Mach3: problem z krańcówkami

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4621
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach3: problem z krańcówkami

#11

Post napisał: adam Fx » 03 maja 2019, 10:44

W razie gdyby programowo nie udało się tobie ogarnąć to jeszcze Możesz zastosować monostabilny przycisk który po naciśnięciu będzie Symulował że maszyna nie stoi na krańcówce wtedy wygodnie sobie z niej zjedziesz puszczasz przycisk i wszystko dalej działa


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
art.ur
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 14
Rejestracja: 01 maja 2019, 20:02

Re: Mach3: problem z krańcówkami

#12

Post napisał: art.ur » 05 maja 2019, 19:00

@adam Fx - pomysł z przyciskami monostabilnymi jest ciekawy :) Muszę poszukać czegoś takiego. Zjechać z krańcówek nadal mi się nie udaje, mimo tego bazowanie osi działa całkiem nieźle, udało mi się jako tako ogarnąć soft-limity i faktycznie nie wjeżdżam na wyłączniki fizyczne, pojawił się jednak w związku z tym nowy problem: po włączeniu soft-limitów nie mogę wykonywać żadnego g-kodu. Takiego, który oczywiście przy wyłączonych soft-limitach wykonuje się bez problemu. Dostaję komunikat "gcode is disabled during soft-limit trigger" i program niby się wykonuje, ale wózek nie jedzie i generalnie jest cisza. Nie muszę chyba dodawać, że wszystkie komendy mieszczą się w zakresie dozwolonych ruchów. Zgłupiałem :(

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4621
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach3: problem z krańcówkami

#13

Post napisał: adam Fx » 05 maja 2019, 19:33

art.ur pisze:mieszczą się w zakresie dozwolonych ruchów. Zgłupiałem
czasem jakiś odjazd czy najazd (czasem nie zdefiniowany w g kodzie - wynikający z korekcji narzędzia, punktu wymiany itp) się może nie mieścić mimo że cały element się mieści. ale może Mach ma jakiś kaprys -- trzeba sprawdzić na bardo prostym programie typu
G00 Z10
X12 Y30
G01 Z5 F100
G00 Z10 X0 Y0

Jak to nie działa to można się doszukać winy w Mach
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
art.ur
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 14
Rejestracja: 01 maja 2019, 20:02

Re: Mach3: problem z krańcówkami

#14

Post napisał: art.ur » 06 maja 2019, 09:55

Muszę jeszcze sprawdzić kilka rzeczy, ale mam jakiś generalny problem z Soft-limitami. Poza blokowaniem g-kodu (jak włączone są soft limity nie idzie nawet najprostsze G0 X100 Y100), o którym już pisałem, nie działa mi np. strefa zwalniania - brama wjeżdża na soft-limit z pełną prędkością. Postaram się wrzucić wieczorem zdjęcia ekranów z moją konfiguracją - może robię po prostu jakiś głupi błąd?


Autor tematu
art.ur
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 14
Rejestracja: 01 maja 2019, 20:02

Re: Mach3: problem z krańcówkami

#15

Post napisał: art.ur » 06 maja 2019, 13:10

Chyba znalazłem wyjaśnienie moich problemów: https://www.opalsfromaustralia.com.au/cnc/ - Step 6
Niestety, nie znalazłem rozwiązania - ten częściowo poprawiony sterownik zniknął z netu i jakoś nie mogę się do niego dokopać :(
Wszystkie opisywane przeze mnie problemy są znane i wynikają z błędów w sterowniku do płyty Novusun NVUM. Zdecydowanie nie polecam! Czy macie jakieś sprawdzone niedrogie kontrolery na USB, które współpracują ze sterownikami TB6600? Będę wdzięczny za polecenie czegoś działającego!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”