Kalibraca poziomicy maszynowej

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
krokowyplc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 51
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Kalibraca poziomicy maszynowej

#1

Post napisał: krokowyplc » 31 sie 2020, 23:57

Witam. Kupiłem sobie poziomicę maszynową VIS 200/0,05. Po przekręceniu o 180 stopni pokazuje to samo.
Potem porównałem ją do FSWP i tamta też po przekręceniu pokazuje to samo ale już oczko nie jest tak samo w jak w VISie. Czy da się to skalibrować? I jak to zrobić ?




atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kalibraca poziomicy maszynowej

#2

Post napisał: atlc » 01 wrz 2020, 06:13

Od strony podstawy powinieneś mieć mosiężną, podwójną śrubkę do regulacji pochylenia libelli w korpusie.


Autor tematu
krokowyplc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 51
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: Kalibraca poziomicy maszynowej

#3

Post napisał: krokowyplc » 01 wrz 2020, 21:37

A jeśli nie ma?

Dodane 58 sekundy:
A jak najlepiej sprawdzić /skalibrować poziomicę? Ze wskazaniami z inną? Czy jeśli w dwóch pozycjach (pierwszy pomiar i po 180 stopniach) wskazuje ok to oznacza że wskazuje ok?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5224
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Kalibraca poziomicy maszynowej

#4

Post napisał: adam Fx » 02 wrz 2020, 00:25

krokowyplc pisze:Czy jeśli w dwóch pozycjach (pierwszy pomiar i po 180 stopniach) wskazuje ok to oznacza że wskazuje ok?


Ja robię w ten sposób.. tylko troszkę to sobie uprościłeś - kładę na płytę pomiarową na płycie pomiarowej kładę też jakiś w miarę precyzyjny klocek stalowy.
Poziomice kładę płaszczyzną pomiarową na płytę i dostawiam do klocka (chodzi o to żeby faktycznie obrócić o 180 stopni) odczytuje pomiar obracam poziomice o 180 stopni i zasuwam znowu do klocka Czyli teoretycznie poziomica leży w tym samym miejscu pod tym samym kątem co poprzednio. Jeżeli wskazuje to samo odchylenie znaczy że jest okej.

Co do śruby regulacyjnej jeszcze nie spotkałem żeby w poziomnicy maszynowej nie było regulacji ale za to Spotkałem takie które mam regulacji miały zalaną w jakimś woskiem czy lakiem czy czymś takim.

Dodane 8 minuty 37 sekundy:
Aha teraz przeczytałem pierwszy post... w pierwszej kolejności musisz sprawdzić płaskość może być tak że jedna z tych poziomic zwyczajnie nie leży płasko .
nie wiem też w jakiś je Porównujesz być może nie leżą w tym samym miejscu. Zwróć uwagę na to że takie poziomice są bardzo czułe - najczęściej pokazują odchyłkę 0,05 0,02 /m
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
krokowyplc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 51
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: Kalibraca poziomicy maszynowej

#5

Post napisał: krokowyplc » 06 wrz 2020, 22:04

Mam tylko jedną śrubę. I tak mnie zastanawia jak pokręcę tą śrubą to sprawie że poziomica w dwóch pozycjach będzie wskazywać tak samo?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5224
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Kalibraca poziomicy maszynowej

#6

Post napisał: adam Fx » 06 wrz 2020, 22:08

krokowyplc pisze: I tak mnie zastanawia jak pokręcę tą śrubą to sprawie że poziomica w dwóch pozycjach będzie wskazywać tak samo?
tak jeśli odpowiednio pokręcisz i jeśli to faktycznie śruba do regulacji
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”