Mach3
Feedback obrotów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Mach3
Mam problem ze skonfigurowaniem feedbacku obrotów. Podłączony mam czujnik indukcyjny i sygnał "index" jest wykrywany. Jednak feedbacku rzeczywistych obrotów nie mam. Na razie nie mam podłączonego wrzeciona do płytki sterującej (RNR Motion). Włączając M3 w machu pokazuje obroty bliskie tych, które są zadane, ale sygnał index nie ma na nic wpływu. Coś mam źle skonfigurowane? Czy taki czujnik się do tego nie nada?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Mach3
W ustawieniach karta spindle/funkcje specjalne zaptaszczasz feedback i użycie PID. Okienko na tarczy zadziałania czujnika powinno być wystarczająco długie ( min 200us). I działa.
Ale M3 nijak się ma dla wartości okienka obrotów rzeczywistych - no musi być podana fala z czujnika bo dopiero to wywołuje na liczniku wartość. Podłącz to wrzeciono aby kręciło.
Oczywiście ten PID wtedy gdy prędkość zadajesz Machem a nie potencjometrem.
-
Wrzeciono mam na razie nie podłączone do kontrolera. Tarcza ok 110mm, szczelina ok 40mm długości. Sygnał "Index" jest wykrywany. W opcjach "zaptaszkowane". Brak reakcji na działanie czujnika. Po zadaniu M3 S1000 pokazuje niby rzeczywiste obroty, ale są wzięte nie wiem skąd i brak reakcji na rzeczywisty sygnał Index
-
- Posty w temacie: 4
Przepraszam za offtopic, ale jak się czyta takie rzeczy, to trudno się powstrzymać...
Ja już od dawna mam wrażenie, że autorzy Mach implementują absolutnie wszystkie pomysły użytkowników (żeby wszystkich zadowolić?), ale debilizm "symulacji" indeksu wrzeciona klawiszem przekracza moje wyobrażenia...
Do czego to niby miałoby służyć ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Bostom pisze:Wrzeciono mam na razie nie podłączone do kontrolera.
Nie rozumiem do czego takie "durne" testy. Co ma pokazywać mach jak nie masz wrzeciona podłączonego? Zrób to po ludzku, podłącz, co ma być podłączone i wtedy testuj. Jaka tarcza, nie ma żadnego znaczenia, ja miałem w tokarce kawał blachy przykręcone (też około 40mm) i mach czytał index bez problemu, tak do 1200 obrotów.
RNR Motion, te karty to zło i badziew w jednym, wiem, bo mam (jeszcze), kultura pracy to masakra, zwykły bob lpt miażdży tę kartę na każdej płaszczyźnie.
Krak.
-
Nie mam przypisanego żadnego hotkeya. Obroty rzeczywiste. Np. w MDI wpisuję S100 M3, i S True mam 80, mimo, że wrzeciono stoi. W drugą stronę- mogę uruchomić wrzeciono i sygnał "Index" nie ma wpływu na obroty, bez znaczenia czy w programie włączę wrzeciono.
Przy włączeniu obrotów w Machu zaczyna migać Output 1, do którego nic nie mam przypisane. Podejrzewam, że coś mam źle ustawione i stąd ten błąd.
To amatorska tokarka Cormak 330, którą sobie hobbistycznie przerabiam na CNC, korzystając w większości z tego co gdzieś mi się plątało. Falownika do niej na razie nie mam.
Dodane 24 minuty 35 sekundy:
Kontroler mam na USB i chyba tu tkwi problem. Backlash też na nim nie działa
Przy włączeniu obrotów w Machu zaczyna migać Output 1, do którego nic nie mam przypisane. Podejrzewam, że coś mam źle ustawione i stąd ten błąd.
cawboy pisze:Nie rozumiem do czego takie "durne" testy. Co ma pokazywać mach jak nie masz wrzeciona podłączonego? Zrób to po ludzku, podłącz, co ma być podłączone i wtedy testuj.
To amatorska tokarka Cormak 330, którą sobie hobbistycznie przerabiam na CNC, korzystając w większości z tego co gdzieś mi się plątało. Falownika do niej na razie nie mam.
Dodane 24 minuty 35 sekundy:
Kontroler mam na USB i chyba tu tkwi problem. Backlash też na nim nie działa
-
Pominę to, że robisz coś bez sensu i nie ma prawa to działać.
Nie używam też Mach3, więc na konkretną pomoc nie licz.
Chciałbym Ci tylko wytłumaczyć, że tak jest wszędzie, bo program sterujący ma być uniwersalny i bez odpowiedniej konfiguracji będzie się zachowywał dość dziwnie, choć zupełnie logicznie.
Jeśli nie masz skonfigurowanego enkodera, to w okienku programu będziesz widział obroty zadawane, a nie odczytane, bo ma to działać też tam, gdzie enkodera nie ma. Jak to sobie inaczej wyobrażasz?
