Laser co2 150W

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
krokowyplc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 29
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Laser co2 150W

#1

Post napisał: krokowyplc » 11 lip 2019, 20:33

Mam pytanie odnośnie ustawiania luster. Pierwsze lustro ustawiam tylko tubą aż strzeli na środek. Potem podjeżdżam 2 lustrem w pobliże 1 i strzelam. Oczywiście nie jest w centrum....tutaj powinienem korygować tubą czy lusterkiem nr 1?
Bo jak odjadę w skrajną pozycją lustrem nr 2 to wtedy reguluję pokrętłami. A przy położeniu najbliższym czym korygować? Chyba że coś źle robię.

Czasami na łukach przy większych prędkościach mam "falowanie". Pomyślałem że zwiększę rozdzielczość kroku sterownika silnika krokowego. Ale chciałbym przestawić w RDWORKS aby plc podawało więcej impulsów? Jak to się robi? Czy to trzeba skorzystać STEP LENGHT?

Jak zmienić prędkość jazdy do punktu bazowego po skończonej pracy?




Autor tematu
krokowyplc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 29
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: Laser co2 150W

#2

Post napisał: krokowyplc » 12 lip 2019, 21:14

Hej dzisiaj walczyłem z tymi lustrami. I nie bardzo mi to wychodzi. Czy lustro nr 1 i lustro nr dwa jak podjadę najbliżej lustra nr 1 powinny mieć po strzale plamkę w centrum i ustawia się to tylko położeniem tuby?


LTofik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 269
Rejestracja: 05 mar 2017, 23:57
Lokalizacja: ziemia

Re: Laser co2 150W

#3

Post napisał: LTofik » 13 lip 2019, 00:13

Tuba regulujesz tylko tak aby trafić w środek lustra 1. I dalej już pokretlami, czyli lustro nr 2 możliwie najbliżej lustra 1 i regulujesz pokrętłami lustra pierwszego. Odjerzdzasz najdalej jak się da listrem nr i znowu krecisz na lustrze nr 1 aby trafić w ten sam punkt.

Też kiedyś miałem problem z falowaniem i według mnie to jest szybciej coś niedokrecibego, mało sztywnego.


Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 110
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Laser co2 150W

#4

Post napisał: Daniu » 13 lip 2019, 00:34

Tube musisz ustawić na tym samym poziomie co ostatnie lustro, to na głowicy. Bo lustra 1 i 2 mozesz sobie regulować na wysokość ale trzeciego już nie ( tzn nie wiem jakie masz możliwości regulacji, bo nie wiemy co to za sprzęt) i ustawisz pierwsze na środku, drugie na srodku ( nie musza być na srodku byle promień był w tym samym miejscu na skrajnych pozycjach osi ) a trzecie bedziesz miał wyżej/niżej i później żeby trafić w środek dyszy to promień będzie szedł pod katem i taka tez będzie krawędź cięcia.

Falowanie to tak jak kolega pisze, pewnie gdzieś masz luzy.

...I nie zakładaj kilku tematów.


Autor tematu
krokowyplc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 29
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: Laser co2 150W

#5

Post napisał: krokowyplc » 13 lip 2019, 15:12

Dziękuje za pomoc. Jest to chińczyk taki niebiesko biały nie wiem jaka to firma. Oglądałem już dużo filmów na temat ustawiania luster i zawsze pokazywane jest aby było w centrum. Więc ustawiam:
1 lustro przy tubie. Reguluję tubę tak aby padało w centrum. Potem podjeżdżam lustrem osi Z (nr 2) do lustra nr 1 i strzelam. Wtedy jak poreguluję lustrem nr 1 to centrum mam w lustrze nr 1 i 2. Wydawało by się ok. Potem wracam do osią Z bliżej operatora (czyli max położenie od lustra nr 1 ) i wtedy mi się kropki nie pokrywają. Więc reguluję lustrem nr 1 ale jak ustawię centrum to jak przyjadę znowu lustrem nr 2 do lustra nr 1 to znowu mi się nie pokrywa.
Pewnie dlatego że dla dwóch odległości kręciłem lustrem. Wydaje mi się że lustro nr 1 i lustro nr 2 w najbliższej odległości od lustra nr 1 centrum lusterka ustawia się tubą lub uchwytami do przesuwania luster. Dobrze myślę czy jestem w całkowitym błędzie.

