Linuxcnc na Debianie nie zmienia prędkości.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11663
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#21

Post napisał: kamar » 16 cze 2016, 19:46

IMPULS3 pisze:[ Jemu tak pasuje . :)
Jemu tak pasuje bo obok klawiatury ma przyzwoitą myszkę i, na ślepo klikając, ma zmianę po 1% :)



Tagi:


Autor tematu
IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5109
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#22

Post napisał: IMPULS3 » 16 cze 2016, 22:33

kamar pisze:bo obok klawiatury ma przyzwoitą myszkę i, na ślepo klikając, ma zmianę po 1% :)
O właśnie, a ja chce mieć jak najwięcej z klawiatury i to jest ta różnica nie do pogodzenia pomiędzy naszymi poglądami. :)
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. Powiedz mi, dokąd teraz odeszło odparł-wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
/Jonathan Carroll/


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11663
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#23

Post napisał: kamar » 17 cze 2016, 04:59

IMPULS3 pisze:[ i to jest ta różnica nie do pogodzenia pomiędzy naszymi poglądami. :)
Wiadomo, zawiślakom nie dogodzi :) Enkoder założyłeś to zmień na mm/obr i 10% nie będzie skokiem.


Autor tematu
IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5109
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#24

Post napisał: IMPULS3 » 17 cze 2016, 08:49

Ze wschodu (dalekiego) pochodzą znani myśliciele świata. :)
kamar pisze:Enkoder założyłeś to zmień na mm/obr i 10% nie będzie skokiem.
Ale to nie tylko o toczenie z programu chodzi, a co jak ręcznie planuję powierzchnię wałka albo zataczam? Właśnie i do takich sytuacji potrzebuję szybko zmienić prędkości posuwów. Nie wszystko opłaca mi się robić z programów. A takich rzeczy typu planowanie czoła do równa po pile jest trochę. :)
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. Powiedz mi, dokąd teraz odeszło odparł-wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
/Jonathan Carroll/


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11663
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#25

Post napisał: kamar » 17 cze 2016, 09:32

Kombinujesz jak koń pod górkę :) Ustaw to porządnie i nie marudż. Pod jedynką mam toczenie na błysk, pod czwórką ostra z gruba a reszta na dojazdy.


Autor tematu
IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5109
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#26

Post napisał: IMPULS3 » 17 cze 2016, 10:31

kamar pisze:Ustaw to porządnie i nie marudż.
Mam ustawione porządnie, :) Tylko przy tych ustawieniach typowo Waszych brakowało mi ŁAGODNEGO przejścia pomiędzy 3 a 4 klawiszem. Jak mam to ustawione że nie ma tego gwałtownego skoku to wygoda dla mnie jest spora. I właśnie dlatego kiedyś brakowało mi wpisania dowolnych prędkości pod dowolne klawisze a nie tak na sztywno że 3 pierwsze to prędkości małe a kolejne -prędkosci fabryczne czyli często za szybkie do pracy.
Od momentu kiedy w którymś temacie pojawił się wpis w INI i mozliwość właśnie dowolnego nadania prędkosci pod klawiszami to byłem w siódmym niebie. :) Uśmiech zrzedł mi właśnie po zainstalowaniu Debiana z wersją 2.7.0 i braku reakcji po wpisaniu w pliku INI prędkości klawiszy.
Ale teraz jest prawie OK, prawie bo nie do końca się zgadzają procenty jakie program ma zapisane w stosunku do tego co powinien wykonywać. Wada niewielka ale jednak wada. I troche dziwne że nowsze wersje a z punktu widzenia użytkownika (mnie) jakby gorsze.
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. Powiedz mi, dokąd teraz odeszło odparł-wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
/Jonathan Carroll/


jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 724
Rejestracja: 11 sty 2011, 23:40
Lokalizacja: okolice nałęczowa

#27

Post napisał: jarucki » 18 cze 2016, 20:16

IMPULS3 pisze: A po za tym to falownik zakłóca mi sygnały z enkodera.
Impuls Wymień Kable na Przewód Ekranowany :D
a w Temacie nie ma aktualizacji stanu dotyczącego enkodera :D


szary11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 248
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Linuxcnc na Debianie nie zmienia prędkości.

#28

Post napisał: szary11 » 11 kwie 2019, 09:02

IMPULS3 pisze:Oczywiście że tak, tylko że klawisze 1-3 są stracone. A póżniej jest dość duży przeskok który właśnie mi nie pasuje.:)


bardzo stary problem, ale moż komuś pomogę, przy okazji robienia pilota do frezarki mam prędkość ustawianą dokładnie dla posów z ręki co np 0.5 proc. pod klawiszami Q i W.

Kod: Zaznacz cały

#zwieksz aktualna predkosc o 0.5 proc. predkosci max
def speed_up():
    jog_max = get_max_jog_speed(0) *100
    jog_curr = vars.jog_speed.get()
    percent_change = 0.005
    speed_new  = jog_curr + percent_change * jog_max
    if (speed_new < 0):
		speed_new = 0
    elif (speed_new > 2*jog_max):
		speed_new = 2*jog_max
    vars.jog_speed.set(speed_new)
    percent_max = 100* speed_new / jog_max
    set_feedrate(percent_max)

#zmniejsz aktualna predkosc o 0.5 proc. predkosci max    
def speed_down():
    jog_max = get_max_jog_speed(0) * 100
    jog_curr = vars.jog_speed.get()
    percent_change = 0.005
    speed_new  = jog_curr - percent_change * jog_max
    if (speed_new < 0):
		speed_new = 0
    elif (speed_new > jog_max):
		speed_new = jog_max
    vars.jog_speed.set(speed_new)    
    percent_max = 100* speed_new / jog_max
    set_feedrate(percent_max)
    
root_window.bind("w", lambda event: speed_up())
root_window.bind("q", lambda event: speed_down())


Autor tematu
IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5109
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Linuxcnc na Debianie nie zmienia prędkości.

#29

Post napisał: IMPULS3 » 11 kwie 2019, 10:27

szary11 pisze:bardzo stary problem, ale moż komuś pomogę,

Problem stary ale już rozwiązany w którymś temacie, i teraz mam pod klawiatura numeryczną dowolny wpisany procent na jaki zmienia mi posuw. Gdzieś to było chyba w tym dzale tyle tylko że ja nadal używam wersji 10.04.. :)
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. Powiedz mi, dokąd teraz odeszło odparł-wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
/Jonathan Carroll/


szary11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 248
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Linuxcnc na Debianie nie zmienia prędkości.

#30

Post napisał: szary11 » 11 kwie 2019, 10:37

Bardzo się cieszę, że masz ok, mi chodziło oto ,że czasem potrzeba 33, a czasami jak dziś 0.5 proc. z max prędkości maszyny. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”