Dlaczego pokazuje 80 zamiast 100 też na pewno ma jakieś proste wyjaśnienie, zapewne masz gdzieś jakieś skalowanie.
Wyjście miga, bo najwyraźniej jest tak skonfigurowane, a że go do niczego nie używasz nie ma tutaj znaczenia.
Tak ogólnie, to tokarka może działać z jednym impulsem na obrót, ale musisz zrozumieć, że program potrzebuje dwóch sygnałów, indeksu i fazy, gdzie indeks służy tylko do synchronizacji (żeby narzędzie trafiało w już nacięty gwint), a faza służy tylko do pomiaru prędkości. Ponieważ w większości enkoderów są to osobne sygnały, więc jak masz tylko jeden, to musisz go przypisać do dwóch wejść logicznych.
Do gwintowania musisz mieć indeks i fazę, ale do samej regulacji obrotów wystarczy sama faza (bo regulacja obrotów niczego nie synchronizuje).
Mam nadzieję że coś zrozumiałeś i będziesz wiedział czego szukać.
-
kontrola obrotów i wyświetlanie jest dopiero gdy wrzeciono jest uruchomione - pali się led wrzeciona.
Wstaw jakiś klawisz jako symulacje indeksu, uruchom M3 lub z przycisku i popukaj w klawisz- obroty pokazywane w okienku reagują odpowiednio do intensywności klawiszowania. Jeżeli tego nie masz to zainstaluj macha ponownie bez dodatków USB - tak jakbyś miał sterować LPT.
To musi działać z klawisza i warunkiem jest tylko uruchomione wrzaeciono.
Tak w ogóle to dla spokoju z Machem powinieneś postawić go na XP, kręcić serwami i mieć sterowanie z LPT. Wiem że nie modne ale wszystkie przedłużki zamiast LPT powstały jako protezy poprawy pracy silników krokowych. Niewiele poprawiły a wiele utrudniły.
Dodane 3 minuty 19 sekundy:
jak chcesz to dalej PW bo tu tusek się aktywuje. Taka inteligencja durszlaka gdzie niektóre sprawy wykute na blachę ale wystarczy krok w bok i bezdenna przepaść niewiedzy.
Dodane 1 minuta 9 sekundy:
Dodane 1 minuta 5 sekundy:
Dodane 34 sekundy:
Dodane 1 minuta 39 sekundy:
Tusek, może byś tak maści zażył, producent jej pisze że działa (choć co innego ma pisać?)
Wstaw jakiś klawisz jako symulacje indeksu, uruchom M3 lub z przycisku i popukaj w klawisz- obroty pokazywane w okienku reagują odpowiednio do intensywności klawiszowania. Jeżeli tego nie masz to zainstaluj macha ponownie bez dodatków USB - tak jakbyś miał sterować LPT.
To musi działać z klawisza i warunkiem jest tylko uruchomione wrzaeciono.
Tak w ogóle to dla spokoju z Machem powinieneś postawić go na XP, kręcić serwami i mieć sterowanie z LPT. Wiem że nie modne ale wszystkie przedłużki zamiast LPT powstały jako protezy poprawy pracy silników krokowych. Niewiele poprawiły a wiele utrudniły.
Dodane 3 minuty 19 sekundy:
jak chcesz to dalej PW bo tu tusek się aktywuje. Taka inteligencja durszlaka gdzie niektóre sprawy wykute na blachę ale wystarczy krok w bok i bezdenna przepaść niewiedzy.
Dodane 1 minuta 9 sekundy:
no, pisałem durszlaktuxcnc pisze:Jeśli nie masz skonfigurowanego enkodera, to w okienku programu będziesz widział obroty zadawane, a nie odczytane, bo ma to działać też tam, gdzie enkodera nie ma. Jak to sobie inaczej wyobrażasz?
Dodane 1 minuta 5 sekundy:
znowu dziuratuxcnc pisze:a faza służy tylko do pomiaru prędkości
Dodane 34 sekundy:
jwtuxcnc pisze: więc jak masz tylko jeden, to musisz go przypisać do dwóch wejść logicznych.
Dodane 1 minuta 39 sekundy:
Tusek, może byś tak maści zażył, producent jej pisze że działa (choć co innego ma pisać?)
-
Mach3 jest tak popieprzony, że to żaden wstyd czegoś o nim nie wiedzieć.
Kiedyś gdzieś czytałem, że on obsługuje taki cudowny enkoder (nie stosowany nigdzie indziej), który ma jedną szczelinę szerszą i z tej szerszej szczeliny bierze sobie indeks, a z reszty szczelin bierze prędkość.
Jak się to ustawia w ptaszkach i okienkach nie wiem i wiedzieć nie potrzebuję...
W normalnych sterowaniach z normalnymi enkoderami (A,B,Z) działa to tak jak napisałem.