Co luzów to raczej nie ma luzów. Wszystko sprawdziłem. Przy małych prędkościach jest ok. Natomiast przy większych to już jest problem i widać taką falkę na łuku. Myślałem że to rozdzielczość krokowców albo za słaby silnik.

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 430
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

Re: Laser co2 150W

#6

Post napisał: abyss » 14 lip 2019, 02:21

krokowyplc pisze:
13 lip 2019, 15:12
Potem wracam do osią Z bliżej operatora (czyli max położenie od lustra nr 1 ) i wtedy mi się kropki nie pokrywają. Więc reguluję lustrem nr 1 ale jak ustawię centrum to jak przyjadę znowu lustrem nr 2 do lustra nr 1 to znowu mi się nie pokrywa.
Nie wspomniałeś "o ile" jest źle - 0.5mm 2mm 5mm? Mówię o strzale w lustro 2 w obu skrajnym pozycjach - najbliżej i najdalej od operatora.
a) piszę o zmianach pozycji lewo-prawo. Jak ci jeszcze jeździ w pionie, to już gorzej.
b) Zrób test jak poprzednio - dla pozycji wózek blisko-operatora oraz przy tubie. Zmierz ile masz przesunięcia.
2) Jak go skończysz, to bardzo ostrożnie przekręć WSZYSTKIE śruby regulacyjne na lustrze 2 o dokładnie taką samą wartość - np. 2 pełne obroty w prawo lub lewo (to zależy od tego ile masz możliwości). Dla wygody oznacz mazakiem śrubę.
3) Powtórz strzały i zobacz czy "rozjechanie" się zmniejszy czy zwiększy. Jeżeli jest lepiej to powtarzaj procedurę aż zacznie być niemal idealnie. Jak jest gorzej - to śruby w przeciwną stronę. także "po równo". Na tym etapie olej, że wszystko jest np. bardziej w lewym górnym rogu lusterek. Chodzi o to, by przy jeżdżeniu wózkiem do operatora i do tuby punkt się NIE przesuwał.
4) Jeżeli już wiesz "w którą stronę" jest lepiej, ale jest poza zakresem - to masz nieco większy kłopot. Ale załóżmy, że dałeś radę - więc opis sobie odpuszczę :)
5) Dopiero na tym etapie gdy już ci punkt nie lata po lustrze 2 zaczynasz ustawianie środka. Ponieważ nie wiem jakie masz zakresy regulacyjne to nie wnikam głębiej - ale to, co napisałem powinno pomóc.


Autor tematu
krokowyplc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 29
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: Laser co2 150W

#7

Post napisał: krokowyplc » 14 lip 2019, 16:51

Czyli najpierw reguluję tak aby blisko tuby i blisko operatora strzał był w to samo miejsce? Jeśli się zgadza to dopiero potem reguluję tubą?
A oś X? Różnice są różne. np. 5mm czasami mniej czasami więcej. Zawsze się upierałem przy tym centrum.

Dzisiaj podczas zabawy dostrzegłem dziwną rzecz. Jak strzelałem to na lustrze nr 1 była kropa o średnicy 3mm a na lustrze nr 4 to już miała z 8mm. Troszkę się zaniepokoiłem. Potem po regulacji już było ok. To wina ustawienia luster czy tuby. Bo niby problem zniknął ale nie znalazłem rozwiązania.

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 430
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

Re: Laser co2 150W

#8

Post napisał: abyss » 16 lip 2019, 00:08

"zwiększająca" się znacznie kropka - ale NIE bezpośrednio z tuby - to krzywe (tzn. zbyt mało płaskie lub "wyboiste") lustra. Wyobraź sobie, że odbija promień latarki folią aluminiową. Jak ja zemniesz i rozprostujesz to będziesz miał właśnie zamiast spójnej wiązki taką rozmytą plamę.

P.S. Oczywiście można też mieć zrypaną tubę, ale to przy regulacji luster raczej nie ustąpi :)

P.P.S.

Przyjęło się raczej, że osi oznaczamy tak:

X=wózek jeździ lewo-prawo, czyli zwykle na rampie.
Y=bliżej/dalej od operatora
Z=wysokość - czyli podnoszone stoły, głowice etc.
1 lustro=najbliższe lasera
2 lustro=śrdokowe
3 lustro=nad soczewką skupiającą

Oczywiście piszę o małych i typowych laserach, każdy może tam nazywać je jak chce - tylko może nie będzie zrozumiany.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”