Maszyna do punktowania rur

Połączenie obrotnika z młotkiem pneumatycznym przy pomocy ardruino.

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
mat008
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2015, 14:24
Lokalizacja: NML

Maszyna do punktowania rur

#1

Post napisał: mat008 » 09 lip 2018, 08:48

Witam, mam w planie zbudować maszynę do robienia "punktów na rurach stalowych".
Od dołu chcę dać obrotnik rolkowy (oczywiście na łożyskach, z jedną rolką napędzaną silnikiem poprzez pasek).
Rury mimo że dłogością mają maksymalnie 500mm to średnice mają zazwyaczj od 250 do 350mm i są grubościenne.
Tak więc rura może ważyć nawet z 70kg.

Zaczełem czytać na forum o sterowanich i napędach maszyn ale jeszcze długa droga przedemną,
dlatego mam pytanie czy przy dobrym przełożeniu jest szansa że np. silnik z linku poniżej,
da radę napędzać rolkę obrotnika?
Praktycznie w ogóle nie zależy mi na szybkości pracy maszyny ;)
https://www.olx.pl/oferta/arduino-zesta ... doL.html#6

Nad obrtonikiem chcę dać młotek pneumatyczny
z ręczną regulacją wysokości na zwykłej śrubie, oraz z posówem poziomym za pomocą śruby trapezowej, oczywiście plus wałki po bokach fi20.
Myślę że tu ten sam silnik nie będzie miał problmu z prawidłową pracą?
Posów poziomy myślę zbudować na wałkach ciągnionych i tulejkach ślizgowych, tylko nie wiem na jakie średnice się zdecydować? Dać coś koło fi20 z podparciem czy może coś koło fi30 i da radę bez podparcia?
(oczywiście myślę też o zastosowaniu jakiś wibroilolatorów).

Czytam już również o programowaniu arduino i jak myślicie łatwiej będzie zrobić ten projket poprzez GRBL czy przez napisanie normalnego programu na arduino? Przy GRBL miałem już trochę styczności z g-codem ale czy są w nim komendy na pętle? Bo punkty będą robione raczej w pewnych powtóżeniach, więc pętle były by tu chyba najlepsze. Ale znowu przy bezpośrednim programowaniu arduino (tam już czytałem o wielu rodzajach pętli) chyba więcej trzeba samemu ustawić by w ogóle silniki ruszyły? Czy się mylę?

Dopiero zaczynam przygodę z maszynami tak że przepraszam jak w teksie są jakieś bzdury ;)
Z góry dziękuję za wszelkie rady i uwagi.




zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 959
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Maszyna do punktowania rur

#2

Post napisał: zibi » 09 lip 2018, 11:58

Masz jakieś zdjęcia wykonanej operacji punktowania?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
mat008
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2015, 14:24
Lokalizacja: NML

Re: Maszyna do punktowania rur

#3

Post napisał: mat008 » 09 lip 2018, 13:22

Mam zdjęcie ale punktowanie było metodą młotek, punktak i do dzieła 😊
Na szczęście ich położenie nie jest zbyt ważne.


Autor tematu
mat008
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2015, 14:24
Lokalizacja: NML

Re: Maszyna do punktowania rur

#4

Post napisał: mat008 » 10 lip 2018, 06:55

Może chociaż ktoś podpowie tylko czy jest szansa że silniki z zestawu z linku będą miały dość mocy?


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 152
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Maszyna do punktowania rur

#5

Post napisał: Bronsonboss » 10 lip 2018, 20:15

Na moje to te silniki nie mają więcej niż 1,2Nm jak by zastosować odpowiednie przełożenie między silnikiem a wałkami napędzającymi te elementy obrabiane to jest szansa ze to uciągnie.. tyle że raczej wolne toto będzie..
jeden taki silnik kupisz za 50zł na olx, arduino i cncshield u chinoli za circa 40zł.. można spróbować..
Wszystko zależy od tego czy zależy Ci na taniości rozwiązania bo nie ma tego wiele do roboty i nie ma ciśnienia terminowego czy jednak masz spory przerób i warto zainwestować.. np w jakieś serwo.. napęd punktaka jak zrozumiałem pneumatyczny, przy dobrym rozegraniu to można byłoby całkiem szybko to robić... Jeden napęd do obracania przedmiotu, drugi do przesuwania wzdłuż osi z punktakiem.. Nie wiem czy jakiś gotowiec na Arduino Ci to ogarnie (np GRBL) ale jak masz trochę wiedzy z ogarniania arduino to na spokojnie pewnie dało bysie jakiś program napisać do którego wprowadzasz średnicę, długość i rozstaw punktów, włączasz i punktak napitala do końca.. :-)


