Komunikacja po kablu DC

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 343
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Komunikacja po kablu DC

#11

Post napisał: emsc » 05 maja 2020, 19:17

Jest dużo możliwych rozwiązań i będą zależały od przekroju przewodów i prądu pobieranego przez urządzenie, przebiegu poboru prądu w czasie, odległości, wymaganej prędkości transmisji, charakteru innych zakłóceń, wymagań odporności na zakłócenia, przepięcia, zakłócanie otoczenia, czy ma być jednokierunkowo czy pełen duplex itp.
W twoim przypadku dobre rozwiązanie to rozwiązanie przede wszystkim GOTOWE albo prawie gotowe, bo takie będzie dla ciebie najtańsze niezależnie od komplikacji układu. Co innego w produkcji. A z najtańszych najprostsze to po prostu JEDEN dodatkowy przewód. Bo przy kilkudziesięciu metrach nic tańszego i lepszego nie znajdziesz. Krążek 100m przewodu elektrycznego 3x1,5 linki w detalu to pewnie ze 150zł. Cieńszy będzie jeszcze tańszy. Bez żadnego wysiłku osiągniesz kilkadziesiąt kbps.



Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3450
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Komunikacja po kablu DC

#12

Post napisał: pitsa » 06 maja 2020, 07:02

Przy następnej pełni księżyca, bo limit wydatków już przekroczyłem (zaraz jadę po moje nowe koła, pierwsza wymiana w serwisie, następne już sam) kupię "skrętkę zewnętrzną w żelu", szpula 300 metrów za 339zł. Wydaje mi się to dość uniwersalne rozwiązanie na komunikację i zasilanie.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5339
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Komunikacja po kablu DC

#13

Post napisał: oprawcafotografii » 06 maja 2020, 07:09

Zasilanie zmienić na 24 czy 48V na końcu przetworzyć z powrotem na stabilne 12V,
jako kabel byle jaka skrętka i będzie działać. DOkładnie tak samo działa od dawna PoE...

q


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 343
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Komunikacja po kablu DC

#14

Post napisał: emsc » 06 maja 2020, 08:29

pitsa pisze:
06 maja 2020, 07:02
Przy następnej pełni księżyca, bo limit wydatków już przekroczyłem (zaraz jadę po moje nowe koła, pierwsza wymiana w serwisie, następne już sam) kupię "skrętkę zewnętrzną w żelu", szpula 300 metrów za 339zł. Wydaje mi się to dość uniwersalne rozwiązanie na komunikację i zasilanie.
Skrętka jest do transmisji danych a nie do zasilania. Tego się używa z konieczności a nie celowo. Do zasilania czegoś mocniejszego bez sensu z uwagi na straty.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3450
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Komunikacja po kablu DC

#15

Post napisał: pitsa » 06 maja 2020, 08:45

Oj tam, to ledwie 20-30W max będzie, a przy tym ile nowych możliwości do zabawy, a w wykopie do kolejnego punktu i tak poprowadzę to w gładkiej rurce pex. ;-)

Tym razem nie posłucham się ważnej rady ale bardzo Ci dziękuję, że czuwasz. :-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 343
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Komunikacja po kablu DC

#16

Post napisał: emsc » 06 maja 2020, 17:37

30W to jest 2,5A na 12V albo 1,3A na 24V. To się w żaden sposób na skrętkę nie nadaje, nawet na krótkich odcinkach.
Po drugie kabli ziemnych nie układa się w PEX-ie, tyko bezpośrednio w gruncie i daje taśmę wyżej. Pomyśl dlaczego.

