Mokry chińczyz z LG iG5

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 192
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

Mokry chińczyz z LG iG5

#1

Post napisał: michalrem » 12 lis 2014, 12:02

Witam. Dostałem do podłączenia falownik wraz z popularnym chińskim wrzecionem. Problem polega na tym, że na falowniku mrugają cały czas wszystkie diody wokół ekranu. "run", "fwd", "rev". Jedynie SET świeci cały czas gdy jestem w ustawieniach. Chcę/muszę to podpiąć na jednej fazie z tąd w instrukcji wyczytałem że przewody podpinam pod R i T na wejściu. 3 przewody od wrzeciona podpinam pod U V W no i masy falownika i wrzeciona zostawiam gdyż nie mam uziemienia w gniazdku. Wrzeciono ani drgnie. Nie ma żadnego napięcia na UVW.
Przywróciłem ustawienia fabryczne falownika i dalej nic. Dodam, że to falownik używany i nie mam pewności, że sprawny. Mam drugi taki sam i taki sam z nim problem. Docelowo będzie tym sterować płyta jakaś tam SKK, ale chce sprawdzić czy ten falownik działa. Po podłączeniu zasilania na ekranie pojawia się "LOW" ale nie znalazłem tego w instrukcji
Jak to rozwiązać?



Tagi:

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#2

Post napisał: sajgon » 12 lis 2014, 13:14

michalrem pisze: zasilania na ekranie pojawia się "LOW"
A nie jest to przypadkiem falownik 3-j fazowy ?? jeśli tak to nie pójdzie z jednej fazy .

LOW - w większości przypadków oznacza za niskie napięcie zasilania , co by się zgadzało przy podaniu jednaj fazy.

co jest na znamionówce ??
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2497
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#3

Post napisał: zacharius » 12 lis 2014, 13:24

sa i jednofazówki z serii LG5, tabliczka znamionowa wyjasni wszystko, jesli oznaczony SVxxxiG5 -1 to powinien byc na 200-230V jesli po - jest 2 to 3 fazy 200-230V jesli 3 to 3 fazy 380-460V
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 192
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

#4

Post napisał: michalrem » 12 lis 2014, 13:24

Dokładnie to pisze "L" i dolna połowa "0". A nie LOW. Coś przekręciłem. W istrukcji pisze, że można podpinać na jedną i trzy fazy. Z tym, że wrzeciono mam 2,2 KW a falownik taką moc osiągnie tylko na trzech fazach...
Zaraz zaraz.... racja. Na wejściu pisze 380-460V. A w instrukcji że można na jednej fazie też. hmmm
naklejka na obudowie jest chyba bardziej wiarygodna

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2497
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#5

Post napisał: zacharius » 12 lis 2014, 13:26

instrukcja jest ogólna do całej serii iG dlatego czytać tabliczkę. "Lu" raczej skrót od Low U - czyli niskie napięcie
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#6

Post napisał: sajgon » 12 lis 2014, 14:10

michalrem pisze:Dokładnie to pisze "L" i dolna połowa "0". A nie LOW. Coś przekręciłem.

na 26 stronie masz kod błędu - L u - Low Voltage Protection

http://www.pol-service.pl/public/files/ ... polska.pdf
michalrem pisze:Na wejściu pisze 380-460V
No to jest to falownik 3-j fazowy - zmienić falownik, lub pisać do energetyki o zmianę przyłącza na 3F :razz:
Pozdrawiam , Michał. ;)


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 192
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

#7

Post napisał: michalrem » 12 lis 2014, 14:32

Tak racja. U siebie mam 3 fazy i właśnie udało mi się to odpalić :) gorzej z tym co mi to zlecił, ale niech on się o to martwi :P
Dzięki


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 192
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

#8

Post napisał: michalrem » 30 lis 2014, 11:40

Witam ponownie. W jaki sposób podpiąć falownik z płytą ssk mb1 tak żeby była możliwość regulacji obrotów z programu (mach, stem2cnc). Szukam po instrukcji SSK i tam pisze tylko dwóch wyjściach przekaźnikowych, ale do czego mam to podpiąć w falowniku i jak to skonfigurować to już nie wiem.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#9

Post napisał: sajgon » 30 lis 2014, 11:48

michalrem pisze:W jaki sposób podpiąć falownik z płytą ssk mb1 tak żeby była możliwość regulacji obrotów z programu (ma
Np. tak :

http://www.ebmia.pl/spindlecontrol-ster ... 42774.html

z resztą w instrukcji od ssk mb1 chyba jest wzmianka o tym że potrzebny moduł do sterowania obrotami

A wejściem przekaźnikowym zwierasz odpowiednie wejścia falownika , odpowiedzialne za załączenie obrotów. To już z instrukcji falownika trzeba wyczytać.
Pozdrawiam , Michał. ;)


piach25
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 28 cze 2014, 12:34
Lokalizacja: kłodzko

Mokry chińczyz z siemens micromaster 420

#10

Post napisał: piach25 » 11 gru 2014, 14:42

Witam. Zakupiłem falownik do którego chce podpiąć chińskie wrzecionem które jest dość popularne do obrabiarek cnc .

Dane silnika:

-Moc 2,2 kW
- Max. prędkość obrotowa: 24000 obr/min
- Prąd: 8 A
- Napięcie: 220/380 V
- Częstotliwość: 400 Hz

Dane Falownika:

Input 200-240V +10% -10% 1/3ø AC 26.4/11A 47-63Hz
Output: 0-INPUT V 3ø AC 10.4 A 0-650Hz

Pytanie jest następujące czy będzie to ze sobą współpracowało prawidłowo chodzi o częstotliwość Hz(Falownika) ponieważ jest większa niż silnka,
do falownika nie posiadam panelu sterowniczego czy lepiej dokupić panel sterujący (100zł)
czy lepiej kupić wyżej wymienioną płytkę i zgrać ten falownik w raz z Machem(bez panela sterowniczego)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”