Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

Rhino 3D

kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1996
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#21

Post napisał: kubus838 » 28 lip 2019, 17:36

mineque pisze:
28 lip 2019, 14:40
Z ciekawości o jakiego rzędu cenach mówimy dla dokładności skanowania 0.1mm?
Bo wszyscy ogólnikami mówią że staniało. Z tego co sprawdzałem jakieś 2lata temu to bez 50k nie ma co do tematu podchodzić
My tu o cenach nie rozmawialiśmy tylko o możliwościach - jak dobrze pamiętam. A jak sprawdzałeś ceny skanowania lub samych skanerów to dokładnie jaka była cena? Pytam dlatego, że już parę razy się spotkałem z określeniem 50k i dla różnych osób miało to inne znaczenie. Może to jest tzw. "staniało"

robert



Tagi:


zlp
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
Lokalizacja: Stare Sioło

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#22

Post napisał: zlp » 28 lip 2019, 22:58

https://www.artec3d.com/prices - różne skanery no i do tego osobno program Artec Studio. Do dokładności 0,1 Artec Spider. 50k to połowa wydatków. Ewa ma mniejszą dokładność, ale większe pole skanowania. Coś za coś.
Leo nie wiem, trzeba poczytać.


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1996
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#23

Post napisał: kubus838 » 15 sie 2019, 11:45

zlp pisze:
28 lip 2019, 22:58
https://www.artec3d.com/prices - różne skanery no i do tego osobno program Artec Studio. Do dokładności 0,1 Artec Spider. 50k to połowa wydatków. Ewa ma mniejszą dokładność, ale większe pole skanowania. Coś za coś.
Leo nie wiem, trzeba poczytać.
Nie wiem skąd masz informacje o dokładności 0,1mm bo w rzeczywistości to wygląda chyba trochę inaczej. Miałem w tym tygodniu a dokładnie we wtorek wieczorem przyjemność zetknąć z efektem pracy urządzenia o nazwie "eva". Niestety bryła po skanowaniu miała w trzech osiach rozmiar powiększony o 6mm. I teraz nie wiem czy to błąd skanera czy tylko osoby obsługującej takie urządzenie. Oczywiście otrzymałem e-mailem plik "stl" - być może w tym wystąpił problem. Osoba zlecająca przysłała mi zeskanowany element w postaci plik stl i dodatkowo rysunek techniczny. Po porównaniu okazało się, że właśnie na skanie element jest większy. Dlatego element będzie produkowany jednak z rysunku technicznego.

robert


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 838
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#24

Post napisał: Bbuli » 15 sie 2019, 17:41

Na naszym serwisie aukcyjnym jest fajny skaner za 5k z dokładnością lepszą niż 0.1-zapis min do stl.Obłości,krzywizny -wszystko ogarnia.
Znika problem zniekształceń przy robieniu fotek.Zapinany obok wrzeciona-skaner jest tak szybki jak Twoja frezarka-maca obiekt laserem.
Oczywicie plamka lasera ma swoją wielkość i to jest jego ograniczenie.To skaner laserowy.W tej cenie -ok. Inna liga jakości i ceny to
skanery ze światłem strukturalnym.
Teraz niezgodność wielkości skanu z realnym obiektem-operator dał ciała-żle -lub wogóle nie wiedział jak skonfigurować skaner. Nawet ten
za 5k potrafi wypluć cuda-jeśli operator nie przeczytał instrukcji.
Sama zębatka-jak by się zawzioł to suwmiarka wystarczy .Nie ma w niej zaklętych rewirów :-)


zlp
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
Lokalizacja: Stare Sioło

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#25

Post napisał: zlp » 16 sie 2019, 12:27

Nie wiem skąd masz informacje o dokładności 0,1mm

robert

Ze strony producenta, dla Spidera, Eva ma 0,3.
Błędy powstają podczas obrabiania - składania skanów, trzeba się do tego przyłożyć.


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1996
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#26

Post napisał: kubus838 » 16 sie 2019, 15:50

zlp pisze:
16 sie 2019, 12:27
Ze strony producenta, dla Spidera, Eva ma 0,3.
Czyli można uznać wiarygodność na poziomie 50%/50%. W myśl starego powiedzenia "każda sroczka zwój ogonek chwali". Teraz rozumiem.

robert


zlp
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
Lokalizacja: Stare Sioło

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#27

Post napisał: zlp » 16 sie 2019, 18:24

Akurat mam skaner Eva. Jest możliwość pomiaru skanu. Jeśli wymiar się nie zgadza, to trzeba poszukać gdzie się zawaliło w edycji, najczęściej to wina złego złożenia skanów. Ogólnie skanowanie to trochę zabawy i trzeba mieć doświadczenie, zwłaszcza przy błyszczących i gładkich rzeczach jak np. samochody. Następnym wyzwaniem jest dobra edycja tych skanów. Mnie idzie średnio, ale młodzież łapie temat szybko, czyli da się to zrobić dobrze.


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1996
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#28

Post napisał: kubus838 » 16 sie 2019, 19:02

Czyli sumując wszystko, jednak pewniej jest to zrobić metodą manualną. Bez żadnych "być może" i innych problemów z wymiarowaniem.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”