Kompensacja narzedzia na frezarce FANUC

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Kompensacja narzedzia na frezarce FANUC

#11

Post napisał: WZÓR » 22 lut 2009, 21:48

ziga88 pisze:Mam pytanie jak prawidlowo napisac program z kompensacja. ...
A o którą kompensację koledze chodzi ?
G41 - kompensacja średnicy lewostronna,
G42 - kompensacja średnicy prawostronna,
G43 - kompensacja odchyleń długości narzędzia,



Tagi:


Autor tematu
ziga88
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 72
Rejestracja: 04 maja 2008, 14:02
Lokalizacja: Okolice Gliwic

#12

Post napisał: ziga88 » 25 lut 2009, 12:51

chodzi o g41/g42, zreszta juz bylo omawiane to w temacie. Sprawdzilem porade wczesniejsze i dalej bez skutku.

Program wyglądał następująco

%
O1010
N100 G54
N102 G94
N104 T1 M6
N106 G90 G0 X-10. Y10. S1900 M3
N108 G43 H1 Z100.
N112 G1 Z99. F88.
N114 G42 D1 X0. F200.
N116 X50.
N118 G2 X50. Y-10. R10.
N122 G1 X0.
N124 G40 X-10.
N126 G0 Z125.
N128 M5
N130 M30
%

W korektorach wpisalem promien narzedzia 10, czyli teoretycznie powinien isc po zerze a szedl normalna sciezka zapisana w programie.

Moze problem leży w maszynie a nie w programie?

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#13

Post napisał: skoti » 25 lut 2009, 13:41

Długość ścieżki na ktorej jest pobierana korekcja musi byc większa niz promień narzędzia . Na fanuc często podaje sie promień a nie średnicę . Sprawdz moj program jest on napisany na fanuc O-MD jesli masz innego to musisz sobie dostosować początek choc pewnie pójdzie bez poprawek .


Autor tematu
ziga88
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 72
Rejestracja: 04 maja 2008, 14:02
Lokalizacja: Okolice Gliwic

#14

Post napisał: ziga88 » 25 lut 2009, 16:46

Poszedł ten moj program po zmianie promienia na mniejszy:) tak jak skoti napisał, pobierana korekcja musi byc wieksza od promienia narzędzia, i dlatego wcześniej mi to isc nie chcialo.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#15

Post napisał: skoti » 25 lut 2009, 18:45

Punkcik prosze :)


sleczkal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 03 lip 2009, 20:32
Lokalizacja: śląsk

#16

Post napisał: sleczkal » 09 gru 2011, 20:30

[ Dodano: 2011-12-09, 20:34 ]
witam, proszę o więcej inf. dotyczącej alarmu 041 (INTERFERENCJA W K.PR.NARZED.) - w programie wygenerowanym występuje problem - podejrzewam że może to być problem z odwrotną kompensacją G41/G42 - ale w tym przypadku zmienił by się tor ruchu. Co jest grane - PROSZĘ pilnie opomoc!!!!!!!!!!!!!!!!

Z góry dziękuję
Człowiek urodził się by tworzyć....

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#17

Post napisał: skoti » 09 gru 2011, 21:05

witam, proszę o więcej inf. dotyczącej alarmu 041 (INTERFERENCJA W K.PR.NARZED.) - w programie wygenerowanym występuje problem - podejrzewam że może to być problem z odwrotną kompensacją G41/G42 - ale w tym przypadku zmienił by się tor ruchu. Co jest grane - PROSZĘ pilnie opomoc!!!!!!!!!!!!!!!!
Narzędzie nie może przejść przez któryś z wewnętrznych promieni ponieważ promień tego narzędzia jest większy lub równy promieniowi w programie . Zmniejsz promień narzędzia w korekcjach , jeśli nie możesz ze względu na wymiary detalu to musisz poprawić program .


sleczkal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 03 lip 2009, 20:32
Lokalizacja: śląsk

#18

Post napisał: sleczkal » 09 gru 2011, 21:51

skoti pisze:
witam, proszę o więcej inf. dotyczącej alarmu 041 (INTERFERENCJA W K.PR.NARZED.) - w programie wygenerowanym występuje problem - podejrzewam że może to być problem z odwrotną kompensacją G41/G42 - ale w tym przypadku zmienił by się tor ruchu. Co jest grane - PROSZĘ pilnie opomoc!!!!!!!!!!!!!!!!
Narzędzie nie może przejść przez któryś z wewnętrznych promieni ponieważ promień tego narzędzia jest większy lub równy promieniowi w programie . Zmniejsz promień narzędzia w korekcjach , jeśli nie możesz ze względu na wymiary detalu to musisz poprawić program .
Dziękuję skoti,
może zadam głupie pytanie ale na czym ma polegać poprawa programu? Jeżeli mam zadeklarowane narzędzie fi25 w programie, a narzędzie w sterowaniu ma D=12,5 = to co robię nie tak??. Wygenerować mam program na narzędzie o średnicy np. d=25.1??

2) a drugie mam pytanie - dlaczego wstawiając G41 lub G42 zawsze otrzymuję ten sam identyczny program???
Człowiek urodził się by tworzyć....

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#19

Post napisał: WZÓR » 09 gru 2011, 22:15

sleczkal pisze:...może zadam głupie pytanie ale na czym ma polegać poprawa programu? Jeżeli mam zadeklarowane narzędzie fi25 w programie, a narzędzie w sterowaniu ma D=12,5 = to co robię nie tak??. Wygenerować mam program na narzędzie o średnicy np. d=25.1??
.. np. , ale ja użyłbym mniejszego (średnicą) freza.
2) a drugie mam pytanie - dlaczego wstawiając G41 lub G42 zawsze otrzymuję ten sam identyczny program???
Gdyż programujesz kontur .
Od G41 lub G42 zależy , na której stronie konturu ustawi się frez.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#20

Post napisał: skoti » 10 gru 2011, 17:57

WZÓR pisze:sleczkal napisał/a:
...może zadam głupie pytanie ale na czym ma polegać poprawa programu? Jeżeli mam zadeklarowane narzędzie fi25 w programie, a narzędzie w sterowaniu ma D=12,5 = to co robię nie tak??. Wygenerować mam program na narzędzie o średnicy np. d=25.1??

.. np. , ale ja użyłbym mniejszego (średnicą) freza.

Dokładnie , albo w CAM daj większy frez albo w maszynie załóż np fi 24 . Zresztą w maszynie jeśli wpiszesz na korekcji 12.49 to już program przejdzie lecz wtedy nie masz możliwości przepuszczenia programu na większej średnicy . Możesz tez w CAM-ie zaokrąglić wewnętrzne promienie geometrii do obróbki promieniem np 12.52 .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”