komputer do linuxcnc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Re: komputer do linuxcnc
Może obce configi, świeżej krwi dopuścić. Można by coś gdybać jakby pod Ubuntu tez fiksował.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
Jeśli masz stary konfig zrobiony na Ubuntu, czy choćby nawet na Debianie 2.6xx i wrzucasz do nowego Debiana 2.7xx to się to gryzie. Ja też musiałem wrócić do starszego LinuxCnc 2.6xx bo mi się na nowym 2.7xx stare chodzące konfigi nie odpaliły. Nie maiłem czasu się nad tym pochylić i zobaczyć co tam nie trybi bo maszyny potrzebne. Jak złapie na to nastrój i trochę czasu to zobaczę o co chodzi i dlaczego to nie działa.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Witam, mam chyba problem sprzętowy. W jednej z moich maszyn ( pierwszej ) , popełniłem ten błąd i upchnąłem komputer i sterowanie w jednej obudowie. Nigdy więcej. W upalne dni miałem czasem taką sytuację, że w pewnym momencie komputer się zawieszał, ekran robił się jakby rozmazany, nie mogłem nic zrobić z Linux'em , na nic nie reagował, jednak obróbka szła poprawnie do samego końca. Maszyna zrobiła co miała zrobić , wyłączyła do samego końca a ja musiałem restartować kompa. Czy może to być spowodowane przegrzewaniem się jednostki ? Od tego czasu poprawiłem chłodzenie i było ok, ale ostatnio kiedy moocno napaliłem w warsztacie znów problem powrócił... i szukam rozwiązania.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Raczej przegrzaniem się karty graficznej.
W takim przypadku czasem PC się nie resetuje i nadal działa "normalnie" tylko że bez grafiki.
Pozdrawiam
Tomasz
W takim przypadku czasem PC się nie resetuje i nadal działa "normalnie" tylko że bez grafiki.
Pozdrawiam
Tomasz
-
Zmieniłem GX270 na na Dell OptiPlex 960 + SSD San Disc 16GB. 21 sekund potrzebuje na start bo zmierzyłem

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
senio pisze:Zmieniłem GX270 na na Dell OptiPlex 960 + SSD San Disc 16GB. 21 sekund potrzebuje na start bo zmierzyłem . Nie ma czego porównywac w zasadzie. Poza tym RTAPI error to historia. Nie pojawił się już ani raz. Dobry sprzęt i z czystym sumieniem go polecam.
Normalnego Towera ogarnąłeś czy tą mniejszą obudowę ??? no i jak z kartą graficzną ??? dokładałeś coś czy na wbudowanym Intelu ??
-
Obudowy mniejsze. W środku nic nie dokładane. Maja procki E8500 i po 2GB ramu. Do tego te dyski SSD 16GB. Wszystko standardowo tak jak kupiłem. Grafika z płyty w tym kompie działa bez problemu. W sumie 4 kompy przyjechały dla mnie i kolegi. Jedna instalacja linuxa na czysto z wszelkimi aktualizacjami i ustawieniami. Dalej 3 kopie. Start z pena i przez ddBronsonboss pisze: ↑30 cze 2018, 22:31Normalnego Towera ogarnąłeś czy tą mniejszą obudowę ??? no i jak z kartą graficzną ??? dokładałeś coś czy na wbudowanym Intelu ??
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Super... No właśnie ja rozglądałem się za jakimś mniejszym niż normalny PC który teraz mam.. co prawda tego dostałem za darmo.. ale połowa 3/4 miejsca w środku puste
A te Delle w sumie małe, zgrabne, i drugi LPT low profile da się zapakować..