Kolejność dróg Narzędzi

Alphacam

Autor tematu
MichałKoszał
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 17
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:15
Lokalizacja: z internetu

Kolejność dróg Narzędzi

#1

Post napisał: MichałKoszał » 28 mar 2018, 13:22

Witam
Gdy w alphacamie ustawiam np. wiercenia to kolejność wierceń jest zgodna z kolejnością pisania geometrii. A moje pytanie jest jak zmienić kolejność dróg Narzędzi by maszyna robiła jak najkrótsze odcinki (przebiegi)? bo zazwyczaj kolejność tworzenia geometrii temu nie sprzyja.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc


Michał Koszał


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1255
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Kolejność dróg Narzędzi

#2

Post napisał: zibi » 28 mar 2018, 13:28

Może w camie jest optymalizacja przejazdów po najkrótszej drodze.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


boro76
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 93
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Kolejność dróg Narzędzi

#3

Post napisał: boro76 » 02 kwie 2018, 10:40

Kolejność obróbki ustawisz w menu Edycja",polecenia "pierwszy, kolejny", tam wybierz polecenie "Auto lub Wybrane auto" . Kolejność ustawisz również w oknie operacji.
Obrazek
Obrazek


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 110
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

Re: Kolejność dróg Narzędzi

#4

Post napisał: kuba1im » 02 kwie 2018, 10:47

Poleceniami pierwszy/kolejny ustawisz też kolejność wiercenia. Nie musisz koniecznie o tym myśleć tworząc geometrię.


Autor tematu
MichałKoszał
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 17
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:15
Lokalizacja: z internetu

Re: Kolejność dróg Narzędzi

#5

Post napisał: MichałKoszał » 06 kwie 2018, 15:57

oooooo super. własnie o to mi chodziło. dzięki wielkie kuba1im i boro 76
Michał Koszał


Kishon
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 16 sty 2020, 10:15

Re: Kolejność dróg Narzędzi

#6

Post napisał: Kishon » 28 wrz 2020, 21:16

Sam od niedawna używam Alphacam'a. Wybór dróg narzędzia to porażka. Niby fajnie, że można ręcznie je poprzesuwać, ale jak dostaję projekt z setką kieszeni i otworów, to ręczne ustawianie manualne nie wchodzi w rachubę. Kiepsko, że program nie optymalizuje tego automatycznie!


boro76
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 93
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Kolejność dróg Narzędzi

#7

Post napisał: boro76 » 30 wrz 2020, 21:38

Jest automatyczne sortowanie , dwa posty wyżej masz podane gdzie jest. Możesz sortować przez ścieżkę lub geometrie.
Kolejność obróbki ustawisz w menu Edycja",polecenia "pierwszy, kolejny", tam wybierz polecenie "Auto lub Wybrane auto" . Kolejność ustawisz również w oknie operacji.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Alphacam”