Megaplt - program sterujący a CAM

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
Damien 328
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 113
Rejestracja: 19 sty 2014, 18:15
Lokalizacja: Oświęcim

Megaplt - program sterujący a CAM

#1

Post napisał: Damien 328 » 11 maja 2015, 08:44

Witam

Posiadam ploter frezujący Megaplot XMD 32.
Mam też ich program sterujący MegaCut i MegaCut3D ale szukam czegoś z bardziej zaawansowanymi funkcjami. Na razie frezuję wszystko z plików .dxf z ustawieniami obróbki w MegaCut-cie. Stąd moje pytanie:

czy wystarczy jak zaopatrzę się w Cam-a czy muszę też szukać bardziej zaawansowanego programu sterującego ploterem?

Czy mogę umieścić taki sam temat w dziale CAM?



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1114
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 11 maja 2015, 11:59

Myślę, że jeśli twój CAM wypuści przy użyciu odpowiedniego postprocesra, dedykowanego do sterowania maszyny to pozostaje jedynie wczytać plik "ścieżkę narzędzia" i uruchomić obróbkę. Są też informacje o zmianie sterowania plotera na pikocnc. https://www.cnc.info.pl/topics60/megapl ... 524,70.htm
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


young_cutter
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 02 paź 2018, 17:41

Re: Megaplt - program sterujący a CAM

#3

Post napisał: young_cutter » 12 maja 2019, 22:19

Witam
Podpinam się pod temat.
Otóż mam następujący problem z oprogramowaniem Megacut2d
Ustawiam frezowanie na 3 mm , skok spirali na 3 mm, teoretycznie caly proces powinien zostać wykonany na 1 przejeździe wrzeciona a mi za każdym razem tak jakby dzielił głębokość frezowania na dwie części i robi tym samym dwa przejazdy zamiast jednego.
Próbowałem głębokość 1 mm , sytuacja wygląda tak samo.
Projekt wykonuje w corel draw , czy wina może tkwić w tym programie czy to soft megaplota płata mi figle?
Jestem początkujący i nie wiem jak podejść do tego problemu :/
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1497
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Megaplt - program sterujący a CAM

#4

Post napisał: Steryd » 12 maja 2019, 23:15

Skoro masz skok spirali 3 I głębokość na 3 to jeszcze musi za drugim razem objechać dno, inaczej byś miał tylko ślad rampy, więc logiczne, że masz 2 okrążenia.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”