Mach3 problem z komunikacja LPT

mach3 nie chce sterować lpt

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
przemek2f
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 01 cze 2010, 19:41
Lokalizacja: Barczewo

Mach3 problem z komunikacja LPT

#1

Post napisał: przemek2f » 04 lut 2018, 13:38

Witam
Może przedstawię problem od początku.
Posiadam płytę główną SOC Robotics mk4
http://www.soc-robotics.com/product/Mot ... /MK4c.html
Zakupiona z 5 lat temu, uruchomiona na starym laptopie ibm, wszystko działało ok, nie przypominam sobie zadnych problemów z konfiguracja.

Problem zaczął się gdy ostatnio byłem zmuszony zmienić komputer z mach3. Nie potrafię ustawić macha żeby wysyłał/odbierał sygnały po lpt. Przerabiałem 2 komputery, jedne laptop dell d800, rożne wersje mach3 i dalej w diagnostyce w podglądzie stanu pinów lpt ciemno. Zmieniałem adres lpt, przerywania, typ pracy w lpt bez efektów. Lpt sprawdzane testerem i działa. Sterownik sprawny, zwierając step/dir do masy jest reakcja silników. Kabel LPT sprawdzony.

Aktualnie już nie mam pomysłów, wgranie gotowej konfiguracji z strony producenta nic nie daje.
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i może coś podpowie?
Pozdrawiam Przemek



Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1373
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Mach3 problem z komunikacja LPT

#2

Post napisał: k-m-r1 » 05 lut 2018, 10:58

Jakie napięcia na LPT i jakie napięcia akceptuje Twoja płyta?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
przemek2f
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 01 cze 2010, 19:41
Lokalizacja: Barczewo

Re: Mach3 problem z komunikacja LPT

#3

Post napisał: przemek2f » 05 lut 2018, 15:11

tu i tu 5v
Wg mnie jest problem w machu który nie może nic przesłać przez lpt.
W diagnostyce żadne piny nie sa podświetlone podczas "jazdy" strzałkami.
Sterowniki zainstalowane.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1373
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Mach3 problem z komunikacja LPT

#4

Post napisał: k-m-r1 » 05 lut 2018, 18:14

Zainstaluj jeszcze raz. Stary folder Delete lub zmiana PC.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”