Ładny bajer !!!

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych
Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 04 wrz 2006, 09:34

pit202 pisze:tak bedzie, moją córkę już uczę co widać po avatarze ;D
to jest corka?? zawsze myslalem ze to ty i nie moglem sie nadziwic, ze wygladasz tak MLODO :P

-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pit202 » 04 wrz 2006, 10:22

to jest corka?? zawsze myslalem ze to ty i nie moglem sie nadziwic, ze wygladasz tak MLODO
cóż moge powiedziec, moja córka jest bardziej do mnie podobna niż do listonosza ;P
wiec moze dlatego ?
PiteR

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: numerek » 04 wrz 2006, 11:04

tak się składa że mam nieszczeście być tym podłym pracodawcą i powiem wam że ten medal ma tez druga stronę medalu

na dziś potrzebuję 3 pracowników ślusarzy
wymagania nie sa wygórowane
wystarczy że będzie umiał spawac migomatem potrafi co nieco zagiąc na krawedziarce itp -ot zwyczajne roboty slusarskie
i co ano przychodzą ludziska - a to piekarz a to murarz ale ślusarza nie ma .......więc ok wezmę na przeszkolenie
no ale ile takiemu murarzowi trza zaplacić ? tyle co wykwalifikowanemu slusarzowi ?............eeee no chyba nie bo tak naprawdę to ja go uczę nowego zawodu ......nie raz nie dwa coś spieprzy i zaś straty ......

no dobra powiecie że trzeba zapłacić godziwie ślusarzowi to się znajdą -ale godziwie to ile ?
1500 czy może 2500 ?
na początek płacę około 2000 na rękę .......i nie ma chętnych
murarz dostaje około 1300 na rękę
jakie jest wyjście ?
ano takie ze postanowiłem zautomatyzowac całą linie produkcyjną tak aby operator nie musiał MYŚLEĆ -jedyne co ma zrobić to podac materiał
wówczas może nie będę musiał szukać fachowców -bo ci niebawem wszyscy wyjadą -wystarczy że znajdę w miarę kumatego piekarza czy innego specjaliste od marketingu -takich u nas pełno

więc szanowni panowie z punktu widzenia pracodawcy nie jest różowo -bo tak jeśli będziemy podnosić płace do góry to wkrotce strecimy rynek na rzecz innych krajów
tak się sklada że wiekszośc produkcji idzie na export i już teraz widzę że coraz gorzej się dzieje -chinczycy robią za pół darmo a klienrta nie interesuje że tam jest wyzysk -interesuje go jedynie cena końcowa
jak mi wzrosną koszty to trzeba bedzie zwinąć interes zgasić światło i jechac za chlebem jak reszta

nie twierdzę że należy płacić po 800 zl ale twierdzę że nie stać mnie aby zatrudniać kogoś na cały etat i płacić zus i podatki od tego co ten pracownik naprawdę zarabia -bo koszt wzrasta o 100 % - niestety państwo nasze kochane od maleńkości uczy nas oszustwa i w tym oszusztwie trwamy aż po grób

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 04 wrz 2006, 12:49

numerek pisze: nie twierdzę że należy płacić po 800 zl ale twierdzę że nie stać mnie aby zatrudniać kogoś na cały etat i płacić zus i podatki od tego co ten pracownik naprawdę zarabia -bo koszt wzrasta o 100 % - niestety państwo nasze kochane od maleńkości uczy nas oszustwa i w tym oszusztwie trwamy aż po grób
jezeli nie stac cie na to zeby pracownikowi oplacic wszystkich skladek to nie zatrudniaj pracownikow !!. Podejscie nie stac mnie to piernicze nie zaplaca skladki daje obraz jak mysla przedsiebiorcy w polsce wstyd. W niemczech od tego co pracownik dostaje na reke trzeba zaplacic jeszcze 80% tej kwoty na rozniaste podatki i inne ciulstwa ale rzadko kiedy sie zdarza naprawde rzadko ze pracodawca do obslugi maszyny wezmie kogos na czarno lub nie oplaci mu skladek. Tutaj gdyby go zlapali lub temu pracownikowi by sie cos stalo to firma leci na pysk, pracodawca bankrutuje i do paki. Dlatego dopooki sie zmieni sie podejscie polskich pracodawcoow nie poprawi sie absolutnie nic.

