Moja pierwsza frezarka metalowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
szlak18
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 30
Rejestracja: 26 mar 2008, 09:29
Lokalizacja: Bytom

Moja pierwsza frezarka metalowa

#1

Post napisał: szlak18 » 08 sie 2011, 20:38

Moja ośla łączka CNC

Na początek zrobiłem sobie frezarkę kopiującą. Pole robocze 50 cmx 100 cm. Zacząłem od zastosowania łożysk liniowych na wałkach 10 mm. Masakra. Totalne luzy we wszystkich kierunkach. Wydałem na tę naukę 250 zł.

Po czym posznupałem w garażu i znalazłem łożyska z rolek i zrobiłem sobie oś X z wózkami na łożyskach jeżdżących na profilach. Zero luzów!!! Cena jakieś 30 zł?

Obrazek
1. I teraz pytanie dla bardziej zaawansowanych. Dlaczego takiego rozwiązania nie stosuje się w maszynach CNC – duża precyzja za niską cenę.

Tak sobie myślę, że teraz wystarczy do osi X podpiąć silnik krokowy i sprawa precyzyjnego przeniesienia napędu osi X załatwiona. Czy może się mylę?


Oś Y – wałek i łożysko liniowe, ale zainstalowane na dodatkowym usztywnieniu na profilu. W zasadzie zastosowałbym to samo rozwiązanie co oś X ale chciałem mieć możliwość ruchu wrzecionem w osi Z dla kopiowania w trzech wymiarach – dlatego wałek i łożysko liniowe.
Obrazek
Obrazek

2. I kolejne pytanie dla bardziej zaawansowanych. Gdyby zastosować wózek na profilu w przyszłej maszynie CNC (Oś Z na mechanizmie osi Y ) to instaluję silnik krokowy na profilu Y tak, że silnik steruje osią Y i jeździ razem z tą osią. No i na oś Y instaluję mechanizm osi Z i maszyna zbudowana.
Jakie są wady takiej konfiguracji nazwę ją ploterowej w porównaniu do wszechobecnych bram?

Dzięki zbudowaniu tej kopiarki poczułem ręcznie jakie siły są potrzebne do przesuwania osi i gdzie powstają luzy.
No i wydaje mi się, że siły potrzebne do poruszania osi są bardzo małe. Oczywiście frezowałem balsę i sklejkę lotniczą, choć myślę, że gdybym frezował metal to też nie było by potrzebne stosowanie dużej siły do napędu osi – kwestia prędkości – mała prędkość przesuwu – potrzebne mniejsze siły napędu osi.
Czy rzeczywiście istnieje taka zależność?

Byłbym wdzięczny za uwagi i komentarze.



Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7599
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 08 sie 2011, 20:45

no wiesz, rolki czasami sie stosuje, ale w dokładniejszych maszynach raczej uzywa się prowadnic szynowych z wozkami, np hiwin, thk, bosch rexroth, itd.
co do napędów - wszystko zalezy od tego co chcesz robic, malymi posuwami to sie mozna jedynie bawić


Autor tematu
szlak18
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 30
Rejestracja: 26 mar 2008, 09:29
Lokalizacja: Bytom

#3

Post napisał: szlak18 » 08 sie 2011, 21:29

Właśnie wiem, że stosuje prowadnice szynowe, ale one kosztują krocie... A tak w zasadzie takie wózki na łożyskach jak te moje (oczywiście troszkę :wink: staranniej wykonane) są toższame z tymi prowadnicami Bosha Rexrotha itp...(żeby nie było że jestem jakimś zarozumialcem)

Pewno wzysztko rozbija się o dokładnośc. Ja mówię o zastosowaniu półprofesjonalnym, ale dla ambitniejszego amatora, ( nie mówię o robieniu silników i pasowaniu na poziomie uszczelnienia tłoków) który liczy koszty to chyba można zastosować takie wózki z łożysk...Według mnie idealny stosunek jakiści i precyzji do ceny.

Czy 100 cm x 50 cm to mały posuw i zabawa? OK jeżeli to zabawa to myślę o takich posuwach.

Ponawiam pytania o konstrukcję ploterową i dobór silników. w zależności od prędkości frezowania.


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#4

Post napisał: Mariuszczs » 08 sie 2011, 22:00

Możesz zrobić prowadnice na profilu i choćbyś miał proste z dokładnością w tysięcznych to i tak lipa bo profil się szybko będzie wycierał i to nierównomiernie.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#5

Post napisał: smouki » 08 sie 2011, 22:27

twoje rozwiązanie wymagałoby gruntownego przerobienia, masz łożyska tylko na dwóch płaszczyznach, przy wjeżdżaniu narzędzia w materiał, cała brama po prostu mogła by się podnieść i nawet byś o tym nie wiedział, dowiesz się o tym jak zobaczysz na produkt, a to będzie za późno, to taki jeden z wielu minusów
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7599
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#6

Post napisał: bartuss1 » 08 sie 2011, 22:39

szlak18 pisze:A tak w zasadzie takie wózki na łożyskach jak te moje (oczywiście troszkę :wink: staranniej wykonane) są toższame z tymi prowadnicami Bosha Rexrotha itp
nie są
dlatego ze, wózki boszów, thkow hiwinow itd mają okreslone momenty siły w poszczególnych osiach, obciązenia statyczne i dynamiczne w zalezności od siły nacisku itp, to całkiem inna konstrukcja - bardziej sztywny moduł w postaci kostki z rzędami kulek, pozbawiona zbędnych połączeń, mostków, przedlużeń itd, stąd kosztuje tyle wlaśnie, ale pomijając maszynki budżetowe, to stosowanie profesjonalnych rozwiązań pozwala mieć później swięty spokój. Bo nie chodzi o to ze pojde i dokręcę śrubkę, raczej o to ze bede musiał jechać 500 czy 600 km zeby dokręcić tę jeb...ną śrubkę.
pomijam już miekkie powierzchnie toczne i typowe proste rozwiązania.

jak ci się nudzi to pooglądaj sobie moja galerie, może jakies wnioski wyjdą :D


Autor tematu
szlak18
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 30
Rejestracja: 26 mar 2008, 09:29
Lokalizacja: Bytom

#7

Post napisał: szlak18 » 09 sie 2011, 09:31

OK. Tyle w temacie wózków. Tak na marginesie, wiem, ze jeszcze potrzebny jest dolny wózek, by nie posnosić osi Z.

Piszecie o wielu innych mankamantach konstrukcji....

A jak jates z jej konfiguracją. Czy może stanowić podstawę pod CNC?
Jak z tym posuwem i mocą silników...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7599
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#8

Post napisał: bartuss1 » 09 sie 2011, 14:04

moze naszkicuj na kartce jak nie masz cada, zeskanuj i wstaw fote, zara sie dowiesz prawdy conajmniej od kilkudziesięciu fachmenów jesli nie sa na wakacjach.
co masz na mysli pisząc konfiguracja - mechaniczna czy elektroniczna, a moze programowa ?
silniki 1,89Nm 4,2 A powinny wystarczyc do takiej zabawki, mniejszych nie kupuj,
napędy albo na paskach albo na śrubach, ale do lekkiej grawerko frezarki polecam paski - zrobiłem 3 maszynki na paskach zebatych i chodza bardzo ładnie, prostota budowy wręcz powala, koszty minimalne, zapotrzebowanie warsztatowe również minimalne i o to w tym chodzi.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#9

Post napisał: smouki » 09 sie 2011, 17:42

bartuss1, 'a to aż miło czytać i nie ma w tym żadnego sarkazmu
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”