mach 3 dziwne kółka w programie tokarki

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

mach 3 dziwne kółka w programie tokarki

#1

Post napisał: bykol132 » 19 lut 2017, 23:16

Witam, mam problem po zrobieniu programu w fusion 360 i wgraniu do macha mam jakieś dziwne kółka. Wydaje mi się że to jakiś błąd w machu, po wgraniu dobrego programu do kogoś też jest coś takiego

Obrazek

dodam też config, może tam coś mam nie tak

Obrazek

Z góry dzięki za pomoc



Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#2

Post napisał: k-m-r1 » 20 lut 2017, 10:50

Dołącz plik g-kod
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#3

Post napisał: bykol132 » 20 lut 2017, 11:28

dołączam g-code
Załączniki
0002.txt
(2.36 KiB) Pobrany 92 razy
1001.txt
(19.38 KiB) Pobrany 115 razy

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1241
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#4

Post napisał: grg12 » 20 lut 2017, 12:50

A spróbuj w konfiguracji zmienić "IJ Mode" (jeśli jest absolute ustaw na inc, jeśli jest inc ustaw absolute :) )
W przypadku frezarki takie dziwne koła to często efekt tego że CAM generuje w inneym modzie niż jest ustawiony MACH (było już zresztą omawiane na forum ze 100 razy). Jak to jest w przypadku tokarki nie jestem pewny.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#5

Post napisał: k-m-r1 » 20 lut 2017, 13:00

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#6

Post napisał: bykol132 » 20 lut 2017, 16:06

grg12 pisze:A spróbuj w konfiguracji zmienić "IJ Mode" (jeśli jest absolute ustaw na inc, jeśli jest inc ustaw absolute :) )
W przypadku frezarki takie dziwne koła to często efekt tego że CAM generuje w inneym modzie niż jest ustawiony MACH (było już zresztą omawiane na forum ze 100 razy). Jak to jest w przypadku tokarki nie jestem pewny.
niestety to nie pomaga :< pojawia się więcej kółek ;p

[ Dodano: 2017-02-20, 16:12 ]
k-m-r1
dziękuję bardzo musiałem odznaczyć "odwrócone łuku przy obróbce czołowe" i jest tak jak ma byc !!


mam jeszcze pytanie dojazdy do materiały, a mianowicie ich prędkość ustala się w programie podczas generowania, czy w samym machu ?

i czy jest możliwość zapisania ustawieć z macha, tak żebym mógł przenieść je na inny komputer i załadować tylkp plik ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5254
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#7

Post napisał: adam Fx » 20 lut 2017, 17:01

chyba to.
bykol132 pisze:mam jeszcze pytanie dojazdy do materiały, a mianowicie ich prędkość ustala się w programie podczas generowania, czy w samym machu ?
jeśli chodzi ok G00 to jest to max prędkość ustawiona w mach
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#8

Post napisał: k-m-r1 » 20 lut 2017, 17:20

Folder Mach3 na dysku C

Plik z nazwą profilu np Mill.xml
Plik zawiera ustawienia.

łatwiej przenieść cały folder na inny PC po uprzednim zainstalowaniu tej samej wersji Mach3.

Dojazdy można ustawić podczas generowania będzie to G1 lub max prędkość G0
G0 Można ograniczyć na kilka sposobów jednak zalecam zmianę podczas generowania pliku.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#9

Post napisał: bykol132 » 20 lut 2017, 20:58

ok, dzięki :D
tak patrze i nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, co tych g-kodów co podesłałem gdzie dokładnie mam ustawić środek, bo troche się gubie :< i w machu mam zaznaczyć w ustawieniach x mode promień czy średnice, troche nie umiem tego rozgryźć.

mam np wałek 31mm, to w machu mam ustawić 0 po dotknięciu materiału, czy 0 jest w środku średnicy ? :< przy tak wygenerowanym kodzie jak powyżej


Essence
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 17 cze 2017, 22:56
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: mach 3 dziwne kółka w programie tokarki

#10

Post napisał: Essence » 01 lip 2019, 10:31

Rozwiązałem ten sam problem, rodzaj ruchu zostawiasz absolutny, a Tryb IJ dajesz przyrostowy i kółka znikają :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”