Mach3 - konfiguracja dla 5 osi. Jak to zrobić?

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#11

Post napisał: onepiotr » 21 cze 2017, 22:41

Dzięki :)
Pretendować na dobrych kolegów to za bardzo wam nie wypada :/ Nie zachęcacie do zagłębiania się w tą wiedzę tajemną :( ;)

..? Myślę, że 5 osi to jednak trochę dużo :???: Czy w takim razie zastosowanie czwartej ośki, B, daje frajdę na odpowiednim poziomie? (czy warte zachodu?)

Teraz powinno paść pytanie: "a co i w czym chcesz tam strugać?".
Przeznaczenie to w drzewie rzeźbienie .. i podobnie miękkich materiałach. - Ale to już inny temat.

Generalnie to wraca zagadnienie ustawienia tej czwartej osi. Nadal nie kojarzę skąd Mach wie gdzie jest koniec (czubek) narzędzia. Jeśli zrobię pomiar w pionie to ustawię "zero" dla Z-ki. Jeśli wrzeciono obrócę o 90° i wtedy frez mam równolegle z płaszczyzną stołu, to program zna tylko współrzędne poziome osi obrotu B. No i kąt przesunięcia narzędzia.



Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7445
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#12

Post napisał: bartuss1 » 22 cze 2017, 08:16

przy 4 osiach to zwykle robi się os obrotową wzdłuzna dla jakiejs obróbki obrotowej - czyli zetka w pionie plus os a'la tokarka wzdłuż maszyny - na takiej 4 osiówce więcej zrobisz, aniżeli na przechylnym wrzecionie.

co do bazowania i obrotu głowicy - mach jest zbazowany na zero, ale jesli obrócimy głowice o 90 stopni, mach nie musi tego wiedziec, za to odpowiada cam, bo jesli cos nie tego, to dajesz albo ref all home, albo komendy z mdi typu g0a0 przy g90, albo na g91 g0a-90 - czasem to bezpieczniesze, bo zalezy czy ustawisz w machu osie obrotowe w stylu - powrót krótszym kątem i wtedy możesz niekcacy cos pourywać, nie wiedzac w jakiej aktualnej pozycji znajduje się frezik

a jesli masz wysoką zetkę i chcesz coś w pionie obrabiac w typie karuzeli, to wystarczy wrzeciono obrócic na stałe np o 45 stopni i w tej pozycji bazować zetkę na zero, minus 4 osiowki w tym układzie jest taki, ze nie zrobisz ujemnych kątów frezując jakąs kolumnę z dołu do góry. Przy osi a'la tokarka masz na to wieksze szanse, ale bez skomplikowanych wybrań zaleznych jedynie od obrotu wrzeciona a nie całego przedmiotu.

aha, ale na upartego powiedzmy ze chcesz sobie ręcznie wklepywac komendy obróbki
i chcesz wiedziec zeby mach wiedział gdzie jestes.
trzeba zrobić pomiar promienia narzedzia.
dojeszdzasz sobie zetka do stołu i bazujesz czoło freza na stole jako zero.
potem odjezdzasz zetka o te 20 mm do góry, dajesz komende g0a90
potem wracasz zetką o te -20
bierzesz katownik traserski i jakis głebokościomierz i mierzysz sobie od gornej powierzchni bocznej freza do stołu, odejmując promien narzędzia - masz swój promien obrotu.

więc jesli teraz zbazuję zetke na materiale i chcę obrócic wrzeciono o 90 stopni, to łopatologicznie znając ów promien odjezdzam ciut do góry, obraca, wracam o te ciut, a potem odsuwam w bok o ten promien i zjezdzał w doł o ten promień odejmując promień narzędzia i wynikowo masz freza w poziomie w tym samym punkcie. jesli ne odejmiesz wartsci srednicy frezika, to owszem będziesz w tym samym punkcie ale w centrum narzedzia, więc na sucho mamy kolizję.


Autor tematu
onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#13

Post napisał: onepiotr » 22 cze 2017, 09:24

bartuss1 dzięki. Io to, i o to od początku mi chodziło.
Czyli promień czwartej, obrotowej osi (B) wpisuję ręcznie. Myślałem, że może robi się do tego jakiś "boczny czujnik wysokości narzędzia". W takiej sytuacji pomiar z kątownikiem jest logiczny i banalny. :D

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#14

Post napisał: k-m-r1 » 22 cze 2017, 09:59

U mnie pomiar to sonda 3d przymocowana do stołu.
Podjazd z jednej strony do sondy ( głowica w frezem np na płasko)
pomiar i odjazd od czujnika
Obrót głowicy o 180 stopni
Pomiar z drugiej strony czujnika, ważne by w jednej płaszczyźnie wykonać pomiar.

Z takiego pomiaru mamy 6 punktów przestrzennych.
Obliczyć wektor podzielić na 2 i gotowe.
Program sam to robił po M6 T1 :)

Co do urwania przewodów do zrobiłem zabezpieczenie jak zbyt mocno napięta była wiązka przewodów maszyna dostała sygnał z czujnika/krańcówki i pauza + info dla operatora.Przewody wiszą na zawiesiu z zwijaną linką i przez dzyndzel wyzwala sygnał
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 638
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

Re:

#15

Post napisał: pasierbo » 20 lis 2017, 13:27

bartuss1 pisze:
21 cze 2017, 21:00
w camie ustawiamy wpierw definicje maszyny - wszelkie odsunięcia osi obrotowych plus długośc narzędzia dla wykonania danego promienia, przerabiałem to zagadnienie już dosyć dawno.
Kwestia samego cama - co to za jeden?
Czy udało Ci się w ten sposób wiercić otwory pod kątem?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7445
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Mach3 - konfiguracja dla 5 osi. Jak to zrobić?

#16

Post napisał: bartuss1 » 25 lis 2017, 07:40

Nie wierciłem pod kątem, bo nie miałem takiej potrzeby.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”