LazyCAM gdzie zmiana przejsc


Autor tematu
boles_94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 15
Rejestracja: 04 lip 2012, 09:25
Lokalizacja: Brodnica

LazyCAM gdzie zmiana przejsc

#1

Post napisał: boles_94 » 31 sie 2012, 22:11

Witam. Mam wersję PRO lazyCAM'a i od kilku dni zacząłem ustawiać rysunki na naszym ploterze frezującym. Ale nie mogę zmienić przejść i nie wiem, czy to moja wina, czy po prostu tego się zmienić nie da. Przed planowaniem powierzchni stołu zrobiłem w autocad'ie rysunek pow. roboczej i na niej kratkę. wrzuciłem do Lazy klikam clear ustawiam narzędzie i głębokości i prędkości, generuje g kod i widzę ze następną linie zaczyna jechać jakby od "zera". Pewnie nie mówię profesjonalnie, wiec przygotowałem mala wizualizacje problemu. Nr. 1 jak jest nr. 2 jak chce żeby było. Z góry dziękuję za pomoc, maszyna niedługo się pochwalimy. Pozdrawiam

Obrazek Obrazek



Tagi:


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 15:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#2

Post napisał: krzysiekgrab » 01 wrz 2012, 08:55

Skoro jest wersja pro to proszę skorzystać z funkcji pockets( wybieranie kieszeni), program automatycznie wygeneruje ścieżkę narzędzia, dla wybrania np kwadratu. wystarczy wskazać średnicę narzędzia.

Jeżeli chodzi o przejścia, to program najprawdopodobniej zaczyna od początku linii ( tak jak to zostało narysowane). W programie są punkty podnoszenia/opuszania narzędzia przy danym łańcuchu- łączone są one liniami przelotów. chwytamy i ustawiamy je tak jak nam pasuje.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”


einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 595
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

#3

Post napisał: einstein » 01 wrz 2012, 10:30

Możesz iść na łatwiznę i spróbować dać optymalizację. Jak nie pomoże, to klikasz na linię i przesuwasz małą strzałeczką skąd ma zacząć.


Autor tematu
boles_94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 15
Rejestracja: 04 lip 2012, 09:25
Lokalizacja: Brodnica

#4

Post napisał: boles_94 » 01 wrz 2012, 12:04

Dzieki wielkie Panowie. a ja się męczyłem godzinę z rysunkiem


mam jeszcze jeden problem. Nie mogę zrobić wiercenia z osi. Za każdym razem wiertło/frez jedzie po obrysie koła. Chcę wywiercić otwór fi 8 , ale wiertło Jedzie po obrysie. A może nie rysować koła? jak zaznaczyć punkt do wywiercenia?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LazyCam”