Kamera - odbiór sygnału

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3450
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#21

Post napisał: pitsa » 25 kwie 2017, 19:36

Może kamera z myszki się do czegoś w CNC przyda?
http://hackaday.com/2016/11/21/diy-opti ... cal-mouse/ :mrgreen:

[youtube][/youtube]


"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Tagi:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2933
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

Re: Kamera - odbiór sygnału

#22

Post napisał: mc2kwacz » 06 maja 2018, 23:24

Możesz wziąć dowolną kamerę kolorową, która ma wyjście s-video. Tam jest osobno sygnał luminacji i koloru. Sygnał luminacji spróbkujesz linia po linii do macierzy przez DMA do zewnętrznej kości SRAM, albo zeskanujesz mały fragment do wewnętrznego RAM procesora, albo odczytasz każdą linię w precyzyjnym wyliczonym punkcie czasowym i będziesz miał wektor. Do zrobienia na dowolnym małym dsPIC a jak się postarać to nawet PIC18 pociągnie. Zależy ile tych próbek będziesz chciał mieć i czy wektor wystarczy, bo nie czytałem wątku od początku i nie wiem do końca o co biega. Będzie to znacznie prostsze niż robienie interfejsu USB, ściąganie całej ramki i jej postprocessing. Takie rzeczy dopiero wówczas, gdy obróbka całego obrazu jest niezbędna.


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Kamera - odbiór sygnału

#23

Post napisał: tomcat65 » 09 cze 2018, 00:30

Fajnie, że ktoś się jeszcze po takim czasie odezwał.
Zycie niestety płata figle, i za mało mi go zostało na takie rzeczy.
Wobec powyższego - projekt całkowicie zarzucony.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1059
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Kamera - odbiór sygnału

#24

Post napisał: kwarc » 07 paź 2018, 14:23

Trudny temat .klania siem specjalizacja wąska .
Autor stwierdził iż rezygnuje ,szkoda . Ja autorowi napisze iż sam kiedyś zajolem siem trudnym tematem
.Po dwóch latach eksperymentów dostałem to co chcialem.Wiec może warto przysiąść ?.
po przedarciu siem przez problemy byłaby otwarta droga do biznesu .

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2082
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kamera - odbiór sygnału

#25

Post napisał: Yarec » 07 paź 2018, 17:49

tomcat65 pisze:Wobec powyższego - projekt całkowicie zarzucony.

a szkoda, zacząłem się "zmagać" z tym jak to zrobić prosto i efektywnie, jak odnajdę swoje "wypociny" to dokleję foto screeny.
Koncepcja z pamięci po mojemu:
nagrywasz w pliku .BMP i redukujesz głębię koloru, wycinasz interesujący fragment np. 3 rzędy (kluczowy i po jednym wyżej/niżej) i odwracasz kolory - po powiększeniu wychodzą czytelne rządy punktów B-W, wybierasz w linii np. 438 a
znając rozdzielczość wyjdzie "adres" piksela: linia 438, pix 852.
Ale to zabawa z obrazem statycznym
tomcat65 pisze: temat » 07 lis 2015
więc trochę dawno
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1059
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Kamera - odbiór sygnału

#26

Post napisał: kwarc » 24 paź 2018, 19:15

Yarec pisze:
07 paź 2018, 17:49
tomcat65 pisze:Wobec powyższego - projekt całkowicie zarzucony.

a szkoda, zacząłem się "zmagać" z tym jak to zrobić prosto i efektywnie, jak odnajdę swoje "wypociny" to dokleję foto screeny.
Koncepcja z pamięci po mojemu:
nagrywasz w pliku .BMP i redukujesz głębię koloru, wycinasz interesujący fragment np. 3 rzędy (kluczowy i po jednym wyżej/niżej) i odwracasz kolory - po powiększeniu wychodzą czytelne rządy punktów B-W, wybierasz w linii np. 438 a
znając rozdzielczość wyjdzie "adres" piksela: linia 438, pix 852.
Ale to zabawa z obrazem statycznym
tomcat65 pisze: temat » 07 lis 2015
więc trochę dawno
Yarcu daje ci dwa lata na przedstawienie sensownego systemu reakcji na podstwie danych z kamery ....wystarczy system do skutecznego bazowania na krawedzi .
Jesli uda ci siem tego dokonać będziesz miał kase z tego ale o tym to wiesz.
tak wiec życze ci powodzenia i nie myśl tak żle o mnie :)......Kibicuje Tobie i daje czas dwa lata .
twój kolega Kwarc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”