Czasami zaglądam, ale moja chęć do udzielania porad w internecie jest już znikoma. Bo i tak dziadostwo zawsze wygrywa i durne pomysły technicznych durniów. A to nie jest moja bajka.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3450
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Komunikacja po kablu DC

#17

Post napisał: pitsa » 06 maja 2020, 20:59

Tak mam niebieską taśmę - rolkę folii. Energetyczny kabel kładłem w profesjonalnej osłonie, na odpowiedniej głębokości z zachowaniem zasady oznaczania niebieską folią ponad kablem. Tu akurat projekt jest "nietypowy", na moim gruncie i z bezpiecznymi napięciami dla zabawy w przyjemne z pożytecznym. Aktualnie urządzenie zasilane jest kablem jak do lampek czyli OMYp 2x0,75mm. Jedna para ws skrętce ma 1mm2 więc będzie ok. Zastrzeżenia można mieć co do grubości izolacji. 30W nie przekroczę, bo idę w jak mniejsze moce. Na pw wyślę co to jest, tak tylko dla informacji. :-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1147
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Komunikacja po kablu DC

#18

Post napisał: TOP67 » 06 maja 2020, 21:15

pitsa pisze:
06 maja 2020, 20:59
Jedna para ws skrętce ma 1mm2 więc będzie ok.
Gdzie znalazłeś taką skrętkę?
Przewód 24 AWG ma 0,2 mm²

Dodane 6 minuty 46 sekundy:
To jest tabela z przekrojami i obciążalnością prądową

https://www.gimmik.net/blog/konwersja-a ... low-kilka/

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3450
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Komunikacja po kablu DC

#19

Post napisał: pitsa » 06 maja 2020, 22:21

Mój błąd. Pomyliłem ze średnicą 0,51mm. ;-)
Czyli 0,2mm² x 3 < 0,75mm² które teraz mam... i wychodzi na to, że muszę posłuchać emsc. :-)

OMY 3x1mm²?
To już lepiej 4x1mm² - bardziej uniwersalne bo będą 2 pary. 100m za 230zł

Miałem dwa przypadki gdy palił mi się przewód dwużyłowy - były iskry jak w amerykańskim filmie. Pierwszy przypadek to przewód odkurzacza. Jarało się jakby to był lont, a nie kabel. Wyrwałem go z gniazdka szybciej niż zadziałał bezpiecznik. Drugi przypadek miesiąc temu. Wiertarka celma - wybuch kabla aż rozerwało izolację. Stary skręcony kabel, zwarcie między żyłami, duży prąd, wysoka temperatura, gazy wewnątrz i "bum".
Gdyby to były kable 3 żyłowe zadziałałaby różnicówka zamiast bezpieczników.

A jak to jest przy zasilaniu DC? Uziemienie ma jakiś sens. Robi się jakieś zabezpieczenia typu różnicówka czy wystarczy tylko dobrany do obciążenia bezpiecznik topikowy?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 343
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Komunikacja po kablu DC

#20

Post napisał: emsc » 07 maja 2020, 05:17

Kable się czasami palą a dzieje się to głównie z powodu niefrasobliwego zginania i zwijania. Niektóre tworzywa z czasem też się degradują, robią się albo kruche albo lepkie i płyną. nie bez powodu są kable i tanie i drogie a stosunek cen przekracza 2x. Pomijając cenę miedzi która jest czynnikiem podstawowych przy kablach o prostej konstrukcji.
Żeby sobie nie zrobić kuku przy zasilaniu niskonapięciowym, musisz bardzo uważać na straty na przewodzie. Czym innym jest spadek 5V przy 230V a czym innym spadek 5V przy 12V, prawda? Uczciwie zmierz pobór prądu i dobierz taki przekrój, żeby straty omowe nie rozłożyły całej roboty na łopatki. Kabel to zasadniczo tania rzecz i tu nie należy oszczędzać na przekroju. Nigdy!
Przy małych napięciach dawanie uziemienia nie ma sensu bo to jest zabezpieczenie przed porażeniem. Przewód w ziemi jest bezpieczny o ile jest to przewód ziemny i jest poprawnie ułożony. A zwarcie czy inna awaria na odbiorniku tak czy siak musi być przewidziana i musi być do tego odpowiednie zabezpieczenie. I tu znowu uwaga - do niskich napięć nie stosuje się sprzętu właściwego dla energetyki z uwagi na straty. Jeśli już proste rozwiązanie, to z branży samochodowej. I trzeba pamiętać, że każdy bezpiecznik topikowy to także opornik, niestety.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”