Mosfet typ fulcrum29

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1246
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#11

Post napisał: Yarec » 06 gru 2017, 11:22

atom1477 pisze:Tylko o to mi chodzi. Sam jak bym miał robić to bym pewnie zrobił właśnie na MOSFECie.
- nam też, ta namiastka to skrajny przypadek (poglądowy) :-)

Dodane 3 minuty 15 sekundy:
antybeton pisze:Budowane są wzmacniacze klasy A na mosfetach

pewnie że tak, można zwielokrotnić moc wyjściową bardzo łatwo, a i samo sterowanie końcówką mocy jest "wygodne" na mosfet i pokrewnych.


Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
fulcrum29
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 9
Posty: 62
Rejestracja: 12 lis 2017, 14:08
Lokalizacja: Swietokrzyskie

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#12

Post napisał: fulcrum29 » 06 gru 2017, 16:39

atom1477 pisze:
06 gru 2017, 09:47
fulcrum29 pisze:
05 gru 2017, 22:57
a tak w przerwie na szluga przed snem...przypomnialo mi sie ze bez Mosfeta nie moglibyscie naladowac waszego tel smatrfona ...bo zaden zasilacz impulsowy bez niego nie działa....i nie ma racji bytu.bo jest On stopniem wykonawczym do sterowania trafo w waszych ladowarkach sieciowych.
Wcale nie. Tzn. są ładowarki z MOSFETami, ale wcale nie jest tak że nie ma innych.
Rozkręcałem i przerabiałem wiele ładowarek i wiele z nich (chyba więcej niż 50%) jest zbudowana tylko z tranzystorów bipolarnych. I nie mówię tu o ładowarkach bez stabilizacji napięcia. Tylko o takich ze stabilizacją napięcia i nawet z ograniczeniem prądowym. To są przetwornice które się nazywają "Ringing Choke Converter" (przy czym ten typ przetwornicy nie narzuca jakiego typu ma być tranzystor, no ale najczęściej jest właśnie typu bipolarnego). Oczywiście z dobudowanymi obwodami stabilizacji napięcia (na np. diodzie Zenera i PC817) i prądu. Czyli wszystko jest tam bez MOSFETów.
Oczywiscie ze sa i takowe bo starsze zasilacze ATX do starych Pcetow rowniez w przetwornicy mialy bipolarne.
Ja miałem na mysli przetwornice Flyback-a takowe sa teraz w uzyciu jako ladowarki do smatrfonow.Bez Mosfeta nie byly by tak malutkie-a ten wbudowany jest w uklad scalony .podobnie jak zasilacze do dekoderow tv sat n-ka czy polsat-tam sa tez male scalaczki typu top czy tinny czy viper.ktore same w sobie stopien wykonawczy maja wlasnie na mosfecie.


Autor tematu
fulcrum29
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 9
Posty: 62
Rejestracja: 12 lis 2017, 14:08
Lokalizacja: Swietokrzyskie

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#13

Post napisał: fulcrum29 » 06 gru 2017, 21:21

antybeton pisze:
06 gru 2017, 11:16
fulcrum29 pisze:Mosfet to elektroniczny przekaznik.
E tam. Budowane są wzmacniacze klasy A na mosfetach. http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htm
Znam to doskonale...zrobilem sobie pare lat wstecz aktywny subwoofer do kina domowego na TDA 7294na DMosach..wczesniej robielem to na bipolarnych...Nie dalo rady..Dopiero Mosfety w troche innej budowie (DMosy) spelniły moje oczekiwania...ze basow nie slychac...tylko czuc..:)Nie dudnia jak w agrotuningowych Beemkach,a poprostu przenikaja na wskros...sa subtelne..glebokie..ale wyrazne.Dziekuje tworcom TDA7294..:)

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1246
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#14

Post napisał: Yarec » 07 gru 2017, 13:05

Obrazek
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6151
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#15

Post napisał: pukury » 07 gru 2017, 13:09

Hej.
Trzeba by znać całą notę.
Ciekawe jak tam SOA ?
Jaki długi impuls tych 300 A może przenieść.
pzd.
rebeliant

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1004
Rejestracja: 21 kwie 2011, 09:58
Lokalizacja: ::

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#16

Post napisał: atom1477 » 07 gru 2017, 13:47

Coś mi się zdaje że ciągłe 300A przeniesie.

No i faktycznie:
https://www.infineon.com/dgdl/Infineon- ... _00-EN.pdf
I trochę zaskoczyła mnie cena tego tranzystora. Poniżej 20zł.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6151
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#17

Post napisał: pukury » 07 gru 2017, 15:22

Hej.
no - nielichy tranzystor.
może się na allegro pokaże - będę mógł skończyć zgrzewarkę do ogniw :evil:
pozd.
rebeliant

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1246
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#18

Post napisał: Yarec » 07 gru 2017, 19:50

jest używany do: Power driver for BLDC motors (with heat sink) a prądy ciągłe: 80 ÷ 165 A at 32 V).
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1246
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#19

Post napisał: Yarec » 08 gru 2017, 01:31

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
fulcrum29
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 9
Posty: 62
Rejestracja: 12 lis 2017, 14:08
Lokalizacja: Swietokrzyskie

Re: Mosfet - interpretacja noty producenta

#20

Post napisał: fulcrum29 » 08 gru 2017, 20:32

atom1477 pisze:
07 gru 2017, 13:47
Coś mi się zdaje że ciągłe 300A przeniesie.

No i faktycznie:
https://www.infineon.com/dgdl/Infineon- ... _00-EN.pdf
I trochę zaskoczyła mnie cena tego tranzystora. Poniżej 20zł.
Przyznam szczerze ze mnie tez..Naprawde zaskakujaca niska cena jak na takie "osiagi".Mozna fajnie go wykorzystac..np ktos tu pisal wyzej ze jako stopien wykonawczy do zgrzewarki,ale i nie tylko.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”