może ja wtrącę coś od siebie
może nie na temat ale uważam ze warto
kiedyś przeprowadzono eksperyment w którym w pomieszczeniu zamknięto stado małp.
a na środku pomieszczenia postawiono drzewo do wspinaczki a na wierzchołku ułożono dużą ilość bananów. małpy były na początku karmione normalnie. a jeśli któraś chciała wspiąć się na drzewo i wziąć z niego banany to całe stado dostawało bardzo zimny prysznic. po pewnym czasie gdy którakolwiek próbowała wejść na drzewo to inne ją biły

żeby nie wchodziła po banany, a one same żeby nie dostały zimnego prysznicu. potem zaczęto im ograniczać jedzenie ale pomimo tego stado nie pozwalało aby któraś z małp weszła na drzewo z obawy przed prysznicem
potem zaczęto do stada wprowadzać nowe małpy a zabierać w zamian stare, gdy nowa małpa chciała wejść na drzewo po banany stare natychmiast ją lały mimo tego iż nie wiedziała co się stanie jak weźmie tego banana
i co się okazało na koniec??
gdy w stadzie nie pozostała żadna stara małpa to te nowe również lały następna nową małpy jeżeli ta chciała wejść po banany mimo tego iż nie znały konsekwencji jakie by je czekały gdyby któraś wzięła jednak tego banana, mimo że zaczęto im ograniczaj jedzenie
historyjkę którą przytoczyłem słyszałem z opowiadań jeżeli coś przekręciłem to proszę poprawić.
czy duże firmy nie stosują podobnej praktyki przy zatrudnianiu nowych pracowników??
gdy przemyślałem morał tej historii doszedłem do wniosku że odzwierciedla ona w pewnym stopniu to co się dzieje w Polsce w polskim żadzie i w polskich firmach.......................
ale niech każdy sam wyciągnie z niej wnioski