Mastercam 2017 problem z 4 osią


Autor tematu
kamyl25
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 24 cze 2017, 20:44
Lokalizacja: B-B

Mastercam 2017 problem z 4 osią

#1

Post napisał: kamyl25 » 09 lip 2019, 20:58

Witam, poszukuję rozwiązania mojego problemu.
Otóż próbuję zrobić program na 4 oś ciągła, z wykorzystaniem ścieżek Multiaxis. Jak już coś tam uda się stworzyć w programie i symulacja pokazuje wszystko elegancko, to maszyna szaleje. Stół obrotowy przejeżdża sobie "z narzędziem w detalu" np z A-220 do A 240, gdzie na symulacji pięknie pokazuje jak obraca się do połowy w jedna stronę i wraca. Jestem kompletnym lekiem, także proszę o wyrozumiałość.




czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#2

Post napisał: czeplin80 » 09 lip 2019, 22:07

latwiej bedzie jak dolaczysz file ,moze na poczatek sprawdz zakladke- plane

wszystko powinno byc top

Dodane 8 minuty 22 sekundy:
jeszcze jedno

jaki toolpat i jaka maszyna ????


Autor tematu
kamyl25
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 24 cze 2017, 20:44
Lokalizacja: B-B

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#3

Post napisał: kamyl25 » 09 lip 2019, 23:56

Wszystkie płaszczyzny na Top, ścieżka Po tworzącej (flow). Maszyna Haas Vf3 i podzielnica HRT 160

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 396
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#4

Post napisał: Butler » 10 lip 2019, 07:05

Jaki postprocesor?


czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#5

Post napisał: czeplin80 » 10 lip 2019, 14:57

musisz dac wiecej informacji ,najlepiej wzuc file ,tak to takie zgadywanie


Autor tematu
kamyl25
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 24 cze 2017, 20:44
Lokalizacja: B-B

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#6

Post napisał: kamyl25 » 10 lip 2019, 18:11

Postprocesor to Generic Fanuc 4xMill.
Po zainstalowaniu programu na nowo kod już generuje normalnie tak jak na symulacji, tylko pojawił się nowy problem. Ruchy w osi Y i A oraz Z są płynne, natomiast kiedy maszyna ma przejechać w X to tak wszystkim telepie że mam wrażenie jakby się miała rozpaść. Wszystko puszczam narazie w ramach wolnego czasu "Na sucho", żeby nie robić niepotrzebnych strat.


czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#7

Post napisał: czeplin80 » 10 lip 2019, 19:38

to czemu na hasie robisz na fanucowskim poscie ????

Dodane 1 minuta 25 sekundy:
zeby to wszystko zagralo dobrze musisz miec dobry post ,mozesz jeszcze pobawic zsie z posowem ,nie wiem jak masz ustawiony i moze z tolerancjami ,jak nie widze programu to nie wiem co jeszcze tam moze byc


Autor tematu
kamyl25
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 24 cze 2017, 20:44
Lokalizacja: B-B

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#8

Post napisał: kamyl25 » 11 lip 2019, 00:55

Post z Haasa mi generuje tak samo. Sugerowalem się chyba dopiskiem VMC, czy trzeba jakoś maszynę ustawić pod taki program? Byłem zdziwiony że muszę model 3d obracać względem układu współrzędnych w Mastercam, samo stworzenie nowego WCS pokazywalo totalne głupoty...

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 396
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#9

Post napisał: Butler » 11 lip 2019, 05:58

Nie musisz obracać modelu w układzie współrzędnych. Przy klasycznej obróbce (np. na kilka mocowań) tworzę dodatkowe płaszczyzny. Przy 4/5X ustawianie płaszczyzn zależy od strategii, ale modelu 3D wcale nie modyfikuję poprzez obracanie.