A co do konkurencyjnosci chiny itd. Od jakiegos roku w niemczech poszukuje sie bardzo wielu operatoroow CNC a wiekszosc firm nie wyrabia z zamowieniami. Jak mi to wytlumaczysz ?? Przeciez tutaj praca jest o wiele drozsza.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 04 wrz 2006, 18:39

niestety tez jest mi dane byc na emigracji, i ktos kiedys powiedzial ze poroze ksztalca, i to jest prawda, bo zobaczylem inne narody i ich sposob zycia i jak traktuje sie oszustow w spoleczenstwie.
bedac w polsce tez narzekalem ze to rzad, ze ktos ze cos. pawda jest taka ze mentalnosc wiekszosci poskiego narodu musi ulec zmianie (jesli chcemy aby bylo lepiej), bo rzad to wojewoda ktory byl soltysem ktory wczesniej byl zwyklym zjadaczem chleba. tak wiec jesli zlodziejstwo, kombinatorstwo, lapowkarstwo czy wykorzystywanie stolka urzedniczego do utrudniania innym zycia aby wydrzec lapowke jest tolerowane i praktykowane przez nas samych, najblizsza rodzine i znajomych to do kogo zal?
POZDRAWIAM

robolito
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: robolito » 17 wrz 2006, 20:46

Tak sobie czytam to wszytko od góry do dołu i zastanawiam się jak to możliwe, że jestesmy cholernie inteligentnym, pracowitym itd. narodem i dlaczeogo się zrobiło tak, że jest do góry nogami debile rządzą, a elita czyli my Polacy zarabiamy najgorzej gdzie jest podstawa tego szlamu? Komuna hmm. Następna sprawa skoro wszyscy wiedzą, że jest do bani czemu my naród potrafiący zebrać sie w całość i uderzyć pięścią w stół nie zbierzemy i nie zmienimy tego? Odp. będzie chyba szybka bo polak potrafi walczyć ale o czyjeś o swoje żołądki zapomniliśmy jak się powinno walczyć bo borykamy sie z tymi kłodami które nie powinny istnieć. Pracodawcy mówią nam koszta za wysokie, no tak racja ale co z tym zrobili aby to zmienić przecie to oni płacą te łapuwki hmmm ciekawe to jest dobre. Niech się kilka firm sciepnie na to aby dać im w łape co by było lepiej te które chcą aby tak naprawde było. albo inaczej załorzmy fundacje ala "Dajmy w łape będzie lepiej" każdy polak sciepnie się po zitka z swego podatku i tyle. Zwalczymy syf ich sposobem.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 17 wrz 2006, 23:01

"...jestesmy cholernie inteligentnym, pracowitym itd. narodem..."
- tak to pewnie tylko my sądzimy...
a inni myślą tak o sobie...

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 17 wrz 2006, 23:14

robolito pisze:(...)gdzie jest podstawa tego szlamu? Komuna hmm.
daruj sobie te radiomaryjne klimaty, bo owa "komune" w polsce zawdzieczalismy kaplitalistom z zachodu ktorzy po wojnie musieli dokonac podzialu swiata na strefy wplywow rosji i innych panstw. niestety z racji polozenia geograficznego padlo na polske i w polowie na niemcy.
natomiast dzisiejszy socjalisci (a juz na pewno mlode pokolenie z olejniczakiem na czele) nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci, za to co sie w polsce keidys dzialo. swoje marne polozenie zawdzieczamy TYLKO I WYLACZNIE chaniebnym rzadam prawicy pod znakiem AWS, ktora zafundowalna naszemu krajowi dzika prywatyzacje sprowadzajaca sie do wyprzedazy majatku panstwowego za bezcen. uswiadamiam rowniez, ze zenujaca niskei zarobki sa mazeniem liberalow spod znaku PO, gdyz to wlasie ta partia postuluje zniesienie tzw. pracy minimalnej, oraz obnizenie stawek za nadgodziny, ktore w dodatku mialy by byc wg ich pomyslu wyplacane np. raz na kwartal.
co do "komuny", to przypominam, ze to wlasnie te "wredne komuchy" wprowadzily nas do unii europejskiej, z ktorej teraz PISdziaki dostaja kupe szmalu i przypisuja to sobie za zasluge.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rokare » 17 wrz 2006, 23:48

