Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

TOP67
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 606
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#51

Post napisał: TOP67 » 15 mar 2020, 14:09

Działa już wszystko sterowane z Mach3?

Jaka była przyczyna problemów?



Tagi:


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#52

Post napisał: majkel200 » 15 mar 2020, 14:12

A proszę powiedzieć gdzie można zwiększyć prędkości obrotów silnika który będzie na napędzie osi.

Dodane 1 minuta 17 sekundy:
Działa z Mach3 na klawiszach. Więc jak już tak działa to myślę że dalej też już pójdzie. Brakowało jednego parametru w ustawieniach.


TOP67
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 606
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#53

Post napisał: TOP67 » 15 mar 2020, 14:18

majkel200 pisze:
15 mar 2020, 14:12
A proszę powiedzieć gdzie można zwiększyć prędkości obrotów silnika który będzie na napędzie osi.

Dodane 1 minuta 17 sekundy:
Działa z Mach3 na klawiszach. Więc jak już tak działa to myślę że dalej też już pójdzie. Brakowało jednego parametru w ustawieniach.
To już w ustawieniach Mach3. Zależy to od ustawionego stepingu, skoku śruby, szybkości przesyłania przez port, no i oczywiście wydajności silnika. Instrukcja, strona 8, dolny ekran.

Prędkość na klawiszach może być ograniczona. Spróbuj wpisać G0.

Czyli przydała się instrukcja? Odszukanie jej zajęło mi 2 minuty.


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#54

Post napisał: majkel200 » 15 mar 2020, 14:34

Miałem instrukcje ale nie kompletną

Dodane 47 sekundy:
Przeniesienie napędu będzie na paskach


TOP67
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 606
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#55

Post napisał: TOP67 » 15 mar 2020, 14:50

To musisz policzyć przełożenie. Wpisujesz ilość impulsów STEP, potrzebnych do przesunięcia osi o 1 mm. Przy paskach może to nie być wartość całkowita. Ale jest procedura pomiaru już na gotowej maszynie.
W kolejnym oknie wpisujesz maksymalną prędkość w mm/min.


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#56

Post napisał: majkel200 » 15 mar 2020, 15:16

A gdzie wpisać to G0 do testu?

Dodane 10 minuty 32 sekundy:
Czy silniki powinny się robić mocno ciepłe podczas pracy?


TOP67
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 606
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#57

Post napisał: TOP67 » 15 mar 2020, 15:29

G0 wpisać w lini komend (z zadaną odległością dla konkretnej osi). Albo puścić króciutki program. To szybki posuw, który powinien iść z maksymalną prędkością. Jeśli nie wiesz jaka jest maksymalna prędkość, to wpisz dużą wartość, a potem testuj podając parametr F w lini komend. Zwiększaj stopniowo aż silnik zacznie gubić kroki. Potem wpisz trochę mniejszą wartość jako maksymalną.


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#58

Post napisał: majkel200 » 15 mar 2020, 15:36

Ok, poszło. Dziękuję.


TOP67
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 606
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mach 3 nie raguje na konfigurację brak osi Z

#59

Post napisał: TOP67 » 15 mar 2020, 16:10

majkel200 pisze:
15 mar 2020, 15:16
Czy silniki powinny się robić mocno ciepłe podczas pracy?
Silniki mogą być gorące nawet gdy stoją. Zależy czy masz włączone hamowanie.
Jeśli możesz dotknąć ręką przez 10 s, to jest OK.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”