Jaki najlepszy program cad/cam


pako81
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 22
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:55
Lokalizacja: krosno

#11

Post napisał: pako81 » 13 gru 2007, 14:19

Witam, ja mam nx5 i tez dopiero co zacząłem na nim pracować, chciałbym go poznać lepiej, czy mogę też od kolegi dostać materiały do nx z góry dziękuje

[ Dodano: 2007-12-13, 14:21 ]
najlepiej jakby tam były porobione jakieś ćwiczenia z obróki poszczególnychelementów detali np. otwory, fazki itp.


pako81

Tagi:


eqpider
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 31 mar 2007, 17:33
Lokalizacja: Gliwice

#12

Post napisał: eqpider » 19 sty 2008, 20:58

Pisałem prace mgr w NX4 :lol: mam trochę materiałów w NX3 i NX4 interfejs sie mało różni od NX5 jeśli chcesz to ci prześle , mój email to eqpider@wp.pl.
A poza tym warto sie nauczyć tego programu mnie osobiście przypadł do gustu choć jest trudny.No i jeszcze Mastercam jest bardzo popularny warto sie go nauczyć. Pozdrawiam :lol:

Dostępna Literatura do Unigraphicsa:

1. Pacana J.: Parametryczne projektowanie CAD z wykorzystaniem systemu UNIGRAPHICS NX. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2005.

2. Koper M: Mucha M. Modelowanie bryłowe w systemie UNIGRAPHICS. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2003.

3. "CAST"

Awatar użytkownika

leksel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 66
Rejestracja: 30 kwie 2008, 08:57
Lokalizacja: Łódz

#13

Post napisał: leksel » 13 lut 2009, 09:57

kazdy program na starcie przegra jesli go nie rozumiemy proponuję expres CAM lub edge CAM wysiłek sie opłaci


pkar
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 45
Rejestracja: 04 lip 2008, 09:46
Lokalizacja: Mazowieckie

#14

Post napisał: pkar » 13 lut 2009, 15:18

Jeśli chodzi o rynek europejski/światowy to AlphaCAM jest szeroko rozpowszechniony, szczególnie w drewnie i kamieniu, ale i w metalu (głównie tokarki). Warto wiedzieć, że w stosunku do innych CAMów w tym systemie możliwe jest programowanie frezarek, tokarek, laserów, plazm, water-jetów, drutówek itd... poznając jeden moduł łatwo przenieść się na inny. Inne CAM zwykle są bardziej "zawężone"...
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje


wpwaldek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 36
Rejestracja: 26 wrz 2008, 12:25
Lokalizacja: Wrocław

#15

Post napisał: wpwaldek » 14 lut 2009, 08:12

Myślę, że każdy chwali sobie program na którym aktualnie pracuje, jedne programy są popularne (nie znaczy najlepsze) inne znowu albo za drogie albo za mało mają do zaoferowania. Jeśli w firmie korzysta się z solidworksa to naturalnie najlepiej pasuje CamWorks , jeśli Solid Edge to EdgeCam. Można wziąć soft Cam z integrowanym cadem. Tak naprawdę w zależności od potrzeb powinno wybierać się oprogramowanie.
Ja proponuję wziąć na tapetę parę programów (na pewno można to załatwić) i samemu potestować i wybrać takie które nam najlepiej pasuje. Jest też to oczywiście kwestia ceny, dlatego NAPRAWDE trzeba samemu dokonać wyboru do tego co chce się na tym robić!
Osobiście polecam GibbsCama :razz: bo .... na nim pracuje


seba86ss
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2009, 22:52
Lokalizacja: Łódź

#16

Post napisał: seba86ss » 21 lut 2009, 23:19

leksel,
posiadam edgecam i nie narzekam, zastanawiam sie nad kupnem Alphacam (głownie to frezarek ) czy moze inny program help


ArekManik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 07 cze 2017, 09:20
Lokalizacja: Warszawa

#17

Post napisał: ArekManik » 07 cze 2017, 09:25

Jeżeli chodzi o Cad to ja jestem bardzo zadowolony z ZwCad 2017 mam go od kilku miesięcy i na prawdę wyróżnia się wśród innych na rynku. Obsługa obrazów rastrowych i bloków dynamicznych bez zarzutów. Kompatybilność z innymi programami, wersja 64Bit-owa na której pracuję na prawdę dobrze wykorzystuje możliwości komputera a do tego obsługa posprzedażowa prowadzona bardzo fajnie.


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 217
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

#18

Post napisał: wiktoriano » 08 cze 2017, 15:51

Co powiecie o Ironcad?
Jeszcze można kupić licencję dożywotnie, jest modół CAM.
Na edgecam niektórzy narzekają, że lepsze były te wersję V17, 20 niż te ST.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”