Autor tematu
mat008
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2015, 14:24
Lokalizacja: NML

Re: Maszyna do punktowania rur

#6

Post napisał: mat008 » 10 lip 2018, 22:28

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. Przerób to nie problem, jest to tylko takie dorywcze zajęcie od czasu do czasu po parę sztuk 😉 Tak że pomysł powstał trochę z potrzeby, a trochę z chęci tworzenia 😁 obrotnik nie musi działać szybko bo punktak będzie sobie leciał linie w osi Z, później minimalny obrót rury i następna linia. W sumie jak jest szansa że ten silnik da radę to chyba kupię ten zestaw z linku bo trzeci silnik przyda się do sterowania spustem młotka pneumatycznego, to nie będę kombinował z jakimś elektrozaworem. Co do programu cały czas uczę się programować bo chyba nawet wygodniej będzie tu użyć swojego programu, jak już to ogarnę 😊


Autor tematu
mat008
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2015, 14:24
Lokalizacja: NML

Re: Maszyna do punktowania rur

#7

Post napisał: mat008 » 11 lip 2018, 08:28

Czy dał by radę kolega Bronsonboss zaproponować jakieś średnice kół napędowych na wałek obrotnika oraz na silnik? Tak chociaż na oko, jako punkt wyjściowy do metody prób i błędów 😊 myślę zrobić to na pasku klinowym no wtedy będę mógł sobie kombinować z średnicami tych kół na tokarce. Chyba pasek nie będzie się uślizgiwał...


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 152
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Maszyna do punktowania rur

#8

Post napisał: Bronsonboss » 11 lip 2018, 11:48

Wiesz co przy cenie około 10-15 zł za koło HTD5 i mniejwięcej podobnie za pasek i to się ślizgać nie będzie.. więc można powiedzieć precyzyjnie detal będziesz obracał.. :-) Detal natomiast ja bym na 4rech kołach napędowych podparł.. i na 2 z tych kół przeniósł napęd z silniczka


Autor tematu
mat008
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2015, 14:24
Lokalizacja: NML

Re: Maszyna do punktowania rur

#9

Post napisał: mat008 » 11 lip 2018, 12:05

Też myślę że na pasku z zębami będzie lepiej. Nie chodzi o cenę tylko tak jak pisałem, zwykle koło sobie przerobie jak zupełnie źle dobiorę przełożenia...
A rolki też miałem dać cztery ale chyba dam dwie długie rolki myślę że tak będzie lepiej, bo tak bym je musiał dać na wymiar najkrótszych rur i długie rury trochę by wystawy za rolki.


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1518
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

Re: Maszyna do punktowania rur

#10

Post napisał: InzSpawalnik » 13 lip 2018, 17:05

Te silniczki sa za male. Co najmniej o jeden rzad wielkosci powinienes pojsc w gore.
70kg masyna promieniu 125-150mm to wcakenie tak malo zeby rozpedzic ( jak juz bedzie wruchu tonie ma problemow ), chyba ze silnik wyposazysz w jakas forme przekladni ( kolo paskowe np ),wtedy ok. Chociarz, hmm biorac pod uwage ze tych punktow jest az tyle po 2-3 walcach ten silniczek juz dostanie mocno po d.. za kazdym punktem chamujac I rozpedzajac te 70kg ). Dla pewnosci rozwiazania znacznie wiekszy silnik I przekladnia. Koszt wzrosnie o okolo 150-200pln, alenie bedziesz robil dwa razy tego samego.

Arduino - obojetnie ktore.
Sterownik silnika krokowego albo ten ktory masz w zestawie albo z seri.86 ( pololu ).
Potrzebujesz 1 duzy silnik do napedu obrotowego walca I 1 mniejszy do posuwu mechanizmu ustawiajacego pozycjie punktaka.
Zadnego grbl :) najprostrzy program z wprowadzanym "z lapy" do kodu programu promieniem, ustalenie poczatku I konca walca mechaniczne - poczatwk poprzez przesuniecie punktaka do poczatkowej krawedzi a koniec ustalany przez prosta krancowke poruszajaca sie przed punktakiem po powierzchni rury. Krancowka sie rozlacza - nastepuje zatrzymanie programu.
Punktak napedzany pneumatycznie poprzez stycznik.

Dodane 2 minuty 38 sekundy:
Moglbys ewentualnie jeszcze zrobic naped poprzez pasek bezposrednio na napedzany walec, I pasek naciagany bylby poprzez ramie z rolka na sprezynie, na tym ramieniu dajesz enkoder albo potencjometr ktory wskazywalby pilozenie ramienua ( zalezne id srednicy rury) - to dawaloby infi do programu jaka jest srednica - nie trzeba wprowadzac.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”