Manualna zmiana narzędzia z czujnikiem długości

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
pietras_vip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 69
Rejestracja: 02 kwie 2010, 19:11
Lokalizacja: jarocin

Manualna zmiana narzędzia z czujnikiem długości

#1

Post napisał: pietras_vip » 13 gru 2012, 22:34

Witam od niedawna przesiadłem się na linuxCnC jestem początkującym użytkownikiem CnC jak i programu :razz: znalazłem ciekawy filmik
[youtube][/youtube]
znalazłem też ten wątek LinuxCNC - szybkie ustawianie offsetu dla Z...

i mam takie pytanie do was ekspertów czy ktoś z was już spotkał się tak prostą zmianą narzędzia w linuxCnC 2.5
może TEN filmik bardziej zobrazuje o co mi chodzi



Tagi:


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 13968
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#2

Post napisał: kamar » 14 gru 2012, 06:43

A problem w czym ?
:)


Autor tematu
pietras_vip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 69
Rejestracja: 02 kwie 2010, 19:11
Lokalizacja: jarocin

#3

Post napisał: pietras_vip » 14 gru 2012, 10:39

Chciialbym takie przyciski i blaszke sobie zamontowac lecz nie wiem jak :razz:
np przy wymianie narzedzia os z wyjerzdzała by w góre, zakrecał bym freza i odmierzała długość freza np z laminatem NIGDZIE NIE ZNALAZŁEM INFORMACJI JAK TO ZROBIĆ


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 13968
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#4

Post napisał: kamar » 14 gru 2012, 11:56

Można taki zamontować http://www.akcesoria.cnc.info.pl/czujni ... zedzia.htm
albo czujnik indukcyjny, w g-kodzie G38.x i ustawisz.
:)


Autor tematu
pietras_vip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 69
Rejestracja: 02 kwie 2010, 19:11
Lokalizacja: jarocin

#5

Post napisał: pietras_vip » 14 gru 2012, 12:39

znalazłem autora filmiku TU gdzie wstawić i jak skonfigurować plik manual_change.ngc
nie wiem od czego zacząć konfiguracje gdie wstawić ten plik :neutral:
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, 13:53 przez pietras_vip, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ArturM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 160
Rejestracja: 12 kwie 2008, 07:53
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#6

Post napisał: ArturM » 14 gru 2012, 13:20

Nie wiem co tam masz za sterowanie ale generalnie to tak:

podpinasz czujnik tak żeby dostać sygnal na któryś pin LPT - załóżmy że na 13.
W pliku .hal musisz podpiąć ten pin pod sygnal motion.probe-input
np. tak:

Kod: Zaznacz cały

net MojCzujnik motion.probe-input <= parport.0.pin-13-in
i teraz w GCode możesz z tego wejścia korzystać np. tak:

Kod: Zaznacz cały

G38.2 Z-5 (jedź na -5 czekając na sygnał z czujnika) 
i już.


Autor tematu
pietras_vip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 69
Rejestracja: 02 kwie 2010, 19:11
Lokalizacja: jarocin

#7

Post napisał: pietras_vip » 14 gru 2012, 13:34

ArturM pisze:Nie wiem co tam masz za sterowanie ale generalnie to tak:

podpinasz czujnik tak żeby dostać sygnal na któryś pin LPT - załóżmy że na 13.
W pliku .hal musisz podpiąć ten pin pod sygnal motion.probe-input
np. tak:

Kod: Zaznacz cały

net MojCzujnik motion.probe-input <= parport.0.pin-13-in
i teraz w GCode możesz z tego wejścia korzystać np. tak:

Kod: Zaznacz cały

G38.2 Z-5 (jedź na -5 czekając na sygnał z czujnika) 
i już.
Dzięki ArturM ale chciałbym to mieć na przyciski
Wymiana narzedzia-gdzie maszyna podniosła by zetke do wymiany narzedzia
Próba- odmierzyła długość tak jak na tym filmiku

[youtube][/youtube][/b]

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 13:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#8

Post napisał: MlKl » 14 gru 2012, 13:45

A to już jest bajerek dopisany w Pythonie, i prawdopodobnie albo tkwi gdzieś w plikach demo, albo trzeba go poszukać gdzieś na www.linuxnc.org


Autor tematu
pietras_vip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 69
Rejestracja: 02 kwie 2010, 19:11
Lokalizacja: jarocin

#9

Post napisał: pietras_vip » 14 gru 2012, 13:56

znalazłem pliki tego gościa autora filmiku TU lecz nic mi one nie mówią jak je skonfigurować by działały żadnego poradniku

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 13:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#10

Post napisał: MlKl » 14 gru 2012, 14:26

http://emc.mah.priv.at/docs/remap/html/ ... cture.html

Tu masz po angielsku. Generalnie - to trzeba wrzucić do katalogu z twoimi plikami .ini i dopisać do pliku .ini twojej maszyny wywołanie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”