JAKIE WRZECIONO CNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#11

Post napisał: RobWan » 10 maja 2018, 14:42

bartekn86 pisze:Ma to cokolwiek wspólnego z bryzgoszczelnością ?

Ale co? Tam jest tylko uszczelnienie przed kurzem.

Robert



Zgłoszenia konkursowe


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#12

Post napisał: bartekn86 » 11 maja 2018, 14:26

czyli ? filc, zimer ? uszczelniacz labiryntowy ? :-)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#13

Post napisał: RobWan » 11 maja 2018, 15:30

bartekn86 pisze:uszczelniacz labiryntowy ?

Tak.

Robert


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#14

Post napisał: bartekn86 » 19 maja 2018, 21:02

zakupiłem wodnego chiniola, 3kw na 400v fi105, zobaczymy co to będzie...

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 727
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#15

Post napisał: mitek » 25 sie 2018, 17:23

Mnie to przeraża woda w tych wrzecionach... W europejskich konstrukcjach nie spotkałem się z takim chłodzeniem... Mam colombo które jest chłodzony tylko powietrzem które odciąga pył i nic się nie grzeje a przy mocy 4kw często frezuje mdf dresem o średnicy 60mm i głębokość 9mm z prędkością 2500mm/min więc spory to jest opór.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#16

Post napisał: RobWan » 25 sie 2018, 17:26

Ma być tanio i jest. A co jest strasznego w wodzie? Jeszcze nigdy żadne mi nie ciekło.

Robert

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 727
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#17

Post napisał: mitek » 25 sie 2018, 18:26

Jak jest tanio skoro mówisz że to jest już Twoje 3...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#18

Post napisał: RobWan » 25 sie 2018, 18:31

Ale nadal te trzy taniej niż Twoje jedno.
Ale nie ma co porównywać skoro jedno Twoje to kilkanaście moich. :-)
Inna półka inna funkcjonalność.

A to, że dwa padły to moja wina. Jedno po testach z falownikiem i sterowaniem wektorowym, drugie chodziło bez chłodzenia.

Robert


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#19

Post napisał: bartekn86 » 25 sie 2018, 22:46

W czym był problem w wektorze ?

Dodane 1 minuta :
mitek pisze:
25 sie 2018, 17:23
Mnie to przeraża woda w tych wrzecionach... W europejskich konstrukcjach nie spotkałem się z takim chłodzeniem... Mam colombo które jest chłodzony tylko powietrzem które odciąga pył i nic się nie grzeje a przy mocy 4kw często frezuje mdf dresem o średnicy 60mm i głębokość 9mm z prędkością 2500mm/min więc spory to jest opór.
Wrzeciona 30kw+ w większości są na wodzie...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: JAKIE WRZECIONO CNC

#20

Post napisał: RobWan » 25 sie 2018, 22:52

bartekn86 pisze:W czym był problem w wektorze ?

Było fajnie, bo przy mniejszych obrotach było jeszcze trochę mocy, ale podczas hamowania... loteria. Przekraczało prąd znamionowy z okładem i wyłączało się.
Podczas rozpędzania też były problemy z przekraczaniem prądu przy jakiś częstotliwościach.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”