MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

Wprowadzenie stalych maszynowych

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
bulamoto
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:34
Lokalizacja: Mirsk

MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#1

Post napisał: bulamoto » 15 lip 2018, 10:44

Witam, potrzebuje informacji odnosnie wgrywania parametrow do frezarki maho mh600c i jej uruchomienia. Rok 96 na Philips 5000 532. Jest to pierwsze Maho w firmie i chcialbym uzyskac wskazowki jak postepowac krok po kroku. Maszyna ze szkoly ze znikomym czasem pracy z pelna dokumentacja, ktora w razie potrzeby moge udostepnic.


Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prosze o info jak reczenie wpisywac parametry i przykladowo jakie wartosci do danych pozycji.
Przy wymianie baterii podtrzymujacej, co krok po kroku robimy?
Mamy rowniez dyskietke z parametrami do tej maszyny (jak jej uzyc?)
Sprzedajacy tlumaczyl mozliwosc podlaczenia maszyny z PC, jakie sa kozysci z takiej opcji, jakie potrzebne oprogramowanie?

Licze na Wasza pomoc, sam chetnie udostepnie dokumentacje. Pozdrawiam




Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1171
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#2

Post napisał: Majster70 » 16 lip 2018, 09:15

bulamoto pisze:Przy wymianie baterii podtrzymujacej, co krok po kroku robimy?

Zdaje się, że w takim przypadku wymieniasz baterie na załączonej obrabiarce.


Autor tematu
bulamoto
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:34
Lokalizacja: Mirsk

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#3

Post napisał: bulamoto » 16 lip 2018, 12:24

Udało się wgrać parametry, w szafie sterujacej przelaczylismy jeden z trzech przełączników do odblokowania pamięci, N80 zmieniliśmy na 1 i wprowadziliśmy dane, po wgraniu N80 na 0.
Maszyna pracowała kilka godzin aby naładować baterie. Po restarcie systemu lista błędów była czysta. Po próbie uruchomienia hydrauliki pokazał się błąd I 01 i nie możemy jej uruchomić. Jaki jest proces startowania hydrauliki?


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 452
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#4

Post napisał: andrjalo » 16 lip 2018, 13:11

Proszę o kontakt na PRV


Cubitus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 25
Rejestracja: 23 kwie 2014, 00:05
Lokalizacja: Wroclaw

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#5

Post napisał: Cubitus » 17 lip 2018, 16:59

Baterie mozesz dac taka jak do kosiarki czy skutera. Zelowa na 6v. Bateria jest w szufladzie pod modulami komputera. To co tam idzie taka komputerowa wtyczka zasilania to wlasnie szuflada a fachowo mowiac to przetwronica dla komputera. Pamietaj by bateria byla ladowalna.

Juz widziałem przeróbki specjalistow co daja zwykle paluszki. Jesli tak jest to trzeba sie tego szybko pozbyc. To przepis by ja zepsuc.

Parametry zgraj sobie po RS232. Jak juz wklepales. Ktorys z pierwszych 10 parametrow chyba n5 to jezyk zmien sobie jak Ci nie lezy niemiecki.

No to raczej nie masz powaznych bledow. By wlaczyc hydraulike to jest kombinacja:
1. przycisk zasilania napedow
2. clear
3. masz 5 sekund by znow walnac przycisk zasilania.

Jak nie idzie to jeszcze jest softkey pod monitorem clear control ale glowna kombinacja to tak jak powyzej.
Jest przycisk "pomógł" jeśli tak było, to naciśnij go proszę.


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1171
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#6

Post napisał: Majster70 » 17 lip 2018, 17:18

Mam tokarkę Maho z tym sterowaniem. Po dłuższych przestojach typu święta itd, lub po kolizji, jak napędy nie chcą zjechać na punkt zerowy i wywala hydraulikę: zmienić ruch na inkrementalny najpierw 0,001mm , zjechać troszkę, potem 0,01 też trochę zjechać, tak samo z 0,1 , dalej powinno jechać na ciągłym.


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 452
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#7

Post napisał: andrjalo » 17 lip 2018, 17:38

Nie chce zrobić Ref czy na Jog nie pracuje.


