Nie dość że mają obrotowe narzędzia w suporcie, to jeszcze do tego wrzeciono frezerskie i na dodatek dwa wrzeciona tokarskie, jedno stałe drugie ruchome pzechwytujące.
http://www.gildemeister.com/en,turning,gmx250linear
Smutna myśl: swiat do przodu a my gdzieś z tyłu. Szkoda że specjaliści tak masowo wyjeżdzaja, ciekawe kto za to odpowiada??
Ktoś na pewno. Ostatnio firmy zadeklarowły że od września nastąpią podwyżki płac, co na to pan prezes NBP:
- nie zgadzam się!!!
Pieprz.... coś o inflacji a ludzi jak ubywa tak ubywa, aż płakać się chce że niedługo samemu trzeba będzie wyjechać.
A tak na marginesie jest ktoś z Łodzi, bo podobno stanęło kila fabryk bo nie ma ludzi do pracy?? Podobno urząd pracy oferuje mieszakanka pod Łodzia
hm coraz gorzej się robi

U mnie w Pile jedna z najlepiej rozwijających sie drukarni 10 na całym świeci "Winkowski" ma przestoje maszyn, bo odeszła ponad półowa operatorów.
Czy ktoś ma podobne obawy:
- że źle się dzieje w państwie Polskim
Trzeba chyba będzie wprowadzić nowe pojęcie "naród emigrantów", tak moji drodzy mój śp. dziadek emigrował do stanów bo ścigali go hitlerowcy, a dziś kto nas ściga?? Kto zmusza do emigracji- idioci w rządzie, martwią się inflacją bo zarabiając grubo ponad 30 tyś. miesięcznie i kto wie ile jeszcze na lewo, martwią się że będą musieli więcej płacić za kaszulki swoich córeczek, tak jak u pana Leppera, córeczka ubiera się w koszulki Gucci, aż krew się u człowieka gotuje. Tyle lat nie woli, tyle lat głupoty w rządzie i co?? Gówno, żadnego postępu, jak już się dostanie na góre to zapomina że ma jakiś obowiązek. Zawsze to kączyło się jednym upadkiem narodu i dziś też do tego dążymy, za pare lat jak już niebędzie żadnych speców w kraju to wznowu staniemy się państwem rolniczym, zdanie na łaskę i niełaskę japonczyków

Dobrze że są takie firmy jak Avia, Philips i inne firmy z rodowodem Poslkim należącym do międzynarodowego koncernu. Powiedzieli w prost panu prezesowi NBP- mam cię w dup...
uważaj z kim zadzierasz !!!
I ot zaowocowało to podwyżką- uf.... na razie spokój, trochę podwyżki, da się pożyć.
Piszę to dlatego bo chce was poinformować że za niedługo w Krajach uni zacznie obowiązywać jakieś prawo (nie znam jeszcze szczegółów) dotyczące pracowników z innych krajów i w rządzie aż strach ale na razie zachowują zimna krew. Pytacie się skad mam te info. troche kolegów w solidarności, jeden z SLD i PO. Aż płakać się chce.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-09-03, 23:40 ]
Tak na marginesie opiszę jeszcze prof. podejście firmy w której pracuje a obawiała się odejsciami specow od obróbki metali.
Więc podeszli do tego tak:
1.Zatrudnili na 4 miesiące 5 osobowy zespół ludzi.
2.Powierzyli im zadanie przeswietlenia zakładów zajmujacych sie obróbką metali na terenie kraju- główne cele- zbadać warunki soc. i płace.
3. Wynajęli prof firmę zajmującą się właśnie przeglądaniem firm pod różnymi kątami, lae głównie płace.
4.Firm miała prześwietlić całą Europę (w zasadzie tylko Anglię, Holandię, Irlandię i szkocję)
5.Wyciagnęli wnioski z 4 miesięcy badań i wyrównali płacę odpowiednio do lat doświadzczeń.
To się nazywa prof podejście.
A jak z wami. Co słychać u was w pracy?? Jakiś odzew w tej sprawie bo jestem na 100% przekonany że szefowie zdają sobie doskonale z tego pojęcie że nie długo zacznie sie jeszcze większy odpływ ludzi. Niesie to za sobą tak ogromne skutki na niekorzyść nas Polaków mieszkających "jeszcze" w Polsce że od pewnego czasu główni dyrektorzy u mnie w Philipsie prowadzą stałą rozmowę z naszym rządem. Są naprwdę zaniepokojeni faktem że rząd zamiast działać w tej sprawie na korzyść naszych firm to prowadzi politykę przeciwko firmą.
Piszę to bo uważam sie za Patriotę i nie chce aby głąby mną rządziły.