adam Fx pisze:odjazdy na g01 jasne na symulacji zadziała ale prawidłowo powinno być na g00 chodzi o czas itd.
I znów nie do końca prawda. Czasem musisz wyjechać po ściśle określonej drodze, żeby w coś nie uderzyć. Nie polecam wówczas G0, a to dla tego, że wówczas większość maszyn nie kontroluje drogi, po której idzie ruch. Podając G1 masz pewność, że narzędzie wyjdzie ci po kącie, jaki wynika z podanych X i Z, natomiast podając G1 czasem (w dużej ilości maszyn) jest tak, że najpierw idzie z pełną prędkością w obu osiach (pod kątem ok. 45 stopni) a później "dobiega" oś, która "miała dalej".
A tak w ogóle, to coraz częściej mam okazję potwierdzić pewną teorię, że gdyby niejeden gość naprawdę był dobry w swoim fachu, to nie pracowałby na stanowisku nauczyciela. Przykre uogólnienie, ale coraz częściej mam okazję stykać się z różnymi nauczycielami i instruktorami i wiem, że doświadczenia i niekonwencjonalnego myślenia to z reguły tym ludziom bardzo brakuje. Może ich zarobki tłumaczą, czemu tak jest. Być może kogoś obrażam, tak uogólniając, ale tych "wszystkowiedzących teoretyków", którzy potrafią przygotować do testu na certyfikat, bądź oceny z przedmiotu znam kilku i niestety o żadnym nic dobrego powiedzieć nie mogę. W sumie dużo niepotrzebnej systematyki (wiadomo, z czegoś ten sprawdzian trzeba zrobić) ale brak naprawdę niekonwencjonalnych rozwiązań, nie mówiąc o przygotowaniu młodego człowieka do przyszłych rzeczywistych problemów.