Cubitus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 25
Rejestracja: 23 kwie 2014, 00:05
Lokalizacja: Wroclaw

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#8

Post napisał: Cubitus » 18 lip 2018, 12:31

Ah no tak, może być, że maszyna stoi na krańcówce. Wtedy nie włączysz hydrauliki/napędów, nie masz szans.

-upewnij się, że masz poprawnie zamknięte drzwi obudowy, jeśli to maszyna zabudowana.

-potrzebujesz osobę by trzymała Ci przełącznik w szafie (takie 3 lub 4 dźwigienki obok siebie, jeśli jest naklejka to ten co ma w opisie, że not-aus obchodzi). Jeśli puścisz przełącznik maszyna się wyłączy w przypadku stania na krańcówce.

-jeśli poprawnie wklepałeś parametry to będziesz widział obrazek w którym kierunku ma jechać oś. Przesuń tylko trochę pozycję osi (NIE NA DRUGI KONIEC)
Pamiętaj oś Z i Y mogą być zamienione.
stół musi jechać do góry dla osi pionowej i w lewo dla osi poziomej, suport z wrzecionem do środka maszyny

Jeśli to się uda to powinna normalnie potem zrobić ref i podtrzymać stan włączony bez przełącznika już.
Jest przycisk "pomógł" jeśli tak było, to naciśnij go proszę.


Autor tematu
bulamoto
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:34
Lokalizacja: Mirsk

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#9

Post napisał: bulamoto » 18 lip 2018, 16:50

Cubitus pisze:
17 lip 2018, 16:59
Baterie mozesz dac taka jak do kosiarki czy skutera. Zelowa na 6v. Bateria jest w szufladzie pod modulami komputera. To co tam idzie taka komputerowa wtyczka zasilania to wlasnie szuflada a fachowo mowiac to przetwronica dla komputera. Pamietaj by bateria byla ladowalna.

Juz widziałem przeróbki specjalistow co daja zwykle paluszki. Jesli tak jest to trzeba sie tego szybko pozbyc. To przepis by ja zepsuc.

Parametry zgraj sobie po RS232. Jak juz wklepales. Ktorys z pierwszych 10 parametrow chyba n5 to jezyk zmien sobie jak Ci nie lezy niemiecki.

No to raczej nie masz powaznych bledow. By wlaczyc hydraulike to jest kombinacja:
1. przycisk zasilania napedow
2. clear
3. masz 5 sekund by znow walnac przycisk zasilania.

Jak nie idzie to jeszcze jest softkey pod monitorem clear control ale glowna kombinacja to tak jak powyzej.

Ok dzisiaj jeszcze bede dzialal. Czy baterie oby na pewno wymieniac na wlaczonej maszynie? Jakie sa skutki wymiany na wylaczonej? Przy pulpicie sterujacym nie mamy kluczyka w stacyjce, czy musi on byc?


Cubitus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 25
Rejestracja: 23 kwie 2014, 00:05
Lokalizacja: Wroclaw

Re: MAHO mh600c 96r Philips 5000 532 blad 0 23 1 01

#10

Post napisał: Cubitus » 18 lip 2018, 18:26

Nie dasz rady na włączonej maszynie zmienić baterii, bo musisz wyjechać tą szufladą kompletnie spod komputera.

Jest bardzo duże ryzyko, że zgubisz parametry ponownie, pewnie jest jakieś podtrzymanie z kondensatora, ale bym na to nie liczył ze względu na wiek maszyny, dlatego pisałem żebyś sobie je zgrał do pliku testowego po porcie komunikacji RS232 za pomocą programu hyperterminal (ten program to standard pod Windowsami, jak paint).

A jak nie to klepanie od nowa.

Klucz potrzebujesz do trybu pracy maszyny (otwarte drzwi, kółko ręczne itd.) wtedy aby włączyć napędy używa się przycisku na lewo od kluczyka, jak długo go trzymasz tak długo maszyna będzie jeździć.
Jest przycisk "pomógł" jeśli tak było, to naciśnij go proszę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”