Monitoring, raportowanie - czy to dostępne?

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Krasek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 10 maja 2007, 15:13
Lokalizacja: PL

#11

Post napisał: Krasek » 30 maja 2007, 11:54

Witam,
easy2002 pisze:Witaj
Krasek pisze:piszecie za da sie wyciagnac komunikaty( alarmy , start stop cyklu itd.) z maszyny ale jak to zrobic np z TNC 426??? nikt nie potrafi odpowiedziec???
Potrafi potrafi ale za to się bierze pieniądze zadzwoń do serwisu dowiesz się ile to kosztuje :mrgreen:
W TNC 426-430 dopisujemy funkcje do programu a plik log można pobierać w czasie pracy w każdej chwili jeśli mamy uruchomiony system DNC :wink:
wiadomo wiedza kosztuje nie chce gotowego rozwiązania tylko informacji czy jest to wykonalne,
czy działa to nie zależnie od rodzaju portu komunikacyjnego (RS-232, RJ45) maszyny i czy plik log moze byc automatycznie wyslany do PC ? ?



Tagi:

Awatar użytkownika

McAndy
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 66
Rejestracja: 02 mar 2006, 08:41
Lokalizacja: ubolandia

#12

Post napisał: McAndy » 30 maja 2007, 14:36

Czytając ten wątek tak sobie pomyślałem, że w niektórych sterowaniach Heidehaina (tych co chodzą pod DOS lub Windowsowymi OS) można zainstalować nawet keylogger'a i przy aktywnej sieci Ethernet, śledzić na zwykłym PC'cie, co robi(ł)o sterowanie czy operator...
(fajnie to brzmi, mam spyware i mailware w maszynie)

Instalacja VNC na maszynce to też może być super sprawa!
Rok 2007 "... Jeśli dojdziemy do władzy, to uprościmy i obniżymy podatki"

Awatar użytkownika

Ron_M
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2017, 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Monitoring, raportowanie - czy to dostępne?

#13

Post napisał: Ron_M » 23 gru 2017, 11:35

ilośc wydawanych informacji zależy od systemu sterowania i złącza - idealnie jest jak CNC ma kartę sieciową, wtedy można bawić się z monitoring śledzenie i dane historyczne, zobacz więcej na temat monitoringu tutaj; https://machine.report/pl/products/mrm/
Ron

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 627
Rejestracja: 28 sie 2006, 17:55
Lokalizacja: dolnyśląsk
Kontakt:

Re: Monitoring, raportowanie - czy to dostępne?

#14

Post napisał: rafalxfiles » 28 gru 2017, 01:01

MTconect ??

Awatar użytkownika

Ron_M
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2017, 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Monitoring, raportowanie - czy to dostępne?

#15

Post napisał: Ron_M » 29 gru 2017, 12:17

Witam

z protokołami to jest tak, że wszystkie można obsługiwac od strony monitoringu ale bariery stawiają producenci sterowań CNC - bo nawet jeśli macie karte sieciową to np. Siemens życzy sobie za uaktywnienie licencji na OPC UA dodatkowej ekstra opłaty, inaczej mówiąc ogranicznia genreują producencji sterowań numerycznych!
Ron

Awatar użytkownika

Ron_M
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2017, 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Monitoring, raportowanie - czy to dostępne?

#16

Post napisał: Ron_M » 04 sty 2018, 12:05

Dostępne jak najbardziej a do jakiego systemu CNC, szuka kolega Monitoringu?
Ron

Awatar użytkownika

Ron_M
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2017, 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Monitoring, raportowanie - czy to dostępne?

#17

Post napisał: Ron_M » 09 lut 2019, 17:42

więcej na temat softu do minitoringu maszyn i tego typu tematyki, można znaleźć tutaj: https://machine.report/pl/
Ron

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”