Kompaktowy drewniak CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Masz nadzieje skrobnąć aluminium, ale z taką zetką i krzyżakiem kiepsko to widzę - straszna cienizna bez wzmocnień. Do tego jeszcze prowadnice otwarte (nie są złe, ale w takim ustawieniu jak u Ciebie, będą rozginane przy ruchach w osi Y). Mój drewniak miał solidną zetkę i krzyżak (tak mi się przynajmniej wydawało). Aluminium chapał nieźle, ale musiałem przez to 3 razy w roku rozbierać i składać te elementy. Teraz jak wymieniłem je na aluminium, to dopiero wyszło jak drewno i to 4x tyle co u Ciebie, gnie się jak jak sprężyna. Musiałem w jakimś transie to wcześniej montować, bo wyszło że śruba jest krzywo osadzona. Przy aluminiowych elementach zaczęło się ciąć na końcach osi X jak diabli. Wcześniej po prostu krzyżak dopasowywał się do sytuacji i wszystko grało (w jednym miejscu było nawet 1.5mm odchyłki). Zetka z kolei przy frezowaniu grubych (30mm) materiałów cięła mi stożki w otworach (0.1-0.2 różnicy na dole na minusie). Nauczony doświadczeniem, stwierdzam że w małych drewniakach zetkę i krzyżak warto zrobić z aluminium (chociaż z formatki 10-ki). Koszta nie wyjdą duże, ale przynajmniej będzie to sztywniejsze i zaoszczędzi się rozczarowań. Drewna tam się więcej nie napakuje, bo nie ma gdzie.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Sklejka była cięta frezem 3mm, promienie narożników wewnętrznych mają 1.5mm. Sklejka jest jednak dość miekka więc nie było potrzeby uwzględniania tolerancji, wszystko jest cięte "na zero". Dzięki temu wszystkie elementy wchodzą lekko na wcisk. Po skręceniu śrubami niwelowane są także promienie wewnętrznych narożników i konstrukcja staje się bardzo sztywna.
Gdybym jednak chciał wycinać taką konstrukcję z twardszego materiału (np metalu) to bez wątpienia trzeba by założyć jakąś tolerancję.
Gdybym jednak chciał wycinać taką konstrukcję z twardszego materiału (np metalu) to bez wątpienia trzeba by założyć jakąś tolerancję.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: