Myszka pionowa.
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
Myszka pionowa.
Używa ktoś takowej do obsługi Cam-a czy Cad-a ?
Przy moim powracającym zapaleniu prawej karetki podbarkowej, ortopeda zlecił mi zmianę myszki na pionową. Ma to sens ?
I jak taka działa ?
Przy moim powracającym zapaleniu prawej karetki podbarkowej, ortopeda zlecił mi zmianę myszki na pionową. Ma to sens ?
I jak taka działa ?
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
Re: Myszka pionowa.
https://www.fruugo.pl/24g-bezprzewodowa ... -572003237kamar pisze:I jak taka działa ?
Naukowa, ergonomiczna konstrukcja zachęca do zdrowych, neutralnych pozycji nadgarstka i ramienia, co zapewnia płynniejszy ruch i mniejsze ogólne obciążenie.
Przez ergonomiczny kształt są bardziej komfortowe w użytkowaniu niż tradycyjne. Wygodny uchwyt odciąża mięśnie i stawy nadgarstka, przedramienia oraz barku, które przy długotrwałym korzystaniu z myszki mogłyby zacząć boleć. Komfortowe ułożenie palców i nietrzymanie ich w ciągłym uniesieniu niweluje problem wzmożonego napięcia mięśni. Klikanie tradycyjną myszką powoduje, że palce muszą przeciwdziałać siłom grawitacji. Częsty tego typu ruch męczy mięśnie, co może skutkować bólami śródręcza i przedramienia. Korzystanie z myszki wertykalnej zapobiega tym problemom.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2025, 16:13 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
kamar

- Kontakt:
To akurat oglądałem, tylko zweryfikowałbym to z użytkownikiem jak się tym robi dużo i długo.
-
Przeto
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
Jak robisz na jednym stanowisku to po jakimś czasie się przyzwyczaisz, a faktycznie jest to wygodniejsze. Jak w jednym miejscu masz pionową, a w kolejnym zwykłą nawet na chwilę to będziesz miał problemy, u mnie tak właśnie było przez co wróciłem do zwykłej.
Poza tym to bark od samej myszki? Może bardziej biurko/krzesło jest porblemem?
Poza tym to bark od samej myszki? Może bardziej biurko/krzesło jest porblemem?
-
grg12
- ELITA FORUM (min. 1000)

Nie do cama ani cada - tylko tak "ogólnie"
W pracy mam trackballa (logitech mx ergo), w domu tanią mysz pionową ankera.
Wcześniej używałem myszy razer deathadder - ludzie pracujacy u nas w cad/cam bardzo ją zachwalali ze względu na bardzo dokładny sensor. Sensor może jest dokładny i szybki ale mysz jak dla mnie niewygodna i po paru godzinach pracy (lub gry
) ręka była dość obolała.
Mysz pionowa jest dużo wygodniejsza i imho - równie dokładna. Teackball jest jeszcze wygodniejszy ale mniej precyzyjny i wolniejszy (oraz znakomiecie doprowadza do szału współpracowników próbujących go użyć
)
W pracy mam trackballa (logitech mx ergo), w domu tanią mysz pionową ankera.
Wcześniej używałem myszy razer deathadder - ludzie pracujacy u nas w cad/cam bardzo ją zachwalali ze względu na bardzo dokładny sensor. Sensor może jest dokładny i szybki ale mysz jak dla mnie niewygodna i po paru godzinach pracy (lub gry
Mysz pionowa jest dużo wygodniejsza i imho - równie dokładna. Teackball jest jeszcze wygodniejszy ale mniej precyzyjny i wolniejszy (oraz znakomiecie doprowadza do szału współpracowników próbujących go użyć
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 8
Mam, kiedyś używałem, teraz trochę leży zapomniana, bo to jeszcze z tych na kablu. Rzeczywiście, przy ciągłej pracy, jak już człowiek przywyknie, chyba jest wygodniejsza, choć za mało miałem myszkowania, żeby to ocenić. Nie jest droga, można spróbować.
-
marviz
- Stały bywalec (min. 70)

Grafik 3D z 20 letnim stażem z tej strony i ...
Chcesz dobrze to lepiej kupić bezprzewodową LEKKĄ myszkę, małą do chwytu typu "Finger grip". Przede wszystkim jest to o wiele bardziej precyzyjna praca, nie trzeba robić tylu korekt w ruchu. Ja mam Razer'a Orochi V2 i to jest najlepsza myszka do CAD'a i tego typu programów, jak i ogólnie do wszystkiego. Jest lekka, zwinna i uwaga, można przeprogramować środkowy przycisk myszki z kółka na środkowy, górny przycisk (dużo osób nie zdaje sobie sprawy ale relokowany środkowy przycisk z kółka na osobny górny przycisk zmienia jakość pracy o 180st). Wiadomo że to kwesita przyzwyczajenia ale mnóstwo znajomych dało się namówić i nie widzą już innej konfiguracji. Jak nie musisz mieć trackballa to lepiej skupić się na lekkiej bezprzewodowej myszce, i żadne chińczyki bo w takich nie da się nic pod siebie ustawić, głównie bindowania przycisków.
Chcesz dobrze to lepiej kupić bezprzewodową LEKKĄ myszkę, małą do chwytu typu "Finger grip". Przede wszystkim jest to o wiele bardziej precyzyjna praca, nie trzeba robić tylu korekt w ruchu. Ja mam Razer'a Orochi V2 i to jest najlepsza myszka do CAD'a i tego typu programów, jak i ogólnie do wszystkiego. Jest lekka, zwinna i uwaga, można przeprogramować środkowy przycisk myszki z kółka na środkowy, górny przycisk (dużo osób nie zdaje sobie sprawy ale relokowany środkowy przycisk z kółka na osobny górny przycisk zmienia jakość pracy o 180st). Wiadomo że to kwesita przyzwyczajenia ale mnóstwo znajomych dało się namówić i nie widzą już innej konfiguracji. Jak nie musisz mieć trackballa to lepiej skupić się na lekkiej bezprzewodowej myszce, i żadne chińczyki bo w takich nie da się nic pod siebie ustawić, głównie bindowania przycisków.
-
kamar

- Kontakt:
Dobrze to ja chce od czasu jak powstały pierwsze programy graficzne
Wszystkimi dało się rysować i bark nie bolał