Kamera - odbiór sygnału

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Kamera - odbiór sygnału

#1

Post napisał: tomcat65 » 07 lis 2015, 03:26

Szanowni koledzy.
Kiepski ze mnie elektronik, ale coś tam dłubię. Czysto teoretycznie - na razie - rozpracowuję pewien projekt, lecz bez wiedzy odnośnie działania kamery/aparatu nie ruszę dalej.
W projekcie użyta ma być kamera monochromatyczna.
Generalnie kamera/aparat robi ujęcie, przetwarza, wysyła lub zapisuje dane. Wynikiem jest obraz.
Mnie interesuje, w jakiej postaci wysyła ten obraz? Z całego ujęcia interesują mnie tylko jasne ( białe ) piksele - rasista jestem, czarne out :), więc z całej paczki danych trzeba odsiać niepotrzebne, a zapisać jasne tylko jako numer wystąpienia takowych. Dalsza obróbka danych ma ustalić współrzędne pikseli.
Czy paczka danych to jeden ciąg sygnałów modulowanych amplitudą/czasem dla odwzorowania poziomu jasności? czy dwa sygnały - zegarowy i sygnałowy z jakimś sposobem kodowania jasności?
Dane mają być zbierane przez mikrokontroler ( AVR ). Częstotliwość sygnału - czy AVR da radę odebrać ( ponoć do 4MHz może )?
Znajdzie się tu spec w tej dziedzinie?
Będę naprawdę niezmiernie wdzięczny.
P.S. Oczywiste pytanie - jaka kamerkę ( nowa/demobil ) o niewielkiej na początek rozdzielczości do testów można by użyć?



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3444
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Kamera - odbiór sygnału

#2

Post napisał: pitsa » 07 lis 2015, 08:33

Co dokładnie chcesz uzyskać?
A. Współrzędne liniowe do których wystarczy kamera liniowa lub "linear optical sensor"? Przykład zastosowania: http://www.mikrobest.pl/wysiwyg/FileUpl ... iniowa.pdf
linear optical sensor to taka linijka z fotodiodami 128x1pixeli: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 4314000047 - http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/tsl1401.pdf
B. Współrzędne 2D? Przykład z użyciem raspberry i openvx.

Jaka ma być szybkość uzyskania informacji?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6827
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#3

Post napisał: pukury » 07 lis 2015, 11:14

witam.
musisz coś dokładniej powiedzieć .
pytanie jest - czy to obraz statyczny - czy zmienny w czasie ( dynamiczny ) ?
czyli - robisz fotkę czy film .
tanie czarno białe kamery z allegro wystawiają sygnał video.
do kompa możesz go wpuścić za pomocą takiego " gwizdka " na usb.
ale latencja jest spora - do ruchu cienko.
też coś tam z tym dłubię - ale w zupełnie innej dziedzinie.
jak fotki to jak napisał kol. - skaner płaski .
na allegro są i kamery przemysłowe mono z odpowiednimi obiektywami - ale dość drogie.
najtrudniej chyba będzie z softem - koledzy od montażu smd coś pewnie wiedzą.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#4

Post napisał: tomcat65 » 07 lis 2015, 13:18

Chcę uzyskać obraz 2D, a w efekcie przeliczeń 3D :).
Przyjrzę się temu rozwiązaniu z Raspberry.
Obraz jest statyczny, ujęcia robione na sygnał wywoławczy, zapis danych i kolejne ujęcie.
Obiekt oświetlany laserem liniowym, więc w obrazie będzie linia łamana i tylko ona mnie interesuje.
Już się domyślacie ? :)


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6827
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#5

Post napisał: pukury » 07 lis 2015, 14:16

witam.
no to taki david laser skaner - w pewnym sensie :lol:
w sumie to musisz narobić fotek .
robiłem coś podobnego - stół obrotowy i co kilka stopni - fotka .
z tej stronki - http://www.elektronika.ba/832/turntable ... equipment/
tylko zamiast obracać tacką przesuwasz laser.
myślę że do tego wystarczy zwykły aparat cyfrowy - kompakt.
musisz tylko zrobić zewnętrzne zasilanie i wyprowadzić spust migawki.
o ile dobrze zrozumiałem o co chodzi.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3444
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#6

