micro-cnc
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
być może .. ale dla dwóch detali nie opłaca się budować maszyny za grube pieniądze, która zrobi je w 10 sek.. i jeszcze prądu zaoszczędzi... ta maszyna tnie alum. i stal i wcale nie jest pospawana z grubych profili... moim zdaniem reprezentuje poziom PRO dla amatora , modelarza.. i tyle.. a wracając do pytania.. można sterować osią , za pomocą dwóch silników podłączonych do jednego gniazda sterownika?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
-pavell pisze:można sterować osią , za pomocą dwóch silników podłączonych do jednego gniazda sterownika?
(lepiej nie)... Choc spotkałem sie z konstrukcja w której os X była napedzana poprzez dwa silniki które były zasilane z jednego sterownika.
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Maszynka nie łamie praw mechaniki, ale z zachwytami bym dał spokój.
Na tej stronie są dwie maszynki, większa jest na wałkach podpartych.
Wałki wiszące wyglądają na 20mm i krótsze niż 500mm, więc są całkiem sztywne.
Reszta to partyzantka.
Plastik to polietylen PEHD, który się do tego zastosowania nijak nie nadaje.
Ani o dokładności, ani o trwałości nie może być mowy.
Jakoś to działa i tyle.
.
Na tej stronie są dwie maszynki, większa jest na wałkach podpartych.
Wałki wiszące wyglądają na 20mm i krótsze niż 500mm, więc są całkiem sztywne.
Reszta to partyzantka.
Plastik to polietylen PEHD, który się do tego zastosowania nijak nie nadaje.
Ani o dokładności, ani o trwałości nie może być mowy.
Jakoś to działa i tyle.
.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
"fi20 i 500 mm całkiem sztywne"- a ostatnio spieraliśmy się że Conajmniej 30 albo lepiej...
oglądałem filmy z pracy tego urządzenia i wydaje się że polietylen jak najbardziej się nadaje.
a twierdzenia "Insanely high tolerance Holds a tolerance of up to .001" nikt nie neguje.
wersja podparta to wersja wcześniejsza (v2), teraz i duża i mała jest na wałkach niepodpartych
a dwa silniki do jednej osi??- ktoś pomoże?

oglądałem filmy z pracy tego urządzenia i wydaje się że polietylen jak najbardziej się nadaje.
a twierdzenia "Insanely high tolerance Holds a tolerance of up to .001" nikt nie neguje.
wersja podparta to wersja wcześniejsza (v2), teraz i duża i mała jest na wałkach niepodpartych
a dwa silniki do jednej osi??- ktoś pomoże?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
No wiec z tymi silnikami to jest tak; mozesz podpiac i beda działac .... Ale indukcyjnosc wzrosnie co spowoduje ze nie osiagniesz takich parametrów jak na jednym silniku.Tobie nie zalezy na predkosci tylko by maszyna zrecznie za Ciebie zrobiła a czas i kilowatogodziny
masz gdzies to podpinaj ....

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Ja sobie nie przypominam, żebyśmy się o to spierali.pavell pisze:"fi20 i 500 mm całkiem sztywne"- a ostatnio spieraliśmy się że Conajmniej 30 albo lepiej...
We wzorze na ugięcie średnica jest w czwartej potędze, a długość w trzeciej potędze.
Zdanie "zwiększ średnicę dwa razy, albo skróć wałek do 40%" jest prawdziwe, ale absolutnie bezużyteczne jeśli ktoś długość zakłada z góry.
Poza tym jest jeszcze aspekt ekonomiczny.
Na cieńszych wałkach można zaoszczędzić 10% ogólnych kosztów, więc nie warto.
Polietylen to najtańsze tworzywo i jest powszechnie stosowany wszędzie tam, gdzie się nadaje.pavell pisze:oglądałem filmy z pracy tego urządzenia i wydaje się że polietylen jak najbardziej się nadaje.
Panewki i nakrętki pociągowe jakoś jednak robi się z dwukrotnie droższego poliamidu.
Kiedyś zastanawiałem się nad polietylenem jako tworzywem konstrukcyjnym, ale mi przeszło.
Jak chcesz kupić tanio, to szukaj na Allegro "kloc masarski".
Kawałek wielkości 500x400x80mm kosztuje 400zł, a powinien wystarczyć na kilka zabawek.
.