Maszyna po transporcie ,błędy przy uruchamianiu.

Po transporcie maszyny mam 2 błędy których nie mogę usunąć

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
lukasliana
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 10 gru 2010, 19:33
Lokalizacja: Małopolska

Maszyna po transporcie ,błędy przy uruchamianiu.

#1

Post napisał: lukasliana » 05 gru 2017, 21:07

Obrazek
Witam, może ktoś mógłby mi pomóc ponieważ po transporcie maszyny wyskoczyły mi 2 błędy których nie mogę usunąć.
Błąd pierwszy od góry na obrazku to jest błąd standardowy przy uruchomieniu maszyny czeka na wypozycjonowanie rewolweru z narzędziami.
Martwią mnie te dwa pozostałe błędy.
Kiedy otworze maszynę wtedy można te 2 błędy usunąć ale to chyba z racji tego że wtedy działa zabezpieczenie i maszyna tak czy tak nie może być gotowa do pracy.
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma pomysł jak go rozwiązać?
Maszyna to CTX 210 z 2006 roku sterowanie HEIDENHAIN CNC Pilot 4290
Pozdrawiam




Robert_K
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 2
Posty: 89
Rejestracja: 15 sie 2017, 07:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Maszyna po transporcie ,błędy przy uruchamianiu.

#2

Post napisał: Robert_K » 06 gru 2017, 00:57

Jeśli masz dokumentacje elektryczną sprawdź sygnały zezwoleń na napędy.

W tych CTX-ach podobne problemy czasami stwarza wyłącznik osłony, sprawdź czy kluczyk osłony wchodzi do końca w wyłącznik bezpieczeństwa i czy styki w tym wyłączniku przewodzą kiedy trzeba.

Spróbuj też postukać lekko w styczniki załączania zezwoleń (na dole szafy sterowniczej) po zamknięciu drzwi. Jeśli po tym zabiegu błędy da się skasować to poleciłbym wymianę kilku styczników (metodą prób trzeba dojść które).

Pozdrawiam.


Autor tematu
lukasliana
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 10 gru 2010, 19:33
Lokalizacja: Małopolska

Re: Maszyna po transporcie ,błędy przy uruchamianiu.

#3

Post napisał: lukasliana » 06 gru 2017, 17:00

Witam ponownie, miął pan Robert rację to jednak była wina tego klucza osłony, wiec dziękuje za pomoc .. a teraz znowu pojawił mi się błąd
wartość T nie mogła zostać przyjęta , to wyskakuje gdy chcę wypozycjonować rewolwer narzędziowy.
Może ktoś miał by jeszcze jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje. Może gdzieś źle zaskoczył rygiel ....??
Pozdrawiam


Robert_K
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 2
Posty: 89
Rejestracja: 15 sie 2017, 07:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Maszyna po transporcie ,błędy przy uruchamianiu.

#4

Post napisał: Robert_K » 06 gru 2017, 17:15

Cieszę się że mogłem pomóc.


Odnośnie ostatniego pytania - o ile dobrze pamiętam to taki błąd się pojawia (mówimy o pracy automatycznej lub ręcznym wprowadzaniu) jeśli wybrany zostanie numer narzędzia, które nie jest wprowadzone do pamięci maszyny. Jeśli używasz narzędzi załóżmy 1,4,7,9 a chcesz wybrać narzędzie nr. 5 lub 8 to maszyna może nie chcieć tego przyjąć i może wtedy pokazać taki błąd.

Pozdrawiam.


Autor tematu
lukasliana
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 10 gru 2010, 19:33
Lokalizacja: Małopolska

Re: Maszyna po transporcie ,błędy przy uruchamianiu.

#5

Post napisał: lukasliana » 06 gru 2017, 20:52

Wszystkie te błędy były spowodowane brakiem komunikacji pomiędzy kluczem zabezpieczającym zamknięcie drzwi. Po dokręceniu i przeczyszczeniu wszystko działa jak należy.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”