Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

Rhino 3D

Autor tematu
kivlow
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 54
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:45
Lokalizacja: Poznań

Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#1

Post napisał: kivlow » 13 sie 2017, 11:35

Witam,
Mam w sprzęcie dość specyficzną zębatkę z otworami pod piny 5.5mm chciał bym zrobić identyczną tylko z pinami o większej średnicy.
Zębatka ma sporo krzywych i zrobić to od zera w rhino nie dam rady - czy jest możliwość jakoś przenieść np skan ze zwykłego skanera np 600 lub 1200dpi i stworzyć krzywe tak aby wymiar został zachowany wtedy wystarczyło by tylko powiększyć otwory na płaszczyźnie i wyciągnąć w osi z do zadanego rozmiaru tak aby puźniej ktoś mi to wyskrobał na frezarce ??
Tylko istotne jest właśnie zachowanie wymiaru żeby wszystko pasowało idealnie.
Pozdrawiam.



Tagi:


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#2

Post napisał: kubus838 » 13 sie 2017, 13:32

Witam

Jeżeli chcesz aby Ci pomóc to musisz zamieścić albo jakiś rysunek poglądowy albo scan.

Wbrew pozorom narysować koło zębate od podstaw w rhino to żaden problem
Pokaz jak to ma wyglądać bo z opisu tak trudno coś napisać.

robert


Autor tematu
kivlow
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 54
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:45
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: kivlow » 13 sie 2017, 15:20

Obrazek


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#4

Post napisał: kubus838 » 13 sie 2017, 15:49

A więc można i tak:

- zrobić dokładne zdjęcie całego elementu, tak aby nie przysłaniać palcami krawędzi(jak na tym zdjęciu)
- ustawić zdjęcie jako bitmapa tła
- obrysować element i dopasować wielkość okrągłych otworów
- wyskalować element do żądanych wymiarów
- grupować wszystko w jedna całość
- wyciągnąć krzywe do żądanego wymiaru
- ustawić wymiary materiału z którego ma ty być wykonane, to już w CAM
- ustawić proces frezowania pod odpowiedni postprocesor i narzędzia, to już w CAM
- udać się z plikiem do maszyny, przygotować maszynę i narzędzia do frezowanie, to już na maszynie

I w ten sposób wychodzi odpowiedni element.

robert


Autor tematu
kivlow
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 54
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:45
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: kivlow » 13 sie 2017, 19:06

A zeskanowanie na zwykłym skanerze płaskim w wysokiej rozdzielczości nie bedzie lepsze niż zdjęcie ??


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#6

Post napisał: kubus838 » 13 sie 2017, 19:23

Możesz robić czym chcesz. Tu chodzi o to abyś miał kształt tego elementu jeżeli nie chcesz rysować ręcznie. Wymiary i tak ustawisz skalowaniem.

robert


afrykaner
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 97
Rejestracja: 28 maja 2007, 14:56
Lokalizacja: W-wa

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#7

Post napisał: afrykaner » 26 lip 2019, 21:06

A ja cały czas trzymam stary skaner epsona na takie wypadki. dlaczego? Bo jego źródło światła ma większą głębie ostrości niż te nowe eko wynalazki.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1253
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#8

Post napisał: piromarek » 26 lip 2019, 21:31

Może masz gdzieś blisko kogoś ze skanerem Keyence.
Tam łatwo obrysować łukami i odcinkami taki prześwietlany kształt i zrzucić do DXFa.
Tego DXFa potem poprawiasz w autocad i najczęściej jest dobrze.
Trudno jest trochę z krótkimi łukami, bo one bardziej odcinek prosty przypominają.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#9

Post napisał: kubus838 » 26 lip 2019, 22:09

piromarek pisze:
26 lip 2019, 21:31
Może masz gdzieś blisko kogoś ze skanerem Keyence.
Tam łatwo obrysować łukami i odcinkami taki prześwietlany kształt i zrzucić do DXFa.
Tego DXFa potem poprawiasz w autocad i najczęściej jest dobrze.
Trudno jest trochę z krótkimi łukami, bo one bardziej odcinek prosty przypominają.
Za to w rhino nie ma większego problemu. Jeden krótki łuk wyprofiluje z linii a potem ustawi w szyku. Na koniec wszystkie linię połączy i już ma dxf-a. Potem tylko całość "wyciągnie" do góry i ma gotową zębatkę. Wytnie na laserze odda do hartowania potem delikatnie wyszlifuje i zębatka gotowa do założenia.

robert


zlp
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
Lokalizacja: Stare Sioło

Re: Metalowa zębatka jak przenieść w 3d

#10

Post napisał: zlp » 26 lip 2019, 22:11

Skaner, albo zdjęcie (zwrócić uwagę aby obiektyw był blisko osi i najlepiej duży zoom, czyli z daleka).
Dać to jako tło, wyskalować i dokładnie odrysować 1 ząb. Później szyk kołowy tego zęba (19X), wyciągnięcie, ewentualnie zaokrąglenia i gotowe.
Tak bym to zrobił w Solidworks.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”