Napisanie programu na podstawie rysunku

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
overko
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11

Post napisał: overko » 17 kwie 2009, 09:15

OK - fakt narzędzia do konca moze nie są trafnie dobrane - bo jeszcze w głowicy ich nie montowałem i nie robilem symulacji ze zmianami narzędzi.

co do otworu - najpierw lepiej pojechac fi12 a pozniej na dł 50 go odpowiednio poszerzyc - tak mi zalecil nauczyciel więc... chyba kazdy ma swoj sposob ;)

program jest OK. bez błędów, jedynie dobór narzędzi - i to wlasnie trzeba uwzglednic w procesie technologincznym o który tutaj poprosiłem.

Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: CNCRob » 17 kwie 2009, 09:31

skoro upierasz sie, ze jest ok i twoja wiedza ktorej uczyles sie jeden tydzien jest wieksza niz osob ktore siedza w tym lat 12 to zycze powodzenia. nie bede sie z toba spieral skoro wiesz lepiej. mowie, ze jest zle a ty swoje bo symulacja poszla. niby jak ona tobie poszla bez narzedzi? twoj nauczyciel pewnie nigdy przy maszynie nie stal i zapewne jest jedynie teoretykiem.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

dell
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dell » 17 kwie 2009, 15:34

overko pisze:
Cytat:
N380 G00 X46.Z1.
N390 G01 X46.Z0. -
N410 G01 X50.Z-2.
N420 G00 X90.Z200.

N400 G01 X46.Z0. podwojnie napisalem ;)

to ma być fazka. No nie wiem doszukales sie tyle błędów a program jest juz sprawdzony na maszynie <w symulatorze> i jest WSZYSTKO OK. Wiec prosilbym o proces...
Mi sie wydaje a moze i nie jestem troszke podchm... :D otoz wydaje mi sie ze N420 jest zle dobrze kapuje?? zreszta jutro zobacze co napisalem :D

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 17 kwie 2009, 15:41

dell pisze:Mi sie wydaje a moze i nie jestem troszke podchm... otoz wydaje mi sie ze N420 jest zle dobrze kapuje?? zreszta jutro zobacze co napisalem
raczej tak jak napisales: wydaje ci sie...
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
overko

Post napisał: overko » 17 kwie 2009, 15:52

Draco pisze:skoro upierasz sie, ze jest ok i twoja wiedza ktorej uczyles sie jeden tydzien jest wieksza niz osob ktore siedza w tym lat 12 to zycze powodzenia. nie bede sie z toba spieral skoro wiesz lepiej. mowie, ze jest zle a ty swoje bo symulacja poszla. niby jak ona tobie poszla bez narzedzi? twoj nauczyciel pewnie nigdy przy maszynie nie stal i zapewne jest jedynie teoretykiem.
nie wiem kim on jest - uczy w szkole na warsztatach. program pisalem pod jego okiem i on nie dopatrzył sie błędów. Symulacja byla robione poprzez 'droge teorytyczną' i 'funkcje G'

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 17 kwie 2009, 15:54

czegos tu nie rozumiem, najpierw mowisz, ze potrzebujesz nozy itp a pozniej, ze program napisales bez nich i nawet przy wykladowcy. mozesz powiedziec jak maszyna w symulacji obrobila tobie otwor i zrobila bez zmiany narzedzia faze zewnetrzna? bo jak dla mnie to totalna glupota i nieznajomosc tematu, ale skoro twoj wykladowca jest fachowcem...

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: adam Fx » 17 kwie 2009, 17:18

(Nasz programista tez robi symulacje i zawsze wychodzą mu jak to mówi "brylantowo" a na maszynie jest już raczej nie tak brylantowo --- wiesz to co uczą w szkole to taka wiedza wstępna i blado wypada w produkcji ) mam na myśli np. to co mówi Draco odjazdy na g01 jasne na symulacji zadziała ale prawidłowo powinno być na g00 chodzi o czas itd.

katalog masz na http://www.coromant.sandvik.com/pl i z niego możesz sobie wybrać narzędzia.... ( z nimi tak samo jak z programem katalogowe parametry często w praktyce nie zdają egzaminu )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 17 kwie 2009, 18:27

adam Fx pisze:odjazdy na g01 jasne na symulacji zadziała ale prawidłowo powinno być na g00 chodzi o czas itd.
I znów nie do końca prawda. Czasem musisz wyjechać po ściśle określonej drodze, żeby w coś nie uderzyć. Nie polecam wówczas G0, a to dla tego, że wówczas większość maszyn nie kontroluje drogi, po której idzie ruch. Podając G1 masz pewność, że narzędzie wyjdzie ci po kącie, jaki wynika z podanych X i Z, natomiast podając G1 czasem (w dużej ilości maszyn) jest tak, że najpierw idzie z pełną prędkością w obu osiach (pod kątem ok. 45 stopni) a później "dobiega" oś, która "miała dalej".

A tak w ogóle, to coraz częściej mam okazję potwierdzić pewną teorię, że gdyby niejeden gość naprawdę był dobry w swoim fachu, to nie pracowałby na stanowisku nauczyciela. Przykre uogólnienie, ale coraz częściej mam okazję stykać się z różnymi nauczycielami i instruktorami i wiem, że doświadczenia i niekonwencjonalnego myślenia to z reguły tym ludziom bardzo brakuje. Może ich zarobki tłumaczą, czemu tak jest. Być może kogoś obrażam, tak uogólniając, ale tych "wszystkowiedzących teoretyków", którzy potrafią przygotować do testu na certyfikat, bądź oceny z przedmiotu znam kilku i niestety o żadnym nic dobrego powiedzieć nie mogę. W sumie dużo niepotrzebnej systematyki (wiadomo, z czegoś ten sprawdzian trzeba zrobić) ale brak naprawdę niekonwencjonalnych rozwiązań, nie mówiąc o przygotowaniu młodego człowieka do przyszłych rzeczywistych problemów.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 17 kwie 2009, 20:50

jasiu..., ty rowniez nie tak do konca dobrze piszesz :) jest sens wycofywac narzedzie na G1 ale jesli odleglosc nie przekracza 2-3mm, przy dalszych drogach mozna przeciez rozpisac to na kilka krotszych odjazdow np po prostej lub w miejsca bezpieczne po skosnej... sam bardzo czesto tak robie, najczesciej podczas toczenia z podparciem konikiem trzeba wycofywac narzedzie na kilka razy aby nie zaczepic o konik.

Autor tematu
overko

Post napisał: overko » 18 kwie 2009, 18:55

Widac ze rozmowa sie rozkrecila a ja potrzebuje dalej tego procesu technologicznego, Panowie zostawmy tamten temat w spokoju, majster w szkole nie zna sie na robocie i lecimy dalej :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”