Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

Podczas frezowania wraz z zagłębianiem w osi Z przesuwają się współrzędne X

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Arkadiusz2000
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 93
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#11

Post napisał: Arkadiusz2000 » 31 maja 2019, 20:07

W Mach-u jest opcja kasowania luzu
Obrazek
polega ona na tym, że przy nawrotach dodaje kroki, może tam jest coś ustawione.
Ewentualnie przy pomocy tej opcji może da się skorygować dodawanie kroków przy nawrotach.

Ja bym przepiął ten sterownik na inną oś, jeśli objaw będzie dalej na tej samej osi to wina oprogramowania lub mechaniki, jeśli na tej przepiętej to wina sterownika.


Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#12

Post napisał: drzasiek90 » 01 cze 2019, 17:24

Testowałem nowy sterownik. Przez chwilę działał a po chwili to samo. Okazało się też że dziś i pozostałe sterowniki robią czasami to samo. Przyglądałem się elektronice sterownika, eksperymentowałem z wartościami rezystorów przy optoizolacji ( rezystor ograniczający prąd diody, rezystor podciągające kolektor) ale nie było efektu a więc spowrotem wrocilem do szukania rozwiązania w machu. Okazuje się, że w zakładce motor tuning wartości długości impulsu kroku i opóźnienia kroku w stosunku do sygnału kierunku u mnie nie działają. Po wprowadzeniu wartości za każdym razem po uruchomieniu ponownym konfiguracji wartości te się zmieniają zazwyczaj w dół. Przy wprowadzeniu wartości dużej np 40 automatycznie podmienia się na 15 a po ponownym uruchomieniu jest już 14 itd. Podglad sygnałów na oscyloskopie wykazał że żadna wartość nic nie zmienia. Postanowiłem odszukać tych wartości w pliku xml z ustawieniami i znalazłem. Udało mi się dobrać tak wartość długości kroku i opóźnienia do dir aby sterowniki zaczęły działać normalnie. Wadą tylko jest taka że jak ponownie otworze strojenie silnika to te wartości w pliku znowu mi podmieni na jakieś dziwne małe których nie mogę zmienić z poziomu programu.


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 566
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#13

Post napisał: piromarek » 01 cze 2019, 18:24

Teraz pytanie, czy dzieje się tak tylko w Twoim Machu ?
A jeżeli tak, to dlaczego ?


Arkadiusz2000
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 93
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#14

Post napisał: Arkadiusz2000 » 01 cze 2019, 21:27

Obrazek
Może "prędkość jądra"
Jeśli to nie jest produkcja w milionach sztuk gdzie liczy się czas prasy stoperem to ustaw najniższą, chyba, że taka już jest.
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1330
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#15

Post napisał: k-m-r1 » 01 cze 2019, 21:39

Prędkość jądra tu nie ma nic do dodania.
Zmień PC lub przeinstaluj od nowa usuwając driver mach3.

Jaki wynik dawał Driver test??
Jak ustawiony jest bios i LPT?
Jaka konfiguracja sprzętu?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Arkadiusz2000
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 93
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#16

Post napisał: Arkadiusz2000 » 01 cze 2019, 21:54

Jeszcze jedna myśl przyszła mi do głowy.
Podnieść amperaż na TB6600, może silniki dostają za mało prądu i gubią kroki.
Jeszcze to
Obrazek
Przy "stałej prędkości" Mach zaokrągla nawroty, przy "stałej prędkości" hamuje przed każdym zakrętem i przy małym prądzie na silniki może gubić kroki.

Dodane 4 minuty 11 sekundy:
k-m-r1 pisze:Zmień PC lub przeinstaluj od nowa usuwając driver mach3.
Przytakuje koledze k-m-r1
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#17

Post napisał: drzasiek90 » 02 cze 2019, 11:49

Mam wrażenie że nie wszyscy przeczytali zanim zaczęli pisać 😁
Przyczyną przesowania się układu współrzędnych została już zdiagnozowana - bylo to zbyt małe opóźnienie sygnału kroku do sygnału kierunku.
Zagadka do rozwiązania na teraz to dlaczego u mnie w machu wartości tych nie da się ustawić/zmienić tylko zachowuje się to w sposób dziwny i za każdym razem wpisuje się tam inną wartość. Zmiana z palca w edytorze pliku xml powoduje że czasy się ustawiaja i działa poprawnie. Być może jest to jakiś bug w machu w tej wersji która ja mam, być może jest tam jakiś algorytm który to przelicza i z moim starym sprzętem komputerowym to nie chce współgrać. Niestety żaden z pozostałych komputerów jakie mam nie posiada lpt.
Kernel speed jest na 60khz, to wynika z maksymalnych prędkości jakie chce osiągnąć przy stosunkowo dużym podziale kroku. Ale to na logikę żadnego związku nie ma.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1330
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#18

Post napisał: k-m-r1 » 02 cze 2019, 15:05

Teraz niech kolega przeczyta jeszcze raz... Problem z Mach3 i czymkolwiek to problem z instalowanie sterownikami aktualizacjami i 10 tys innech punktów tylu oszczędzanie energi wygaszacz ekranu..... brak karty graficznej stary dysk HDD mało RAM ....
PS dlaczego Mach3 a nie Linux?
Maz oscyloskop to sprawdź jak wyglądają sygnał w Mach3 a jak w Linuxcnc. Ustaw te same parametry dla obu programów a zdziwisz się przeglądać sygnał kroku dla obu programów jeśli masz oscyloskop 2 kanałowy :D
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#19

Post napisał: drzasiek90 » 02 cze 2019, 22:08

O tym jak mach3 jest słaby można już poznać zaraz po jego uruchomieniu.. sam wygląd wzbudza lekki uśmiech.. co nie zmienia faktu że mach3 nadal jest bardzo popularny. Maszyna docelowo ma być sprzedawana z komputerem i oprogramowaniem do wyboru (dla bardziej przywiązanych do marki, mniej do pieniądza) windows + mach3 oraz dla bardziej ekonomicznych czyli Linux CNC. Póki co skupiam się na samej maszynie, komputer docelowy nie został jeszcze wybrany. Do tego celu używam laptopa którego posiadam do sterowania inna maszyna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”