Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

Podczas frezowania wraz z zagłębianiem w osi Z przesuwają się współrzędne X

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#1

Post napisał: drzasiek90 » 28 maja 2019, 20:21

Witam.
Uruchamiam nową maszynę sterowaną z programu mach3.
Silniki krokowe, komputer z systemem windows2000, fizyczny port LPT nie żadne przejściówki.
Napotkałem problem podczas frezowania, który polega na tym, że w miarę zagłębiania się w materiał przesuwa się niejako układ współrzędnych wzdłuż osi X na minus.
Otóż opiszę przykładem.
Frezuję kieszeń okrągłą i kwadratową.
Po wyfrezowaniu obydwie kieszenie mają jedną ze ścian (konkretnie ścianę od strony dodatniej osi X) pochyloną pod pewnym (dość dużym kątem). Na ścianie widać równo każdy przejazd narzędzia jak z każdym zagłębieniem narzędzie przejechało bardziej na minus na osi X. Problem nie polega na gubieniu kroków na osi X, bo nie byłoby to tak jednorodne, Ściana pochylona jest pod stałym kątem, za każdym razem tak samo.
Obrazek Obrazek




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1570
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#2

Post napisał: Steryd » 28 maja 2019, 21:03

a jak wygląda kod?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#3

Post napisał: drzasiek90 » 29 maja 2019, 06:53

Kieszenie wygenerowane z kreatora mach 3.
Wycinałem również kształt generowany we własnym programie cam i również ta sama sytuacja.


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#4

Post napisał: drzasiek90 » 29 maja 2019, 20:23

Problem leży w sterowniku silnika. Mam 3 sterowniki takie same, nowe, na tb6600. Okazuje się że ten jeden przy zmianie kierunku wykonuje jeszcze jeden krok w poprzednim kierunku i dopiero potem w zadanym. Zmiana kierunku w drugą stronę działa poprawnie. Pozostałe 2 sterowniki nie mają tego efektu


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1570
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#5

Post napisał: Steryd » 29 maja 2019, 23:58

wygląda na za małe opóźnienie sygnału step w stosunku do dir. Powinno to się dać w MACHu wyregulować, ale nie pamiętam gdzie, dawno do niego nie zaglądałem.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#6

Post napisał: drzasiek90 » 30 maja 2019, 20:25

Sygnały bezpośrednio na sterowniku wyglądają ładnie. Opóźnienie step do dir to ok 40us.
Szukam gdzie można w machu to opóźnienie zwiększyć ale nie mogę nigdzie znaleźć


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1570
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#7

Post napisał: Steryd » 30 maja 2019, 21:50

w ustawieniach osi zaraz obok przycisku "anuluj"
pewnie jest 0, daj ze 2 (to chyba w milisekundach)
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#8

Post napisał: drzasiek90 » 31 maja 2019, 07:10

Ale to jest czas impulsu a nie opóźnienie.
Z ciekawości wstawiałem tam różne wartości ale niczego to nie zmienia w działaniu.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 315
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#9

Post napisał: dudziak4 » 31 maja 2019, 09:44

Ja bym reklamował albo wymienił sterownik na nowy bo raczej z tym nic nie zrobisz. Nawet jak znajdziesz tą funkcję w machu w co wątpię to będzie ona działać tak samo w prawo jak i w lewo a z tego co piszesz problem występuje przy obrocie tylko w jedną stronę więc nic ci to nie da.


Autor tematu
drzasiek90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 29
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa

Re: Mach 3 - problem z przesuwaniem współrzędnych w jednej osi

#10

Post napisał: drzasiek90 » 31 maja 2019, 09:55

Reklamacja do Chińczyka? :)
Sygnały sprawdzałem na sterowniku na gnieździe wejściowym.
Dalej jeszcze jest optoizolacja ale nie mogę się dostać z pomiarem za transoptor bo radiator do układu TB jest przyklejony na jakimś chińskim kleju i nie idzie go oderwać. Prawdopodobnie albo coś jest z jednym transoptorem albo wszystkie są na granicy parametrów a mają taką rozbieżność że co któryś się zdarzy taki.
Sterownik już zakupiłem nowy w lokalnym serwisie więc możliwe że dziś już będę testował.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”