Komunikacja po kablu DC

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3476
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Komunikacja po kablu DC

#1

Post napisał: pitsa » 03 maja 2020, 11:36

Mam na końcu kilkudziesięciometrowego kabla zasilającego DC 12V silnik BLDC. W centrali włączam zasilanie ale na końcu nie wiem w jakich warunkach ten silnik pracuje. Muszę tam wykryć "zdarzenia" i dać informację do centrali o konieczności wyłączeniu silnika. W centrali "notuję" czasy wystąpienia zdarzeń. Najprościej byłoby informację zwrotną przesłać jakimś esp po wifi. Tak już robię z pomiarami temperatur. Zastanawiam się czy dałoby radę tym samym kablem zasilającym przesyłać jakieś informacje. Wystarczy aby po stronie silnika dołączyć coś co nada sygnał "wyłącz mnie", a po stronie zasilacza coś co niezawodnie to odbierze.

Czy jest jakaś komunikacja, którą można zastosować na kablu zasilającym DC?

Jest to realne do zrobienia jakimś prostym sposobem?


"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4132
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Kominikacja po kablu DC

#2

Post napisał: tuxcnc » 03 maja 2020, 15:46

pitsa pisze:
03 maja 2020, 11:36
Jest to realne do zrobienia jakimś prostym sposobem?
Teoretycznie jest to proste.
Trzeba na sygnał stały nałożyć sygnał zmienny wysokiej częstotliwości. Nie mówię o mikrofalach, tylko żeby się te sygnały dało łatwo rozdzielić dławikiem i kondensatorem.
W praktyce może to być wrażliwe na zakłócenia, albo samo być źródłem zakłóceń.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1205
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Kominikacja po kablu DC

#3

Post napisał: TOP67 » 03 maja 2020, 15:55

W ten sposób działa zasilanie wzmacniaczy antenowych. Jednym kablem idzie DC i sygnał antenowy. Teraz w ten sposób robi się zasilanie po Ethernecie PoE.


mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 314
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Kominikacja po kablu DC

#4

Post napisał: mineque » 03 maja 2020, 16:03

Pytanie czy nie szybciej i taniej i lepiej rzucić drugi przewód

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3476
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Komunikacja po kablu DC

#5

Post napisał: pitsa » 03 maja 2020, 18:57

PoE to wykorzystane dwóch par nie używanych w komunikacji.
Obrazek

Może rzeczywiście szybciej zmienić kable... na skrętkę.
Na allegro jest KABEL UTP 5E ZEWNĘTRZNY CU ŻEL SKRĘTKA MIEDŹ karton 305m za 349zł.
0,51mm2 jeden przewód, x 3 daje 1,5mm2 i zostaje jedna para sygnałowa.

potem eksperymenty na tych dwóch przewodach:

np. od strony silnika podawać tylko mały prąd, byleby tylko dioda LED świeciła, nie będzie problemu z zakłóceniami, i w centrali patrzeć na nią - byłaby to taka optoizolacja. ;-)
Albo parą sygnałową nadawać "tętno" o dobranej częstotliwości - jakiś prosty generator na ne555 i sprawdzać w centrali czy jest "tętno" - jest ok.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1205
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Komunikacja po kablu DC

#6

Post napisał: TOP67 » 03 maja 2020, 19:07

pitsa pisze:
03 maja 2020, 18:57
PoE to wykorzystane dwóch par nie używanych w komunikacji.
Obrazek
Nie zawsze. Są różne standardy, również takie, które wykorzystują tylko 2 pary przewodów jednocześnie do zasilania i transmisji.


GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 636
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Komunikacja po kablu DC

#7

Post napisał: GumiRobot » 04 maja 2020, 10:05

rs485 over dc power line


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: Komunikacja po kablu DC

#8

Post napisał: 251mz » 04 maja 2020, 10:48

https://www.dcc24.eu/node/3
https://www.dcc24.eu/node/5

A coś takiego jak DDC?
Wykorzystują to do sterowania kolejkami na makietach gdzie tylko plus i minus idą po torach.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3476
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Komunikacja po kablu DC

#9

Post napisał: pitsa » 04 maja 2020, 11:28

rs485 over dc i DDC

A jednak jest coś takiego. ;-)

Tu idea, jak wspomniał tuxcnc, z dławikami i kondensatorami:
Obrazek
http://e2e.ti.com/support/interface/f/1 ... 85-2-wire-

Obrazek
https://e2e.ti.com/support/interface/f/138/t/709579

i są dedykowane układy do komunikacji DC:
http://www.bestrong-ele.com/

https://www.eetimes.com/combine-power-f ... ripherals/#
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


zbimuch
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 03 wrz 2007, 22:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Komunikacja po kablu DC

#10

Post napisał: zbimuch » 05 maja 2020, 14:30

może się przydać , trochę inne podejście do rozwiązań transmisji danych i POE
standard => BroadR- Reach ,
komunikacji ethernetowej po jednej skrętce ->
Full-duplex operation at 10 Mb/s and 100 Mb/s over one, two and four pairs of unshielded twisted pair cable up to 1,000m, depending on cable quality
z możliwością powieszenia na tym kablu również POE
link poniżej ,
https://www.broadcom.com/products/ether ... oadr-reach
technologia stosowana w przemyśle i w innej wersji w przemyśle samochodowym
widziałem juz przejściówki z USB na BR /to wersja oczywiście bez POE/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”