SZCZECIN

Re: Naprawa tokarki cnc

#16

Post napisał: ROLF1 » 03 sty 2019, 14:04

Nie dawno kupiłem emco 140 działajacą . Kolega podłączył pod gniazdo 380 V pomijając przewód neutralny tylko z uziemieniem i po kilku chwilach zgasło oswietlenie w maszynie a ze skrzynki sterującej zaczął wydobywac sie dym . Natychmiast wyłączył maszyne . Po zdjeciu pokrywy skrzynki sterującej okazało sie ,że spalony na popiół jest warystor przy module zasilania . Na płycie R3D418001 kilka bezpieczników tez spalonych . Instalacje elektryczna mamy jeszcze na starych czterobolcowych gniazdach . Teraz maszyna podłączona jest 3 fazy + PE i N razem . Maszyna zgłasza błąd 106 i 107. Pomózcie prosze nie wiem co dalej zrobić z tym .


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1628
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Naprawa tokarki cnc

#17

Post napisał: Steryd » 03 sty 2019, 14:23

Trzeba posprawdzać wszystko co się spaliło. To sterowanie chodzi na 220, więc bez podłączonego N poszło gdzieś ~400V i nabałaganiło.


Na pewno trzeba też wgrać parametry.
Można?
Morzna!!!


ROLF1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2013, 16:17
Lokalizacja: SZCZECIN

Re: Naprawa tokarki cnc

#18

Post napisał: ROLF1 » 03 sty 2019, 15:09

Tak sie właśnie stało jak piszesz . W modułach R3D413000 wyaliło tez bezpieczniki . Załadowanie nowych wywala je ponownie . W module R3D417000 namierzyłem przepalony transformator ,juz zamówiłem drugi. Jestem troche podłamany bo plany na ułatwienie sobie pracy miałem a sa tylko kłopoty.

Dodane 29 minuty 20 sekundy:
Obrazek

Błedy na terminalu w momencie załącznia:
106 napęd główny: napęd niedostępny
107 oś : napęd niedostępny


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1628
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Naprawa tokarki cnc

#19

Post napisał: Steryd » 03 sty 2019, 18:01

Napęd osi Z możesz podmienić miejscami z osią X, jak to wina sterownika, to będzie zmiana błędu.
Sterownik wrzeciona już jest zupełnie inny, ale on musi mieć podane wysokie napięcie i jeśli dobrze pamiętam, to póki napędy osi nie działają i nie zjedziesz na punkty referencyjne, to wrzeciona nie uruchomisz. I tak samo musi działać obwód bezpieczeństwa (zamknięte drzwi, odgrzybiony grzyb itp.)
Można?
Morzna!!!


ROLF1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2013, 16:17
Lokalizacja: SZCZECIN

Re: Naprawa tokarki cnc

#20

Post napisał: ROLF1 » 03 sty 2019, 23:23

Dziekuje za pomoc , zamowilem na wszelki wypadek dwa urzywane sterowniki w dobrej cenie podobno dzialajace . Poczekam jak przyjda dam znac . Podmiana sterownikow osi nic nie daje . Poczekam na te ktore maja przyjsc .Znasz kogos kto ma te maszyny w "malym palcu" i moglby pomoc w sytuacji bez wyjscia .Oczywiscie odplatnie . Bede bardzo wdzieczny za pomoc .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”