Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

Rhino 3D

Autor tematu
kivlow
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 27 cze 2014, 09:45
Lokalizacja: Poznań

Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#1

Post napisał: kivlow » 13 sie 2017, 10:35

Witam,
Mam w sprzęcie dość specyficzną zębatkę z otworami pod piny 5.5mm chciał bym zrobić identyczną tylko z pinami o większej średnicy.
Zębatka ma sporo krzywych i zrobić to od zera w rhino nie dam rady - czy jest możliwość jakoś przenieść np skan ze zwykłego skanera np 600 lub 1200dpi i stworzyć krzywe tak aby wymiar został zachowany wtedy wystarczyło by tylko powiększyć otwory na płaszczyźnie i wyciągnąć w osi z do zadanego rozmiaru tak aby puźniej ktoś mi to wyskrobał na frezarce ??
Tylko istotne jest właśnie zachowanie wymiaru żeby wszystko pasowało idealnie.
Pozdrawiam.



Tagi:


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1796
Rejestracja: 06 lip 2009, 13:52
Lokalizacja: Mszczonów

#2

Post napisał: kubus838 » 13 sie 2017, 12:32

Witam

Jeżeli chcesz aby Ci pomóc to musisz zamieścić albo jakiś rysunek poglądowy albo scan.

Wbrew pozorom narysować koło zębate od podstaw w rhino to żaden problem
Pokaz jak to ma wyglądać bo z opisu tak trudno coś napisać.

robert


Autor tematu
kivlow
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 27 cze 2014, 09:45
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: kivlow » 13 sie 2017, 14:20

Obrazek


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1796
Rejestracja: 06 lip 2009, 13:52
Lokalizacja: Mszczonów

#4

Post napisał: kubus838 » 13 sie 2017, 14:49

A więc można i tak:

- zrobić dokładne zdjęcie całego elementu, tak aby nie przysłaniać palcami krawędzi(jak na tym zdjęciu)
- ustawić zdjęcie jako bitmapa tła
- obrysować element i dopasować wielkość okrągłych otworów
- wyskalować element do żądanych wymiarów
- grupować wszystko w jedna całość
- wyciągnąć krzywe do żądanego wymiaru
- ustawić wymiary materiału z którego ma ty być wykonane, to już w CAM
- ustawić proces frezowania pod odpowiedni postprocesor i narzędzia, to już w CAM
- udać się z plikiem do maszyny, przygotować maszynę i narzędzia do frezowanie, to już na maszynie

I w ten sposób wychodzi odpowiedni element.

robert


Autor tematu
kivlow
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 27 cze 2014, 09:45
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: kivlow » 13 sie 2017, 18:06

A zeskanowanie na zwykłym skanerze płaskim w wysokiej rozdzielczości nie bedzie lepsze niż zdjęcie ??


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1796
Rejestracja: 06 lip 2009, 13:52
Lokalizacja: Mszczonów

#6

Post napisał: kubus838 » 13 sie 2017, 18:23

Możesz robić czym chcesz. Tu chodzi o to abyś miał kształt tego elementu jeżeli nie chcesz rysować ręcznie. Wymiary i tak ustawisz skalowaniem.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”