Laser :)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Teraz tak się przyglądam Twojemu tematowi i wg mnie skalowanie RYSUNKU różne X i Y mija się z celem ( łatwe ale po co ? ) - przecież narysować musisz rysunek proporcjonalny i chyba każdy tak rysuje. Skalowanie na wymiar natomiast bardzo mi się podoba. Innym tematem są różne przełożenia na osiach X i Y, myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie i innych z różnymi osiami możliwość dokładnego przeskalowania "sygnałów" wyjściowych.
ps. podoba mi się Twój zrzut ekranu
.
ps. podoba mi się Twój zrzut ekranu

-
- Kontakt:
Do tego właśnie służyć ma przeskalowanie wyjścia jednej z osi (dopasowanie do przełożeń i średnicy), a rysunek powinien wyjść dokładnie taki jak narysujesz. Skalowanie na wymiar już zrobiłem (pliku) a puki co dorobię właśnie to skalowanie wyjścia X lub Y co powinno spełnić swoje zadanie, chyba, że się mylę. w zbyt wielu miejscach w programie mam wspólną skalę dla pliku wejściowego XY więc jeśli będzie trzeba rozdzielić to troszkę będę musiał więcej posiedzieć.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jeszcze jedno, nie pamiętam czy pisałem:
Przy sterowniku z mixpolu nie ma problemu ale sterownik 3 osiowy 3D 1A 1/8 z akcesoria.cnc.info.pl krańcówki X,Y,Z ma na pinach 11,12,13 oraz ESTOP na 10. W programie ustaliłeś na sztywno dla krańcówek pin 10 lub piny 10,11,12. Uniemożliwia to na tym sterowniku użycie krańcówek w ustawieniu NC. Przydałoby się w tym miejscu możliwość ustawienia "KR XYZ" na 11,12,13 i ESTOP na 10 lub 15.
Przy sterowniku z mixpolu nie ma problemu ale sterownik 3 osiowy 3D 1A 1/8 z akcesoria.cnc.info.pl krańcówki X,Y,Z ma na pinach 11,12,13 oraz ESTOP na 10. W programie ustaliłeś na sztywno dla krańcówek pin 10 lub piny 10,11,12. Uniemożliwia to na tym sterowniku użycie krańcówek w ustawieniu NC. Przydałoby się w tym miejscu możliwość ustawienia "KR XYZ" na 11,12,13 i ESTOP na 10 lub 15.
-
- Kontakt:
Gotowe, jeszcze nie udostępnione,pitsa pisze:Przydałoby się w tym miejscu możliwość ustawienia "KR XYZ" na 11,12,13 i ESTOP na 10 lub 15.
Napisz proszę, czy przemyślałeś to skalowanie "niesymetryczne"
czy jednak chodzi o przeskalowanie ilości impulsów wyjściowych w jednej osi tak jak to jest np :pitsa pisze:. Z kwadratu nie da się zrobić prostokąta.
to dla mnie dość ważne.. .Przecież sam rysunek rysujesz proporcjonalny.pitsa pisze:Jak to po co? Dla jaj!
skalowanie rysunku na zadany wymiar X lub Y zrobiłem (proporcjonalnie X i Y). Zapieram się dalej rękami i nogami (zanim mnie nie przekonasz, że to może się przydać) aby umożliwić deformację kształtu (proporcje X i Y)....
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Napotkałem się dawniej na podobną potrzebę, ale tak jak pisze prokopcio - nie wyobrażam sobie dostosowywać proporcjamiobrazu żeby było dobrze, obraz ma być narysowany dobrze a program ma sięmartwić - tutaj jest problem tylko, że powiązana jest oś X z Y konfiguracyjnie - rozwiązaniem było by automatyczne
Jeśli autor by dorobił taką możliwość przystosowania jednej osi jako obrotowej wpisując tylkojeden parametr to by był następny mały jego kroczek a wielki krok programu CNConv. Ważne tylko aby na osi "obrotowej" uzyskać "fizycznie" bardzo dużą rozdzielczość krokową.
na podstawie np. zadanej średnicy :prokopcio pisze:przeskalowanie ilości impulsów wyjściowych w jednej osi
Jeśli autor by dorobił taką możliwość przystosowania jednej osi jako obrotowej wpisując tylkojeden parametr to by był następny mały jego kroczek a wielki krok programu CNConv. Ważne tylko aby na osi "obrotowej" uzyskać "fizycznie" bardzo dużą rozdzielczość krokową.
-
- Kontakt:
Co Ci da przeskalowanie w jednej osi ? Jajko to nie walec, aby uwzględnić kształt jego powierzchni trzeba by było go zdefiniować lub przeskanować i "dynamicznie" przeskalować rysunek w każdej linii aby wymiar się zgadzał, tutaj widzę że o wymiar nie chodzi - zawsze będzie "gęściej" przy "czubku" jajka i zwykłyn skalowaniem niedarady tego wykonać aby kratka na całym jajku było 5x5mm.