Mach3 - konfiguracja dla 5 osi. Jak to zrobić?

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
onepiotr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 6
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2012, 23:43
Lokalizacja: Józefosław

Mach3 - konfiguracja dla 5 osi. Jak to zrobić?

#1

Post napisał: onepiotr » 19 cze 2017, 10:02

Witam

Przymierzam się do skonstruowania maszyny 4 lub 5 osiowej i zastanawiam się jak będzie wyglądać ustawienie tego wszystkiego w Mach-u. Czy ktoś jest w stanie podzielić się taką wiedzą? A może sprawa jest banalna. ..?



Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1251
Rejestracja: 23 cze 2008, 09:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#2

Post napisał: k-m-r1 » 19 cze 2017, 14:28

Planujesz budowę a już masz problem z konfiguracją programu. CAM masz ogarnięty na 4-5 osi? Konfiguracja tak jak inne osie to nie jest problematyczne.
Sądzę że ustawienie osi to pikuś z pozostałymi problemami które urodzą sie w trakcie :)
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
onepiotr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 6
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2012, 23:43
Lokalizacja: Józefosław

#3

Post napisał: onepiotr » 21 cze 2017, 16:43

k-m-r1
Napisałem, że się przymierzam. Może z tej przymiarki wyjdzie, że mi materiału nie staje ;)

Moje pytanie nie dotyczyło kwestii innych, tylko Macha. Więc Panie "mądralo" nie filozujmy tylko zapodawaj wykładnię w temacie bo głodni wiedzy jak wilki czekają ;)
Dobrze, że zareagowałeś bo pewno pomożesz. Chodzi mi o kalibrację osi A i C w Z-ce.
Wiedzieć chcę - wykorzystać nie muszę :)
Oświeć mię.

_-_-_-_
Rysuneczek jest poglądowy i nie rozkminiamy obecności tylu narzędzi na raz (kto by to ...), jedno wrzeciono jednonarzędziowe.
Załączniki
image005.jpg

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1251
Rejestracja: 23 cze 2008, 09:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#4

Post napisał: k-m-r1 » 21 cze 2017, 17:43

Jak jesteś głody to nie to daj coś na ząb czy ruszt.

Osie obrotowe ustawiasz jak każdą inną oś liniową
Zamiast liczyć krok na mm liczysz krok na stopień

Np
Przekładnia silnik 1:1
Silnik krok 200 / 360
podział krok na sterowniku silnika 1/8
1 stopień to jakieś 4,444 krok i tyle w konfiguracje wpisać.
Przyśpieszenie i max prędkość to już nie pomogę

Kalibracja rozwiń myśl ??
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
onepiotr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 6
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2012, 23:43
Lokalizacja: Józefosław

#5

Post napisał: onepiotr » 21 cze 2017, 18:16

No ok. Rozumiem.
Interesuje mnie skąd program wie jaki jest promień osi A (długość narzędzia misi znać od samego środka swojej osi obrotu).
Oś Z zeruję sobie do stołu.
Oś C ustawiam pewnie horyzontalnie - i jest.
Oś A powinienem chyba po wyzerowaniu Z, przesunąć o 90° w płaszczyźnie osi Y i odsunąć od HOME osi X, żeby znalazł się tam wierzchołek narzędzia.
Jakoś tak?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1251
Rejestracja: 23 cze 2008, 09:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#6

Post napisał: k-m-r1 » 21 cze 2017, 18:23

To właśnie ogarnia CAM i postprocesor dla danej maszyny.

Niby na zielonym ekranie można podać promień przygotówki jednak w to nie sprawdziło sie w mojej maszynie.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2017, 19:39 przez k-m-r1, łącznie zmieniany 2 razy.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
onepiotr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 6
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2012, 23:43
Lokalizacja: Józefosław

#7

Post napisał: onepiotr » 21 cze 2017, 19:15

Czemu?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1251
Rejestracja: 23 cze 2008, 09:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#8

Post napisał: k-m-r1 » 21 cze 2017, 19:32

Płaszczyzna obrotu na osi Z była pochylona pod kątem 45 stopni
Druga cześć płaszczyzny obrotu to stolik też pod kątem 45 stopni
Taka budowa dawał większą sztywność.

Druga do drewna miała podobną głowice. Nawet nie zastanawiałem sie i od razu z marszu poszedł CAM by nie łamać frezów i niszczyć godzinnej pracy.

Nawet jak ktoś robi plazme z obrotową osią to całość mieli CAM chociaż to jest prosta konstrukcja i głowica nie rusza się.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6249
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#9

Post napisał: bartuss1 » 21 cze 2017, 20:00

poprawnie skonfigurowany mach robi co mu każą, filozofia wielka.
A kręci wokoł osi x, B wokół y c wokół z, więc zaleznie od konfiguracji samej głowicy czy stołu obrotowego itd, na plus kręcimy zgodnie ze wskazówkami zegara, na minus przeciwnie.
w camie ustawiamy wpierw definicje maszyny - wszelkie odsunięcia osi obrotowych plus długośc narzędzia dla wykonania danego promienia, przerabiałem to zagadnienie już dosyć dawno.
Kwestia samego cama - co to za jeden?

zerowanie osi, to jesli mamy glowicę i osie a i c, to c trzeba ustawic tak aby os A ustawiona w pionie wizualnie kręciła wokół osi x - wiec to będzie punkt zero, jesli obrócisz głowice o 90 stopni i oś wrzeciona będzie kręciła wokół osi y, wówczas nie jest to poprawne ustawienie, tak samo wszelkie katy posrednie - os obrotu osi A ma byćrownoległa do osi X, a C obrotu głowicy słuzy do tego, aby tę rownoległośc zbazować.
Jesli os obrotu wrzeciona będzie kręciła wokoly wowczas będzie osią B, wszystko zalezy od tego jak ustawimy bazy dla osi C, oczywiście mozna zastosowac serwa z enkoderem absolutnym i wtedy krancowki wszelakie mozna zwyczajnie olać.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1251
Rejestracja: 23 cze 2008, 09:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#10

Post napisał: k-m-r1 » 21 cze 2017, 20:59

To jeszcze brak filmu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JSDe0DpwwXQ[/youtube]

Podstawowa wada to ruch symultaniczny tylko w 3 osiach pozostałe A B C już nie.
Mach może obracać tylko w płaszczyźnie XY
Obsługuje łuki tylko w XYZ

Obrazek
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”