Lasery fiber - złap mnie jeśli potrafisz!
Widział ktoś takie cuda?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Lasery fiber - złap mnie jeśli potrafisz!
Nie ogarnie...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tu nie ma żadnej filozofii, silnik jak silnik. Pytanie co masz na myśli przez pojęcie amatorskie.201 St/Rev pisze: ↑17 lip 2021, 19:50Tak w temacie, są jakieś amatorskie konstrukcje napędów liniowych? Patrzyłem dziś na chińskie drivery 2 i 3 fazowe i myślę jak to ożenić z cewką, bo z magnesami problemu nie widzę. Myślę nawet nad rozwiązaniem bez enkodera. Prawdopodobnie największym problemem będzie pozyskanie czegoś na rdzeń cewki. Można kupić w detalu blachę do transformatorów?
Wszystko można policzyć i zaprojektować.
Generalnie gorzej z wykonaniem bo to będzie trochę kosztować w detalu. Generalnie po nic ci będzie sam silnik liniowy bez precyzyjnego pomiaru położenia. Żeby się za to wziąć amatorsko to trzeba mieć do tego jakieś konkretne zastosowanie.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
drzasiek90 pisze:Generalnie gorzej z wykonaniem bo to będzie trochę kosztować w detalu. Generalnie po nic ci będzie sam silnik liniowy bez precyzyjnego pomiaru położenia. Żeby się za to wziąć amatorsko to trzeba mieć do tego jakieś konkretne zastosowanie.
Z wykonaniem problemu nie ma. Żywica blacha drut magnesy i driver. Z płożeniem? Do prostego machania prawo-lewo byle szybko , wystarczy enkoder w formie paska z kreskami. Fakt, do pracy w 3 osiach trzeba bardziej fikuśnych rozwiązań za parę tysi.