Laser 60w
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Wy w ogóle słuchacie i czytacie co facet pisze i mówi? Przecież w 5:20 wyraźnie pokazuje beam combiner ( Jak np. ten http://www.lightobject.com/Pro-25mm-Bea ... -P872.aspx za 79$ ) - i to jest dokładnie to co powoduje, że widać czerwony promień (nie z lasera CO2 a z czerwonego lasera LED). Są też modele bezpośrednio wbudowane w szklane lasery CO2 - ale nie w tym wypadku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nigdy nie potrzebowali wgłębiać się w te tematyabyss pisze:Wy w ogóle słuchacie i czytacie co facet pisze i mówi? Przecież w 5:20 wyraźnie pokazuje beam combiner - i to jest dokładnie to co powoduje, że widać czerwony promień (nie z lasera CO2 a z czerwonego lasera LED).

"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 40
Paczuszka dziś dotarła, po rozpakowaniu miłe zaskoczenie.
Aby maszyna zmieściła się w drzwiach musiałem rozkręcić co najmniej z 30 śrub by oderwać podstawę od maszyny.
Maszyny jeszcze nie podłączyłem z braku czasu, ale myślę że w sobotę uda się ją odpalić.
Tak na szybko posprawdzałem czy elektronika jest dobrze zamocowana oraz okablowanie.
Wygląda wszystko OK ale do pewności przed odpaleniem jej posprawdzam jeszcze raz na spokojnie.
W porównaniu do mojej starej maszyny to ta jest olbrzym
Mam pytanie, z boku maszyny jest gniazdo lan, i w zestawie jest kabel internetowy, czy maszynę można podłączyć do modemu internetowega a łączność komputera z maszyna odbywała by się poprzez WI-FI ?
Czy jednak ten kabel musi iść bezpośrednio do komputera ?
Aby maszyna zmieściła się w drzwiach musiałem rozkręcić co najmniej z 30 śrub by oderwać podstawę od maszyny.
Maszyny jeszcze nie podłączyłem z braku czasu, ale myślę że w sobotę uda się ją odpalić.
Tak na szybko posprawdzałem czy elektronika jest dobrze zamocowana oraz okablowanie.
Wygląda wszystko OK ale do pewności przed odpaleniem jej posprawdzam jeszcze raz na spokojnie.
W porównaniu do mojej starej maszyny to ta jest olbrzym

Mam pytanie, z boku maszyny jest gniazdo lan, i w zestawie jest kabel internetowy, czy maszynę można podłączyć do modemu internetowega a łączność komputera z maszyna odbywała by się poprzez WI-FI ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Są routery które ludzie montowali nawet w środku maszyny - czyli da się. Jednak jeżeli masz już inny domowy router wfi i będziesz chciał podłączać się do niego przez wifi to ten w laserze musi być w trybie klienta - a to nie wszystkie obsługują. Trochę za skomplikowane na opis bez wiedzy co masz i co chcesz.slawek77 pisze:czy maszynę można podłączyć do modemu internetowega a łączność komputera z maszyna odbywała by się poprzez WI-FI ?
Co do twojej konkretnej maszyny - odkręć śrubę mocującą gniazdo uziemienia i sprawdź czy chassis maszyny jest faktycznie uziemione. U mnie byli zbyt zajęci by usunąć farbę - więc uziemienie maszyny było izolowane. Czym to grozi w wypadku przebicia wysokiego napięcia to się pewnie domyślasz. Zamiast spłynąć do ziemi będzie szukało najkrótszej drogi - np. przez twoją rękę. Zakładam, że masz wystarczającą wiedzę by się w tym grzebać - jak nie to wezwij elektronika który miał styczność ze starymi telewizorami CRT, bo w nich również były wysokie napięcia.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nie, to służy do podłączenia bezpośrednio komputera. Tyle, że musisz poustawiać adresy.slawek77 pisze: Mam pytanie, z boku maszyny jest gniazdo lan, i w zestawie jest kabel internetowy, czy maszynę można podłączyć do modemu internetowega a łączność komputera z maszyna odbywała by się poprzez WI-FI ?
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 40
Oni to chyba tak z każda maszyną bo stare maszyny delikatnie kopały i właśnie znajomy elektryk to robił.
Sprawdzę czy tam jest farba przed podłączeniem, i zrobię to jak opisałeś.
Moja stara maszyna ma jeden sterownik na dwa silniku, w tej nowej już wypas każdy silnik ma swój sterownik.
Jestem tez zaskoczony tym wentylatorem że jest taki wielki, pewnie teraz nie będzie problemu z wyciągiem dymu jak w starych maszynach.
I tu mam pytanie, czy można zamontować ten wentylator wyciągowy na zewnątrz ?
Nad wentylatorem zrobiłbym daszek tak by deszcz na niego nie leciał, tylko co z wilgocią ? czy nie zniszczy silnika.
Obudowę wiadomo trzeba zabezpieczyć bo morze rdzewieć z czasem.
Co do lan to się pobawię i przetestuję jak to dokładnie działa, a na razie podłączę ją USB
Sprawdzę czy tam jest farba przed podłączeniem, i zrobię to jak opisałeś.
Moja stara maszyna ma jeden sterownik na dwa silniku, w tej nowej już wypas każdy silnik ma swój sterownik.
Jestem tez zaskoczony tym wentylatorem że jest taki wielki, pewnie teraz nie będzie problemu z wyciągiem dymu jak w starych maszynach.
I tu mam pytanie, czy można zamontować ten wentylator wyciągowy na zewnątrz ?
Nad wentylatorem zrobiłbym daszek tak by deszcz na niego nie leciał, tylko co z wilgocią ? czy nie zniszczy silnika.
Obudowę wiadomo trzeba zabezpieczyć bo morze rdzewieć z czasem.
Co do lan to się pobawię i przetestuję jak to dokładnie działa, a na razie podłączę ją USB