może ja wtrącę coś od siebie
może nie na temat ale uważam ze warto :wink:

kiedyś przeprowadzono eksperyment w którym w pomieszczeniu zamknięto stado małp.
a na środku pomieszczenia postawiono drzewo do wspinaczki a na wierzchołku ułożono dużą ilość bananów. małpy były na początku karmione normalnie. a jeśli któraś chciała wspiąć się na drzewo i wziąć z niego banany to całe stado dostawało bardzo zimny prysznic. po pewnym czasie gdy którakolwiek próbowała wejść na drzewo to inne ją biły :twisted: żeby nie wchodziła po banany, a one same żeby nie dostały zimnego prysznicu. potem zaczęto im ograniczać jedzenie ale pomimo tego stado nie pozwalało aby któraś z małp weszła na drzewo z obawy przed prysznicem :roll:
potem zaczęto do stada wprowadzać nowe małpy a zabierać w zamian stare, gdy nowa małpa chciała wejść na drzewo po banany stare natychmiast ją lały mimo tego iż nie wiedziała co się stanie jak weźmie tego banana :twisted:

i co się okazało na koniec??

gdy w stadzie nie pozostała żadna stara małpa to te nowe również lały następna nową małpy jeżeli ta chciała wejść po banany mimo tego iż nie znały konsekwencji jakie by je czekały gdyby któraś wzięła jednak tego banana, mimo że zaczęto im ograniczaj jedzenie :???: :???:

historyjkę którą przytoczyłem słyszałem z opowiadań jeżeli coś przekręciłem to proszę poprawić.

czy duże firmy nie stosują podobnej praktyki przy zatrudnianiu nowych pracowników??

gdy przemyślałem morał tej historii doszedłem do wniosku że odzwierciedla ona w pewnym stopniu to co się dzieje w Polsce w polskim żadzie i w polskich firmach.......................

ale niech każdy sam wyciągnie z niej wnioski :wink:
hmm

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 18 wrz 2006, 00:20

powyższy problem jest dosyc zlożony
chciałem tu napisac dosyc duzy wywód ale po co ? żeby gość który spieprzył z kraju znów na mnie naskoczył ?
eeetam
powiem tylko jedno
jesli nie zmieni się roszczeniowa postawa ludzi to nadal tak bedzie
ci którzy się nie potrafili przystosowac nie mają pracy albo pojechali na obczyzne
dotyczy to wszystkich bez wyjątku
my polacy nauczeniu uważamy że cos nam się nalezy
otóż wyjasniam :
nic się nie nalezy jak nie zapracujesz to nie masz !!!
jak ci mało płaca załóż firmę i płać ludziom których zatrudniasz tyle ile sam chciałbys zarabiac !
po 3 miesiącach zwiniesz interes z długami
w tym kraju przy tych przepisach nie da sie nie oszukiwac !
i to się nie zmieni dopóki my nie pójdziemy do piachu !
pokolenie obecnych 40-to latków jest niestety skażone "nic nie robieniem"
bo my jeszcze pracowalismy w czasach kiedy za nic dostawalo sie wyplate
teraz trzeba pracować ....
albo dla kogoś i morda w kubel
albo dla siebie a wtedy zobaczysz jak to jest wieczne ciąganie po urzedach i płacenie bzdurnych opłat za byle co
i w efekcie do domu przynosisz marne grosze a siwizna na glowie powieksza sie z kazdym dniem .........

więc szanowni koledzy jak nie ma widoków na lepsze to wyjeżdzajmy z tego kraju i niech ostani zgasi swiatło ............
albo weż się do roboty dla siebie jak ci źle u kogoś pracowac !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”