Autor tematu
kamyl25
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 24 cze 2017, 20:44
Lokalizacja: B-B

Re: Mastercam 2017 problem z 4 osią

#10

Post napisał: kamyl25 » 12 lip 2019, 16:53

Wrzucam kawałek kodu, problem z szarpaniem maszyny zaczyna się od N570 do N940

N100 G21
N110 G0 G17 G40 G49 G80 G90
N120 T24 M6
N130 G0 G90 G54 X-105. Y-50. A90.303 S1000 M3
N140 G43 H24 Z71.807
N150 Z25.
N160 G1 Z15. F1000.
N170 Y0.
N180 G93 A96.92 F100.
N190 A103.537 F100.
N200 A110.154 F100.
N210 A116.77 F100.
N220 A123.387 F100.
N230 A130.004 F100.
N240 A136.621 F100.
N250 A143.238 F100.
N260 A149.854 F100.
N270 A156.471 F100.
N280 A163.088 F100.
N290 A169.705 F100.
N300 A176.321 F100.
N310 A182.938 F100.
N320 A189.555 F100.
N330 A196.172 F100.
N340 A202.789 F100.
N350 A209.406 F100.
N360 A216.023 F100.
N370 A222.64 F100.
N380 A225. F100.
N390 G94 Y2.707 F1000.
N400 Y5.207
N410 Y7.707
N420 Y10.207
N430 Y12.707
N440 Y15.207
N450 Y17.707
N460 Y20.207
N470 Y22.707
N480 Y25.207
N490 Y27.707
N500 Y30.207
N510 Y32.707
N520 Y35.207
N530 Y35.711
N540 Y85.711
N550 G0 Z25.
N560 Z17.605
N570 X-104.459 Y85.518 Z18.519 A228.64
N580 X-103.919 Y85.315 Z19.431 A232.281
N590 X-103.378 Y85.103 Z20.341 A235.921
N600 X-102.838 Y84.881 Z21.248 A239.562
N610 X-102.297 Y84.649 Z22.154 A243.202
N620 X-101.757 Y84.408 Z23.056 A246.843
N630 X-101.216 Y84.157 Z23.956 A250.483
N640 X-100.676 Y83.896 Z24.853 A254.124
N650 X-100.135 Y83.626 Z25.748 A257.764
N660 X-99.595 Y83.346 Z26.639 A261.405
N670 X-99.054 Y83.057 Z27.528 A265.045
N680 X-98.514 Y82.758 Z28.413 A268.685
N690 X-97.973 Y82.45 Z29.295 A272.326
N700 X-97.432 Y82.133 Z30.174 A275.966
N710 X-96.892 Y81.806 Z31.049 A279.607
N720 X-96.351 Y81.47 Z31.921 A283.247
N730 X-95.811 Y81.124 Z32.789 A286.888
N740 X-95.27 Y80.77 Z33.653 A290.528
N750 X-94.73 Y80.406 Z34.514 A294.169
N760 X-94.189 Y80.032 Z35.37 A297.809
N770 X-93.649 Y79.65 Z36.223 A301.45
N780 X-93.108 Y79.259 Z37.071 A305.09
N790 X-92.568 Y78.859 Z37.915 A308.73
N800 X-92.027 Y78.449 Z38.755 A312.371
N810 X-91.486 Y78.031 Z39.591 A316.011
N820 X-90.946 Y77.604 Z40.422 A319.652
N830 X-90.405 Y77.168 Z41.248 A323.292
N840 X-89.865 Y76.723 Z42.07 A326.933
N850 X-89.324 Y76.269 Z42.886 A330.573
N860 X-88.784 Y75.807 Z43.698 A334.214
N870 X-88.243 Y75.336 Z44.505 A337.854
N880 X-87.703 Y74.857 Z45.307 A341.495
N890 X-87.162 Y74.369 Z46.104 A345.135
N900 X-86.622 Y73.872 Z46.895 A348.775
N910 X-86.081 Y73.367 Z47.682 A352.416
N920 X-85.541 Y72.854 Z48.462 A356.056
N930 X-85. Y72.332 Z49.237 A359.697
N940 Y-50. Z71.807 A450.303
N950 Z25.
N960 G1 Z15.
N970 Y0.
N980 G93 A456.92 F100.
N990 A463.537 F100.
N1000 A470.154 F100.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”