Jaki najlepszy program cad/cam
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Witam, ja mam nx5 i tez dopiero co zacząłem na nim pracować, chciałbym go poznać lepiej, czy mogę też od kolegi dostać materiały do nx z góry dziękuje
[ Dodano: 2007-12-13, 14:21 ]
najlepiej jakby tam były porobione jakieś ćwiczenia z obróki poszczególnychelementów detali np. otwory, fazki itp.
[ Dodano: 2007-12-13, 14:21 ]
najlepiej jakby tam były porobione jakieś ćwiczenia z obróki poszczególnychelementów detali np. otwory, fazki itp.
pako81
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Pisałem prace mgr w NX4
mam trochę materiałów w NX3 i NX4 interfejs sie mało różni od NX5 jeśli chcesz to ci prześle , mój email to [email protected].
A poza tym warto sie nauczyć tego programu mnie osobiście przypadł do gustu choć jest trudny.No i jeszcze Mastercam jest bardzo popularny warto sie go nauczyć. Pozdrawiam
Dostępna Literatura do Unigraphicsa:
1. Pacana J.: Parametryczne projektowanie CAD z wykorzystaniem systemu UNIGRAPHICS NX. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2005.
2. Koper M: Mucha M. Modelowanie bryłowe w systemie UNIGRAPHICS. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2003.
3. "CAST"

A poza tym warto sie nauczyć tego programu mnie osobiście przypadł do gustu choć jest trudny.No i jeszcze Mastercam jest bardzo popularny warto sie go nauczyć. Pozdrawiam

Dostępna Literatura do Unigraphicsa:
1. Pacana J.: Parametryczne projektowanie CAD z wykorzystaniem systemu UNIGRAPHICS NX. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2005.
2. Koper M: Mucha M. Modelowanie bryłowe w systemie UNIGRAPHICS. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2003.
3. "CAST"
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Jeśli chodzi o rynek europejski/światowy to AlphaCAM jest szeroko rozpowszechniony, szczególnie w drewnie i kamieniu, ale i w metalu (głównie tokarki). Warto wiedzieć, że w stosunku do innych CAMów w tym systemie możliwe jest programowanie frezarek, tokarek, laserów, plazm, water-jetów, drutówek itd... poznając jeden moduł łatwo przenieść się na inny. Inne CAM zwykle są bardziej "zawężone"...
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Myślę, że każdy chwali sobie program na którym aktualnie pracuje, jedne programy są popularne (nie znaczy najlepsze) inne znowu albo za drogie albo za mało mają do zaoferowania. Jeśli w firmie korzysta się z solidworksa to naturalnie najlepiej pasuje CamWorks , jeśli Solid Edge to EdgeCam. Można wziąć soft Cam z integrowanym cadem. Tak naprawdę w zależności od potrzeb powinno wybierać się oprogramowanie.
Ja proponuję wziąć na tapetę parę programów (na pewno można to załatwić) i samemu potestować i wybrać takie które nam najlepiej pasuje. Jest też to oczywiście kwestia ceny, dlatego NAPRAWDE trzeba samemu dokonać wyboru do tego co chce się na tym robić!
Osobiście polecam GibbsCama
bo .... na nim pracuje
Ja proponuję wziąć na tapetę parę programów (na pewno można to załatwić) i samemu potestować i wybrać takie które nam najlepiej pasuje. Jest też to oczywiście kwestia ceny, dlatego NAPRAWDE trzeba samemu dokonać wyboru do tego co chce się na tym robić!
Osobiście polecam GibbsCama

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Jeżeli chodzi o Cad to ja jestem bardzo zadowolony z ZwCad 2017 mam go od kilku miesięcy i na prawdę wyróżnia się wśród innych na rynku. Obsługa obrazów rastrowych i bloków dynamicznych bez zarzutów. Kompatybilność z innymi programami, wersja 64Bit-owa na której pracuję na prawdę dobrze wykorzystuje możliwości komputera a do tego obsługa posprzedażowa prowadzona bardzo fajnie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)