Laser :)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
ok, już kończę "Twoje" skalowanie, troszkę zmieniłem bo nie podoba mi się w twoim rysunku blokowanie okienka Y (na wymiar) jeśli jest zaznaczone "zachowaj proporcje" - warto zostawić możliwość przeskalowania rysunku (proporcjonalnie) na podstawie wpisywanego parametru obojętnie X czy Y - a nie tylko X...
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Obiecałem, że gruntownie przetestuję program:
W programie przewidziałeś sprawdzanie na wystąpienie ciągu znaków nie będącego liczbą (w komunikacie błędu są aż trzy wykrzykniki ale brakuje literki "a") ale nie pomyślałeś o tym, że ktoś wpisze w X lub Y zwykłe zero. Spytasz po co ktoś ma wpisywać zero? Zero może pojawić się przypadkiem. Odkryłem to zmieniając wymiar 30 na 20. Zrobiłem to przez usunięcie 3 aby wpisać zamiast niej 2 i tu pojawiła się niespodzianka z zerem. Ta dziwna kombinacja to naturalna optymalizacji ruchów.
Zastanawiałem się czy w imporcie nie przydałoby się jeszcze Lustro X i Lustro Y oraz obrót o 90 stopni. Obrót o 90 stopni można zrobić podmieniając piny dla osi X i Y, jednak wtedy nie widać tego w podglądzie.
Może komuś mirrory i obroty mogą się przydać?
W programie przewidziałeś sprawdzanie na wystąpienie ciągu znaków nie będącego liczbą (w komunikacie błędu są aż trzy wykrzykniki ale brakuje literki "a") ale nie pomyślałeś o tym, że ktoś wpisze w X lub Y zwykłe zero. Spytasz po co ktoś ma wpisywać zero? Zero może pojawić się przypadkiem. Odkryłem to zmieniając wymiar 30 na 20. Zrobiłem to przez usunięcie 3 aby wpisać zamiast niej 2 i tu pojawiła się niespodzianka z zerem. Ta dziwna kombinacja to naturalna optymalizacji ruchów.

Zastanawiałem się czy w imporcie nie przydałoby się jeszcze Lustro X i Lustro Y oraz obrót o 90 stopni. Obrót o 90 stopni można zrobić podmieniając piny dla osi X i Y, jednak wtedy nie widać tego w podglądzie.
Może komuś mirrory i obroty mogą się przydać?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 22:55 przez pitsa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Wracając do temat "Laser" - właśnie dodaję funkcję sterownia wyjściem typu Laser/Plasma - po opuszczeniu Z jest one dopiero załączane z konfigurowalnym czasem "przebicia"/"przepalenia" itp. po tym czasie od załączenia dopiero zaczyna być wykonywana jazda XY, zmieniana jest również wizualizacja z wrzeciona na palnik plazmowy z symboliczną wizualizacją łuku plazmowego i momentu przepalania. Jeśli komuś przychodzi do głowy co jeszcze by się przydało to dobry moment aby o tym napisać.
- w kolejnym kroku chciałbym wykonać regulację THC dla wypalarki plazmowej
- w kolejnym kroku chciałbym wykonać regulację THC dla wypalarki plazmowej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Domyślnie w momencie wyłączania programu oraz otwierania innego projektu automatycznie zapisuje się plik konfiguracyjny dla tego projektu.
Zastanawiam się czy przydałby się świadomy wybór czy konfiguracje mają się automatycznie nadpisywać czy nie.
To bardzo wygodne gdy wykonanie detal wykonuje się tylko z jednymi ustawieniami. Tylko co w przypadku stosowania wielu różnych konfiguracji przygotowanych przez ustawiacza dla operatora maszyny? Można przygotować kilka różnych plików konfiguracyjnych o nazwach innych niż plik plt. Żeby jednak operator miał pewność który plik konfiguracyjny wczytał przydałaby się w pasku tytułu informacja tego typu:
CNConv - projekt123.plt - projekt123_ustawienie01.kon
Tak żeby operator, którą jaką konfigurację otworzył. Da się taki drobiazg informacyjny dorobić?
Zastanawiam się czy przydałby się świadomy wybór czy konfiguracje mają się automatycznie nadpisywać czy nie.
To bardzo wygodne gdy wykonanie detal wykonuje się tylko z jednymi ustawieniami. Tylko co w przypadku stosowania wielu różnych konfiguracji przygotowanych przez ustawiacza dla operatora maszyny? Można przygotować kilka różnych plików konfiguracyjnych o nazwach innych niż plik plt. Żeby jednak operator miał pewność który plik konfiguracyjny wczytał przydałaby się w pasku tytułu informacja tego typu:
CNConv - projekt123.plt - projekt123_ustawienie01.kon
Tak żeby operator, którą jaką konfigurację otworzył. Da się taki drobiazg informacyjny dorobić?