Post napisał: pitsa » 07 lis 2015, 17:49

"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#7

Post napisał: tomcat65 » 07 lis 2015, 20:40

Kiedyś bawiłem się David laser skaner'em, ale to nie to.Mój zamysł jest inny.
Nie znam się na programach graficznych, nie używam, więc nie mam rozeznania co potrafią. Idea robienia fotek: gdyby kkóryś z programów mógł rozbić ujęcie na piksele zgodnie z rozdzielczością aparatu, wyodrębnić te piksele, które mnie interesują i zapisać je do pliku, była by do rozważenia. Ale generalnie chcę uniknąć zewnętrznego oprogramowania, przesyłu po USB do komputera. Całość operacji ma wykonywać mikrokontroler, bez udziału systemu operacyjnego, jaki np. w raspberry jest konieczny.
Mój skaner ma działać następująco:
-obrotowy stół ustawia się w 4 pozycjach co 90 st.
-z góry ruchoma głowica z laserem i kamerą przesuwa się poziomo o zadany krok (rozdzielczość) i robi kolejne ujęcia.
W sumie kilka prostych działań matematycznych pozwoli na obliczenie współrzędnych XYZ zarejestrowanych pikseli.
Dlatego chcę się dobrać do bezpośredniego sygnału z kamery - nie przetworzonego do transmisji USB - aby móc go już na wstępie obrobić.
W sumie najlepszy byłby sygnał - dwa - w postaci: jeden zegarowy, do liczenia kolejnych pikseli, drugi amplitudowy do poziomu jasności ( tu prostym dyskryminatorem progowym można by już odsiać czarne :) ).
Pod warunkiem, że dane wysyłane są w postaci np. lewy górny piskel pierwszy, kolejny w lini aż do jej końca, następna linia i aż do końca. Jakieś przeploty, wysyłanie co drugą linię byłyby problemem.
Wiem, że utrudniam :), ale taką mam koncepcję.

P.S. Do maliny są kamerki, do Atmegi (arduino ) nie. A niestety za mało umiem, aby zgrać jedno z drugim :).


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6827
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#8

Post napisał: pukury » 07 lis 2015, 21:45

witam.
bezpośredni sygnał z kamery - czy chodzi o matrycę ?
z aparatu o rozdzielczości jakieś tam na fotce masz tyle na tyle pikseli.
tak czy siak - obawiam się że analiza obrazu na atmedze może być problematyczna.
a jak już przetworzysz to co dalej ?
jakiś plik wynikowy chyba musi być.
więc kompa i tak nie ominiesz.
normalne stacje mają co robić przy takich zabiegach .
zresztą nie znam się dogłębnie na tych sprawach.
poza tym pisałeś o linii z lasera.
może zastosuj kamerę czarno białą i laser podczerwony - kamera zafiltrowana na światło widzialne.
powinno to ograniczyć ilość danych .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3444
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#9

Post napisał: pitsa » 07 lis 2015, 22:06

A! Zabawa na niskim poziomie. Pogratulować wyzwania! :-)

Używam rpi z kamerkami do monitoringu. Motion jest do tego bardzo praktyczny i szybki do zastosowania stąd polecane linki wcześniej.

Z tego co widzę to są kamerki do arduino:
http://www.instructables.com/id/How-to- ... /?ALLSTEPS
ale to tylko pobranie pliku jpg i przesłanie go do obróbki w kompie.

Może jednak na początek łatwiej byłoby z "linijką":
http://playground.arduino.cc/Main/TSL1402R
http://arduining.com/2014/03/26/using-t ... h-arduino/
http://mauromombelli.com/2015/02/20/TCD1201D.html
tylko to komplikuje konstrukcję...
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6827
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 07 lis 2015, 22:44

witam.
pisałem o fotkach i ich obróbce na model 3d.
dlatego że popełniłem taki zestaw - 96 aparatów jednocześnie wyzwalanych.
fotki z tylu pozycji pozwalają wygenerować plik xx.stl.
jeden " strzał " i po sprawie.
zajmowałem się tylko stroną sprzętu - soft jaki był nie wiem.
ale stacja miała co robić - z tego co wiem.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”